Balansventilatie; verkeerd aangesloten?

2Anoniem

  • #1
Goedendag,
Misschien kan iemand helpen met de volgende vraag;
Een week terug is er in mijn huurwoning een nieuw ventilatiesysteem geplaats.
Sindsdien heb ik het gevoel dat er te weinig zuurstof in huis is en ik steeds een raam open moet zetten. Hoofdpijn verkouden etc. Het bleek een dag nadat het systeem was geplaatst dat het systeem water lekte dit is verholpen er moest een buis worden vastgelijmd wat niet gedaan was. Het gaat om een balansventilatiesysteem het gaat om een kast links dus dat de aanvoerlucht links onderin de kast in komt en dat de afvoerlucht rechts onderuit de kast komt. Maar nu denk ik (maar weet ik niet zeker) dat het bij mijn vorige kast andersom was. En nu ben ik dus bang dat de aanvoer- en de afvoerbuizen (onderaan de kast)niet goed zijn geplaatst, dus op de verkeerde luchtkanalen geplaats zijn (andersom dus)
Ik heb dit ook nagevraagd bij de monteur maar hij gaf aan als dat zo was zou het systeem het sowieso niet doen. (is dit zo?) Maar ik blijf met een voorgevoel zitten.
Hoe kan ik er het beste achter komen hoe de luchtkanalen lopen van het huis. Wat het aan of afvoer kanaal naar buiten van het huis is. Verhuurder bellen? Bouwtekeningen opvragen en zo ja bij wie. Ik ben totaal niet technisch aangelegd dus kan niet zelf gaan klussen hieraan(ben een vrouw stereotype bevestigd bij deze)
Met vriendelijke groet,
Anoniem
 

Marcn88

  • #2
Als het goed is heeft u op het toilet een afzuigventiel zitten zuigt deze of blaast deze, als deze zuigt werkt het goed om even ervanuitgaande dat deze ook aangesloten zit op de box
 

2Anoniem

  • #3
Dit ventiel zuigt inderdaad. Maar kan het zo zijn dat de aan en afvoerkanalen die naar buiten lopen waar de buizen (die onder de kast zitten) op geplaats zijn dat de aanvoerbuis (die onder de kast vastzit) per abuis op het afvoerlucchtkanaal naar buiten is geplaatst en de afvoerbuis (die onder de kast vast zit) per abuis op het aanvoerluchtkanaal. Ik hoop dat ik het duidelijk beschrijf.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Merk type? foto's?
 

2Anoniem

  • #5
Het merk is Zehnder. WHR 920-links.
 

2Anoniem

  • #6
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #7
Boven is naar woning en onder naar buiten volgens mij.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
Klopt:


Dit is voor de linkse uitvoering. Rechts is gespiegeld, maar boven/onder is gelijk.
 

2Anoniem

  • #9
Bedankt voor het reageren. Mijn vraag is eigenlijk; Waarschijnlijk was mijn oude kast een rechts systeem waarbij (denk ik) de lucht van buiten links de kast in kwam en rechts beneden werd afgevoerd naar buiten toe. Stel dat er een vergissing is gemaakt en ze nu een kast met een links systeem hebben geplaatst (zie plaatje van de vorige poster) dan wordt de lucht links afgevoerd naar buiten en komt rechts de lucht naar binnen door de luchtkanalen in de kast. Terwijl misschien die kanalen die dus naar buiten lopen andersom bedoelt zijn dus het ene luchtkanaal in huis waar de lucht wordt afgevoerd naar buiten is bedoeld voor het aanvoeren van de lucht van buiten. En het andere luchtkanaal in huis waar de lucht wordt aangevoerd was misschien bedoeld voor het afvoeren van de lucht naar buiten toe. (zie de foto waar de buizen zij aangesloten op de luchtkanalen vaar de aanvoerende en de afvoerende lucht naar buiten) Maar ik zou dus willen weten op welke manier ik er achter kom welk luchtkanaal in huis van de 2 aanvoerende lucht naar buiten is en welk kanaal lucht afvoerend.(dus de openingen/kanalen op de foto waar de aluminimum buizen op zijn aangesloten) Kan ik dit als huurder ergens zien op een technische tekening van het huis ofzo? Of maakt het niet uit op welk kanaal welke buis is aangesloten? Ik hoop dat mijn vraag duidelijk is?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
We beoordelen hier geen uitbesteed werk.

Een WTW hoort altijd ingeregeld te worden. Vraag dit bij de verhuurder na en of het dus correct functioneert.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu