Dwarsbalk badmeubel op hoogte hoekstopkraan en afvoer

Anthony-67

 • #1
Goedendag

Ik heb een IKEA badkamermeubel aangeschaft en heb een probleem met de locatie (hoogte) van de dwarsbalk en de aanwezige leidingen

Het betreft: GODMORGON Kast (100x47x58 cm) en BRÅVIKEN Wastafel 100x48x10 cm

Indien de set op ongeveer ~90 cm hoogte wilt uitkomen dan zit de dwarsbalk van de Godmorgonkast aan muurzijde min of meer
op dezelfde hoogte als de hoekstopkranen en de waterafvoer.
Badmeubelhoogte-1.JPGIndien de dwarsbalk boven of onder de leidingen geplaatst wordt dan komt het meubel op 81cm (te laag) dan wel 101 cm (te hoog)

Ik zag dat deze dwarsbalk bij andere aanbieders hoger in het meubel geplaatst is. IKEA is geen kleine speler in de markt dus ik neem aan
dat er meer mensen zijn die hiermee hebben moeten dealen.

Zoekend naar een oplossing kwam ik onderstaande foto tegen. Anders dan op bovenstaande tekening bestaat het kast uit 3 niet zo brede
dwarsbalken. Naast het gedoe de gaten op precies op de juist hoogte-breedte te krijgen, wordt de constructie er ook niet sterker van.
De er boven te plaatsen wasbak is niet echt licht van gewicht.

1627322642110.png
1627322805561.png


Ik vraag me af wat de beste oplossing voor dit probleem is en hoe bijvoorbeeld een IKEA installatie-service hiermee zou gaan.
Dit aangezien zij de werkzaamheden voor een fixed bedrag uitvoeren. De leidingen verplaatsen is niet echt een optie.

Alvast bedankt Anthony
 

Willem52

 • #2
Ik zou gaten boren in de dwarsbalk, zoals op de foto is aangegven en de dwarsbalk met een metalen strip over de hele lengte onder en boven de gaten verstevigen.
 
 • Like
Waarderingen: Anthony-67

Anthony-67

 • #3
Dankje Willem, Ja dat lijkt de enige oplossing.

Andere leveranciers dan IKEA hebben die balk veel hoger zitten. Hij lijkt op deze hoogte een vrij grote kans te hebben om voor de uit de muur komende leidingen te komen. Als ik het had geweten had ik het niet aangeschaft ;-(
 

ABCDE

 • #4
Komt de wastafel dan direct op die 'balk'?

Dat meubel wordt op 4 plekken aan de muur verankerd? Dan zit ik de functie van die hele balk niet... naast het de boel op de goede afstand bij elkaar houden alvorens het aan de muur te fixeren.
 

Anthony-67

 • #5
@ABCDE
De verankering zit aan de zijplaten. De wasbak zelf is 21kg maar komt niet direct op de balk. De 4 latten die de boel bij elkaar houden zijn vrij fragiel. Je kan er niet een weglaten. Iets moet de boel bij elkaar houden. Het zit allemaal vast met houten pluggen en speciale bouten. Het is niet zo dat diie balk kan verplaatsen.

1627417063833.png
1627417092294.png
 
Laatst bewerkt:

ABCDE

 • #6
Die balk zit dus tussen de zijwanden, is niet dragend en de verbinding bij de zijwanden zit vlak naast het punt waar de kast verankerd zit aan de muur.... die balk heeft geen functie dan verder
 

Anthony-67

 • #7
Dit is de grootste van de vier verbindingslatten. Iets moet de boel bij elkaar houden. Maar je doelt waarschijnlijk op de gaten waar Willem het overhad. Dat deze volgens jou niet zo veel effect hebben op de constructie.
 

ABCDE

 • #8
De zijwanden zitten meervoudig aan de muur vast. Dat plankje heeft dan geen constructieve functie meer. Dus inderdaad gewoon de gatenzaag er in.
 
 • Like
Waarderingen: Anthony-67

Anthony-67

 • #9
De zaag is er in gegaan. Het uiteindelijke resultaat hieronder.

Ik heb nog een vraag m.b.t. de aardedraad/klem:
Deze heb ik uiteindelijk bevestigd aan de warmwaterslang van kraan-1<rode-pijl> . De warmwaterslang van kraan-2 komt uit op dezelfde waterleiding. Is dit voldoende of heeft een van de waterslangen van kraan-2 een eigen aardeklem nodig?
IMG_1157.JPG


Bedankt Anthony.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #10
Aardeklem zit zo goed
 
 • Like
Waarderingen: Anthony-67

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu