Badmeubel ophangen aan GIBO-wand

Japio

 • #1
Wij hebben een badmeubel op het oog.

Dit bestaat uit een ladenblok van 100 cm breed en 45 cm diep.

Daarop komt een blad met dubbele wasbak van ook 100 cm breed. Het moet op de plaats van de huidige wastafel komen, die aan een betegelde muur van 7 cm dikke gipsbetonblokken hangt. Dit is een scheidingswand met de slaapkamer.

Zo te zien weegt het nieuwe meubel nogal wat. Volgens de folder worden bij het ophangen eerst 2 ijzeren beugeltjes op de muur bevestigd, waar je later het meubel aan haakt. Ik vraag me af of het allemaal wel zal blijven hangen.

Heeft iemand ervaring met het ophangen van zo'n badmeubel aan een GIBO-wand: graag tips!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Danny271

  • #2
  De waskom/tafel/bak daar zitten ook gaten in als het goed is.
  Deze moet je met wastafel pluggen en pennen ook vastmaken aan de muur.

  De bedoelde haken waar jij het over hebt is om het kastje zelf op zijn plaats te houden.
  Dit kastje is van spaanderplaat of een ander soort waaiboom hout geproduceerd en niet geschikt om ook het gewicht van de wasbak te dragen.
   

  Japio

  • #3
  Ja toch wel. In het laatste Bouwmarkt kluskrantje staat ook zo'n klus.

  Zodra de onderkast aan de muur hangt, kan de wastafel op de kast worden gelegd. De wastafel is van giethars, gietbeton of een mengsel van gemalen marmer met kunsthars, en past precies op de onderkast.

  Hij hoeft dus niet apart aan de muur te worden bevestigd.
   

  Danny271

  • #4
  Wel mijn zegen heb je.
  Ik werk nooit met bouwmarktspul om o.a. dit soort redenen.

  In de installatie voorschriften van gerenommeerde merken staat dus duidelijk beschreven dat de wastafel apart bevestigd moet worden vanwege het gewicht.

  De kunststoffen nokjes en de iele haakjes zijn niet geschikt voor het gehele gewicht.
  En zeker niet als je ook nog kinderen hebt die er niet goed bij kunnen en op het meubel klimmen/hangen
   

  Japio

  • #5
  Hartelijk dank voor je geweldige hulp!
   

  Leandres

  • #6
  Mensen Mensen, wat gezellig weer.

  Laten we mekaars product keuzes respecteren.

  Als de wasbak alleen op de onderkast geplaatst moet worden, dan moeten we er vanuit gaan dat deze de wasbak kan dragen. Wat je zou kunnen doen ik op de "raak vlakken" tussen de wasbak en het kastje wat (zuurvrije) siliconenkit aanbrengen, dit zorgt voor een goede hechting en is waterdicht, dit kan je ook doen tussen de achterkant van de wasbak en waar hij tegen de muur komt.

  Succes!
   

  Bouwer Bob

  • #7
  Hoi Japioo,

  Het badkamermeubel zoals jij het omschrijft, eerst de ombouw tegen
  de wand en hierop de wastafel gemonteerd wordt al jaren toegepast!

  Gebruik gipspluggen dan moet het lukken!

  Grv Bob
   

  Fiesiekus

  • #8
  Japio schreef:
  Ja toch wel. In het laatste Gamma Zelf Doen-kluskrantje staat ook zo'n klus. Zodra de onderkast aan de muur hangt, kan de wastafel op de kast worden gelegd. De wastafel is van giethars, gietbeton of een mengsel van gemalen marmer met kunsthars, en past precies op de onderkast. Hij hoeft dus niet apart aan de muur te worden bevestigd.
  Zelf heb ik (naar volle tevredenheid tot nu toe) 2 jaar geleden zo'n BouwmarktBadkamerMeubel (BBM) opgehangen. Maar dan een exemplaar met maar 1 waskom, laden en twee openslaande deuren. Het voordeel van dat giethars is dat 't niet krast, goed schoon te houden is, geen onregelmatige overgang naar blad en niet vergeelt.

  Over het ophangen: in mijn badderkamer is voor de steenmuur een isolerend wandje van glaswol met gipsplaat gemaakt. Veel te licht dus om een BBM te hangen. Heb als basissteun van wit meubelplaat op z'n kant een U_vormige ondersteuning onder het BBM gemaakt zodanig dat ik met mijn voeten onder het BBM kan staan.

  Daardoor ook de leidingen aan het zicht onttrokken. Met lange slagpluggen (100 mm dacht ik) het meubel tegen de gipsmuur getrokken MAAR NIET LOEIVAST!! (Om wandbreuk te voorkomen). Het gewicht rust dan vnl. op de U-vormige ondersteuning.

  En dan inderdaad zoals beschreven randen afkitten en waskom erin laten zakken na de houten randen in de kit te hebben gezet.
   

  Hoezithet

  • #9
  Bij mijn badkamermeubel (merk) is het onderdeel waar de ingegoten "stenen" wastafel in zit met 2 hoeksteunen (20 /20 cm) tegen de gibo aangeschroefd met houtdraadbouten (voorschrift fabrikant). Het meubel zit al 20 jaar vast en is niet losgekomen of geweken. In de gibo vastzetten kan dus.

  Om de kracht op te vangen zou ik onder het meubel dus wel een paar ijzeren hoeksteunen halen en monteren.

  Verder worden losse wastafels ook vastgezet aan de gibo met steuntjes die aan de achterkant in een wastafel gehaakt worden, is bij mij ook gedaan door de bouw en zit ook nog steeds.

  Suc6
   

  Japio

  • #10
  Hartelijk dank voor deze reacties. Daar kan ik tenminste wat mee!

  Een kleine ondersteuning aan de onderkant (zoveel mogelijk uit het zicht) kan dus geen kwaad. Ik zal er eens op gaan broeden en laten horen hoe het is afgelopen! :P

  Gelukkig dat er nog meer 'losers' zoals ik bij de bouwmarkt kopen. :wink:
   

  Fiesiekus

  • #11
  Je bent geen "loser" , je bent een "winner" want je houdt geld in je zak (lees: laat het geld niet uit je zak kloppen door commercianten) en Johan Cruijff zei al: het geld zit bij de winners dus zorg dat je bij de winners zit, dat is logisch ja toch.
   

  Jacovrie

  • #12
  Een wastafel kan vaak op twee manieren worden bevestigd, namelijk met de speciale wastafelbouten of met wastafelophanghaken. De laatste gebruik je sowieso wanneer je te maken hebt met een wastafelzuil.
   

  BeeTeeWee

  • #13
  Als je er aan de achterkant van de muur bij kunt komen, zou je daar een plaat multiplex of iets dergelijks tegenaan kunnen zetten, waarna je het meubel dwars door de Gibomuur aan die plaat hangt. De trekkracht wordt dan over een flink stuk muur verdeeld.

  En anders kun je misschien flinke plaatjes verzonken in de achterkant van de muur aanbrengen en lange bouten (zoals ook gebruikt bij houten speeltoestellen) richting badmeubel laten steken. Je krijgt dan aan de wand een soort draadeinden waar je je meubel zo aanschroeft.
   

  H@ns

  • #14
  Belangrijk is dat je de juiste pluggen gebruikt! Zoek eens naar pluggen en verschillende toepassingen op internet en je komt een hoop te weten.

  Over het algemeen zal een holle-wandplug voldoen. Het gaat er om dat de uitzetting plaats vindt in het midden van de wand waar deze het sterkst is.
   

  EdP

  • #15
  Die snap ik niet helemaal, H@ns. Voor zover ik het begrijp is het een gipsblokken wand, maar is dat hol? Nee toch? :? Een hollewandplug kan ik begrijpen als het een gipsplaat wand was, maar anders vat ik 'm niet.
   

  H@ns

  • #16
  Nee ik ga uit van Gibo, gips blokken met een soort mes en groef, kei massief dus!

  Waar het om gaat is dat het gat aan de oppervlakte snel uitbrokkelt waardoor de draagkracht van de plug-schroef ophanging minder wordt.
  Holle wand pluggen spreiden meer achterin dus daar waar dit materiaal het sterkst is.
  Maargoed dit was slechts een tip, er zijn dus speciale pluggen voor, ik meen dat het een soort rubber keilbouten achtig iets dingen zijn.
  Beetje Googelen en je bent er zo..
   

  H@ns

  • #17


  Deze pluggen moet je hebben.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu