Badmeubel ophangen

Grotius

  • #1
Beste mede klussers,

Ik zit met een probleem betreffende het ophangen van mijn badmeubel.

Ik heb een pelipal artic line meubel van 63 cm breed gekocht (meubel zelf is 60cm). Het meubel hangt vrij van de grond en weegt in totaal vrij zwaar (kermische wastafel). Bij het maken van de muur waar het meubel aan komt te hangen heb ik een fout gemaakt.

Bij het maken van de muur is er tussen de houten (staande) balken een stuk underlayment geplaatst (2cm dik) zodat ik het meubel hieraan zou kunnen hangen. Nu is het zo dat de plaat maar 50cm breed is (samen met de balken (5cm breed) kom ik dus maar op 60cm. Ik dacht dat de bevestiging van een meubel meer in het midden was van het meubel ipv de zijkant.

Het ophangsysteem van het meubel zijn een soort haakjes op het meubel. De hart afstand tussen deze tussen deze twee haakjes bedraagt 56 cm.

Je zou zeggen, dat moet net gaan....

Net te riskant naar mijn idee. Ik heb wel de afstand opgeschreven waar de plaat begint maar dit is naar mijn idee niet erg nauwkeurig (stom :oops: ). Omdat de tegels al zijn geplaatst kan ik niet meer "proefboren". Daarnaast schroef ik dan alleen in de balken en is er de kans dat ik aan de rand van de balk kom te boren.

Zelf dacht ik dat het misschien mogelijk was om 1 haak veilig in het hout te draaien en de ander in de wand. Maar dit lijkt me ook niet ideaal.

De wand is opgebouwd uit gipsplaaten met een houten balkenconstuctie, een holle wand dus. Omdat het een zwaar meubel is ben ik bang dat op termijn mijn voegen eruit komen zetten als ik de tweede haak met een hollewandplug bevestig.

Hoe staan jullie hier tegenover en zijn er misschien alternatieven.

Alvast erg bedankt.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Wat bevind zich achter die muur is dat zicht werk, of komt het uit in een kast
Je zou van die kant open kunnen maken en een dikke regel naast plaatsen of er door de wand geen boren en zo een stevige constructie maken
 

Grotius

  • #3
Zichtwerk. Achter die wand is mijn hal. Die zijde van de muur heb ik laten stucen... :roll:

Als het niet anders kan dan moet ik daar maar in klieren. Maar eerlijk gezegd liever niet. Ik ben bang dat ik het niet zo mooi kan herstellen.

Het ophangsysteeem van het meubel ziet er hetzelfde uit als in deze post
Badkamermeubel ophangen
Het zijn dus duimhaken.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #4
 

EelkeH

  • #5
Als je een nu eens een strip op de muur schroeft die even breed is als het meubel. De haken komen dan op de hoek van die strip, maar de schroeven kunnen dan een paar cm verder naar het midden. Mijn keukenkastjes hangen ook op die manier aan de muur.

Groet, groet Eelke
 

Kloek77

  • #6
Ik zou via de andere zijde proefboren om de balken weer op te sporen,
die gaatjes weer dichtsmeren lijkt me de moeite niet.
Vervolgens als dat gaat ivm de ophangconstructie schuin naar binnen schroeven zodat het voldoende vlees heeft.
 

Grotius

  • #7
Bedankt voor jullie antwoorden

Allereest erg bedankt voor jullie antwoorden.

ik heb dus 4 alternatieven + eigen idee:

a) Proefboren in gestuucte muur hal en hout vinden.
b) Strip gebruiken achterzijde meubel. Deze strip bevestigen aan plaat in de muur. Meubel ophangen aan de strip. Over deze optie moet ik nog even over nadenken want komt meubel dan niet meer naar voren (kier bij wastafel). En hoe vooral hoe de haken te bevestigen op de strip.
c) prachtige tekening! De oplossing ziet er goed uit. Nadeel voor altijd zichtbaar in mijn hal. Esthetisch minder verantwoord..
d) In de hal stukje muur weg en plaat bevestigen.

Is het erg als ik maar 1 schroef bevestig in hout en de ander in de holle wand. Zou het inderdaad zo zijn dat mijn voegen los komen (ramp scenario).
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #8
Beter zichtbaar en stevig= bolkop moer er uitstekend

of zichtbaar en stevig=gat in de wand maken en dicht maken dan heb je het alle bij stevig
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #9
Ik heb me eens nog verder in die profielen gezocht en heb een andere konstructie waar alles gewoon op gehangen ken worden aan het hout

Ik zet eerst een foto van het materiaal en daarna heb ik ff weer een tekening gemaakt



Type ROVAL MUURAANSLUITPROFIELEN
Muuraansluitprofielen in vele modellen en maten
 

Grotius

  • #10
Wow bedankt voor je antwoord. Ik ga hier naar zoeken.

Dit is dus als ik het goed begrijp "alternatief b) Strip gebruiken". De "strip" bevestig ik over het hele gedeelte hout (ongeveer 55 cm als ik het ruim neem). En op deze strip hang ik het meubel.

p.s. is dit bij een bekende bouwketen te krijgen of is dit meer specialistisch?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #11
Ja, je kunt deze strips bij een installateur of dakbedekkings bedrijf kopen zijn 2meter lang
 

Grotius

  • #12
Top! :D gaan we morgen een belrondje doen.

Henk erg bedankt voor je antwoord. Ik zie dat je bijna je duizendste bericht plaatst, bij deze proficiat.

p.s. waarschijnlijk heb ik dan wel weer vragen :lol:
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #13
Bedankt voor de felicitaties wens je veel succes :D
 

Grotius

  • #14
Ik nu toch nog wat vragen. Ik heb zoiets nog niet eerder gezien. Ik probeer wat meer informatie te vinden maar google is in deze wat beperkt. Ik kan niet meer vinden dan het technische plaatje van 4 antwoorden terug.

Is zo'n muuraansluitprofiel diep? Daar bedoel ik mee, komt mijn meubel ver van de muur. Ik kan alleen de lengte en breedte van het profiel vinden (afhankelijk van het model ongeveer 6cm bij 3 meter).

Hoe bevestig ik die schroeven (voor de duimhaken) die ik bij het meubel zijn geleverd aan het aluminium profiel? Of moet ik hier zelf iets op verzinnen?

Het zijn misschien simpele vragen die wellicht onnodig zijn als ik het materiaal zie. Maar ik zou het toch op dit forum willen vragen. Anders zal ik het morgen aan een dakbedekkings bedrijf moeten vragen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #15
Het profiel komt precies de zelfde maat als het binnen kastje

Je boord in die strippen gaten en zet ze met dikke spaanplaat schroeven vast op die 50 cm hout

Ja hangt kastje op en je verdraaid de schoef van ophanging en je trekt het kastje naar de muur toe zodat deze strak tegen aan komt te zitten
 

Grotius

  • #16
Ik denk dat het mij duidelijk is. Nogmaals heel erg bedankt. Vandaag heb ik een bedrijf gevonden die de muurprofielen kan levereren. A.s. woensdag heb ik deze waarschijnlijk in mijn bezit (de 6cm variant). Donderdag is dan de grote dag waarop ik alles ga installeren. Hopelijk gaat alles goed :lol:
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #17
@Grotius met een beetje vertrouwen lukt alles :mrgreen:
 

Grotius

  • #18
We zijn nu druk bezig met het profiel. Er is wel een klein probleem. De strip is niet "stijf" genoeg.

Onze aanpak:
We hebben de strip met de ribbelkant tegen de muur bevestigd. Het rechte stuk zit aan de bovenkant en zodoende ontstaat er een kier waar we het meubel aanhangen. De ophanging van het meubel heeft een soort V-groef die achter het rechte stukje valt. Ombuigen is dus niet nodig.

Bij het ophangen van het meubel (zonder keramiek) trok het rechte (boven) stukje van het aluminium aan beide uiteinden krom. We hebben geprobeerd om aan de onderkant stukje hout / hardboard te zetten zodat het meubel rechter aan de muur hangt. Dit hielp wel voor het doorbuigen maar is nog niet afdoende.

Ons plan. De aluminium strip stijfer maken door hem eerst van de muur te halen en opnieuw te bevestigen met aan de voorkant over de hele lengte en breedte een stuk underlayment van 18mm. De idee leek ons dat het underlayment het stuk aluminium recht trekt. Hierdoor buigen de hoeken van de strip niet om.

Wat denken jullie? Ik hoop dat één van jullie dit snel ziet. We gaan nu even lunchen en straks weer verder

Alvast bedankt
Emiel
 

Grotius

  • #19
Zojuist underlayment op maat gezaagd. Dit lijkt te werken. Als we het meubel ophangen zit er nauwelijks beweging in de strip. Wel is het zo dat we de duimhaken niet strak aandraaien. Want dit zou ervoor kunnen zorgen dat het aluminium alsnog buigt.

Om het meubel recht te krijgen stoppen we een smal plaatje hout (watervast) aan de onderzijde van het meubel. De ontstane kier tussen muur en meubel van 3 a 4 mm kitten we netjes af.
 

Stax

  • #20
Lees ik goed dat je het over aluminium strips hebt? Dan is wel te verwachten dat je daar niet veel gewicht aan kan hangen... De ophangbeugels die bij dit soort meubels geleverd worden zijn altijd van staal en ik had ook verwacht dat een muurstrip voor het ophangen van meubels van staal is... Heb je bij de leverancier wel aangegeven waar je de strip voor nodig had?

Goed dat je zelf een oplossing hebt gevonden, al vraag ik me wel af of dat op langere termijn goed blijft zitten. Wat ook kan helpen is op de plek waar de haken van het meubel komen te zitten twee schroeven kort op elkaar in de strip te zetten, zodat het stuk waar echt belasting op komt maar iets van 2 cm lang is.

Of toch een stalen strip halen?

En over die kier: ik denk dat je het zo moet maken dat je de haken wel strak kunt aandraaien en het meubel zo kunt hangen als het hoort. 'Gefrot' met stukjes hout, kieren en siliconenkit is misschien even een oplossing maar opd e langere duur niet. Kit laat los, verkleurt, wordt vies, stukjes hout vallen eruit als je tegen het meubel aanstoot, etc. Ik zou het toch gewoon meteen goed doen.

Nog een idee: bij de bouwmarkt zouden ze die stalen ophangbeugels wel eens los kunnen verkopen en zo niet, dan hebben ze zeker vlakke stalen beugels om houten balken mee aan elkaar te bevestigen. Door wat langere schroeven te nemen en tussen de beugel en de muur een dikke (3 mm?) stalen carosseriering om de schroef te schuiven krijg je de ruimte om de duimhaken van het meubel erachter te haken. Moet werken!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu