Badkamerventilator met sensor zonder sensor gebruiken

jaccovdm

  • #1
Goedemorgen,

Momenteel is de situatie als volgt:

In de badkamer bevinden zich 2 lichtschakelaars (een dubbele), beide bedienen afzonderlijk 2 lampen en met het omzetten van de achterste lampen gaat ook de ventilator aan. De ventilator heeft een naloop van een paar minuten en ook een vochtsensor. Die vochtsensor is verschrikkelijk.. in periodes van regen blijft het ding continu draaien. En aangezien het in de muur naast onze slaapkamer is, worden we daar niet vrolijk van. Overdag daarentegen gaat hij soms uit, terwijl ik denk nu mag je wel aan blijven om de lucht te verversen..

Dus ik zou graag willen dat één van de 2 lichtschakelaars álle 4 de lampen gaat bedienen en de andere lichtschakelaar alleen de ventilator. Maar ik zou het dan ook zo willen, dat als ik die lichtschakelaar uitdoe, die dan ook stopt met draaien. Ik wil het zelf dus bepalen.

Kan ik dit doen met de huidige ventilator? Of moet ik hiervoor een ventilator zonder sensoren kopen?

Hopelijk kunnen jullie me helpen!

Groeten
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Dat is afhankelijk van de ventilator, wat staat er in de gebruiksaanwijzing?

Als je de constante voeding geschakeld maakt, dan gaat de ventilator gewoon uit als de stroom uitgeschakeld wordt.
 

jaccovdm

  • #3
De handleiding zegt dit.

1608022808218.png


Ik heb dus nu een TS/HS, maar wil hem gebruiken als een S. Kan ik dan alleen de schakeldraad en de N of L gebruiken?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Waarschijnlijk kun je gewoon de vochtsensor tussen de bedrading uit halen zoals ik het op de tekening zie. Je gaat dan inderdaad van de bovenste naar de onderste situatie.

Voor jouw doel heb je enkel de nul en schakeldraad nodig omdat je geen naloop wilt gebruiken.
 

jaccovdm

  • #5
Dank allen! Het is gelukt..

Het omzetten van de verlichting is niet gelukt. De centraaldoos zit ergens diep boven het plafond verstopt, daar kom ik zonder slopen nooit bij.

De ventilator heb ik 'dom' gekregen door de draadjes anders aan te sluiten.. vraag me niet meer hoe.. maar het werkt! Hij gaat nu keurig uit zodra de schakelaar omgaat.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Als je plek hebt in de inbouwdozen/schakelaars dan kun je ook de verlichtingskringen verbinden bij de schakelaar. Dus twee schakeldraden op hetzelfde contact. Dan heb je in de toekomst ook nog steeds de mogelijkheid om weer terug te gaan of om een schakelaar met twee halve wippen toe te passen als je dat ooit wilt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu