Badkamermeubel bevestigen

Jagraaf

  • #1
Ik ben mijn badkamer aan het renoveren:
De wand waar ik mijn badmeubel aan wil bevestigen, is als volgt opgebouwd:
De vaste muur> daarop zijn balken (40×40) bevestigd (dit is gedaan om de verwarmingsbuizen weg te kunnen werken)> daarop zitten gipsplaten> als laatste is op de gipsplaten getegelt.
Mijn vraag: Om de twee steunen van mijn badmeubel te bevestigen, kan ik daarvoor gewoon eerst door de tegel en lijm heen boren en dan een schroef in het achterliggende hout draaien? (in het deel van de tegel en de lijm, wil ik dan een op maat gemaakt nylon plug steken).
Of kan ik een lange nylon plug gebruiken die door de tegel en lijm gaat en vervolgens ook in het hout terecht komt? Of gaan pluggen en hout niet samen?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Ik zou zelf een gat boren door de tegel en gipsplaat.
vervolgens een gat in de houtenbalk boren met de kerndikte van de schroef (de dikte van de schroef zonder het schroefdraad)
Op deze manier zit de schroef het beste vast in het hout.
Plug gebruiken kan maar is minder sterk.
Een plug in de gipsplaat heeft weinig zin.
Een plug in de tegels en daar kracht zetten geeft het risico dat de tegel barst.
Dus gewoon voldoende lange en dikke schroeven gebruiken en met de juiste diameter voorboren.

suc6

Gerrit
 

Jagraaf

  • #3
Bedankt voor je antwoord.
Het gaat om een zwevend badmeubel, maar ik ben bang dat deze het niet gaat houden op de muur. Misschien dat ik daarom pootjes ga gebruiken. Kun je vertellen of twee poten aan de achterkant vh meubel volstaan, zodat e.e.a. toch nog "zwevend" lijkt. (ik ga de muurbeugels natuurlijk ook gebruiken. Of moet ik juist aan de voorkant twee poten gebruiken, of mss wel 4 poten?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Als het om een zwevend badmeubel gaat dan zou de constructie zo moeten zijn dat deze zonder pootjes aan de wand gehangen moeten kunnen worden.
Ben je bang dat de wand het niet kan houden dan zouden pootjes aan de achterkant voldoende moeten zijn.
Om het geheel echt zwevend te krijgen zou je ook nog langere schroeven kunnen gaan gebruiken en deze in de muur achter het hout vast kunnen zetten als je bang bent dat het hout het niet kan houden.
Als extra zou je dan nog een stuk hoek profiel (kan aluminium zijn wat niet roest) aan de onderkant van je kastje op de wand kunnen schroeven.
Dit zie je niet zonder op je knieën onder het kastje te gaan kijken en geeft toch een stuk extra steun.

suc6

Gerrit
 

Jagraaf

  • #5
Ok...bedankt voor het antwoord. Ik ga twee pootjes aan de achterkant *muurzijde) monteren. Hopelijk blijft dan alles op zn plaats... Hoekprofiel durf ik ook niet aan omdat die dan alleen in de tegel/lijm en gipsplaat geschroefd kunnen worden en dat lijkt me ook te zwak. Of denk je dat dat wel moet houden?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Je kunt dat hoekprofiel zo lang maken dat hij ook in de balken geschroefd kan worden.
Neem gewoon een aluminium profiel van 1m lang en 15mm x 15mm of 22mm x 22mm en zaag hem bijv. 10 cm korter af dan het kastje breed is. (of zoveel korter dat je hem net niet kunt zien)
Schroef die met wat siliconenkit er achter op de wand en in de balken zodat hij geschroefd en gelijmd is en hij zal nergens naar toe gaan.

je krijgt dan meer zoiets.


suc6

Gerrit
 

Jagraaf

  • #7
Ok, maar t probleem is dat ik niet meer weet waar de balken precies staan. Ik heb dus staanders en liggers. Op die liggers wil ik het badmeubel monteren en die heb ik in kaart gebracht. De staanders word echter gokken.
Het profiel op tegel.lijm en gipsplaat allen is dus niet stevig genoeg?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Er zijn testers waarmee je de balken al aardig op kunt zoeken.
Weet je bij benadering waar deze zitten dan met een dun boortje, op de plek achter waar het kastje komt, door de voeg boren en zo de balk precies in kaart brengen.
Boor je een paar keer mis dan is dat geen probleem want de kast komt er toch weer voor en enig kleurverschil in de voeg zie je dan toch niet.
Heb je een balk gevonden en weet je waar het midden zit dan zit de volgende meestal op 60 cm.
Kun je de balk met een detector niet vinden dan kun je soms nog wel de schroeven vinden en zet je de tester gewoon op metaal zoeken.
Als laatste kun je nog afgaan op je gehoor en door met de achterkant van een schroevendraaier te kloppen op de muur kun je ze soms ook aardig goed vinden.

suc6

Gerrit
 

Jagraaf

  • #9
Bedankt voor de tips... Ik ga ermee aan de slag :)
 

Jagraaf

  • #10
Hoi Gerrit,
Heb gedaan wat je zei: Het badmeubel hangt als een huis.
Nogmaals bedankt ;)
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #11
Mooi dat het gelukt is.

suc6

Gerrit
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu