Badkamerventilator en lamp aansluiten

Koen1977

  • #1
Hoe sluit ik de volgende draden op elkaar aan zodat lamp en ventilator het tegelijk doen?

Een badkamerventilator met naloop. Deze heeft een bruine, blauwe en groen/gele draad. Uit het plafond komt een zwarte + rode draad. Tot slot heb ik een plafondlamp gekocht en daaruit komt een bruine + blauwe draad.

Met één muurschakelaar wil ik graag lamp + ventilator tegelijk laten werken. En als de schakelaar uit is, dan wil ik de ventilator nog even laten nadraaien.

Welke van die vele draden moet ik aan elkaar maken?

Super bedankt voor de reacties.
 

@$T

  • #2
1. Weet je zeker dat uit de ventilator alleen een bruine,blauwe en gr-gele draad komt? Bij een ventilator met naloop zijn er -buiten de aarde?=gr/ge- nog een draad nodig nl een zwarte. Zou het kunnen zijn dat iemand een 3a kabel aan de ventilator heeft gezet en de gr/ge draad gebruikt heeft?Meestal is een vetilator van kunststof en dubbel geïsoleerd dus is er geen aarde nodig. dat wil nog niet zeggen dat de ge/gr ader ergens anders voor mag worden gebruikt.
2. Het zou kunnen dat deze ventilator is uitgerus met een condensator die de naloop regelt. In dat geval kun je de ventilator met de blauwe aan de rode draad "0" bevestigen en de bruine aan de zwarte. De lamp kun je op dezelfde manier aansluiten mits je een lamp gekocht heb van kunststof die geen aarde nodig heeft. Als deze lamp een aardaansluiting heeft moet er een aardedraad in jouw geval grijs worden bijgetrokken.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
99% van alle badkamerventilatoren zijn zonder randaarde.

en een naloop op condensator? dat werkt 1/100 ste van een seconde, je kan niet voldoende energie opslaan om dat ding aan de loop te houden op een simpele condensator.
 

@$T

  • #4
Headhunter je kunt niet alles weten maar een 15-20 tal jaren geleden waren er blokjes in de handel die achter een schakelaar werden gemonteerd en voor de naloop van een ventilator zorgden Er zaten maar 3 draadjes aan waarvan 1 voor de nul en een voor de schakeldraad van de lamp. De zwarte moest aan de schakeldraad van de ventilator worden gezet. De ventilator liep dan tussen de 150-250 sec door. Voor zover ik weet(maar ja, ikweet niet allesbestaat dit niet meer
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Ik heb er nog 100 in de aanbieding, liggen al een jaar of 15 ongebruikt in mijn magazijn.
Dat zijn geen condensatoren maar gewoon losse timers en bij mijn weten hebben deze 4 draden. 1 nul 1 fase een T en een ventilator uitgang.
 

Koen1977

  • #6
Allereerst bedankt voor de snelle reactie!
Vanuit de Plieger ventilator lopen drie draden: groen/geel, bruin en blauw. Binnen in de ventilator staat een tekening waarbij een lijn van loopt van L - L, N -N en van L via een aftakking naar LT.

Wat dat betekent is mij niet duidelijk. Want bovengenoemde drie kleuren lopen dus uit de ventilator. En dan komen die bij de drie draden uit het plafond: zwart, rood, bruin.
Ik heb de onderstaande tip opgevolgd maar nog steeds doet de ventilator het niet aan. Alleen de lamp gaat aan bij het omzetten van de schakelaar.

Volgens mij heb ik inmiddels bijna alle kleurtjes wel met elkaar verbonden, maar zonder succes.
Welke optie zie ik over het hoofd?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Vanuit je plafond:

Groen op L(plieger)
rood op N(plieger)
zwart op LT- (plieger)

Klaar.

Aarde(groen/geel) hoort hier niet bij.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu