Zwaar badkamermeubel (160kg) blind ophangen met metalen constructie?

sjansz

  • #1
Goedenavond,

Momenteel zit ik midden in een renovatieproject en zijn we bezig met de badkamer. Nu is het plan om een zwaar badkamermeubel zwevend/blind op te hangen. Het betreft een natuursteen wasbak van circa 100 kg met daaronder nog een houten meubel met lades en toebehoren. Totaal schat ik dat het meubel +/- 160kg zal wegen.

Ik word niet veel wijzer door andere posts en kom op google geen nuttige informatie tegen. Reguliere muurbeugels voor de wat zwaardere wastafel vertrouw ik niet. Op een amerikaanse website kwam ik de volgende constructie tegen (zie afb.) Deze plaats je tussen de houten staanders van je wand en daar komt vervolgens je kast aan te hangen -en daar bovenop uiteraard de wasbak. Een lasser kan dit evt. met constructiestaal voor ons maken.

Nu mijn vragen en twijfels:

- Zijn twee van deze beugels voldoende voor een dergelijk wasmeubel?
- Zijn de vuren staanders van 44x69 sterk en stijf genoeg? Ze zijn circa 230cm in lengte en zitten vast met houtbouw schroeven (2x boven 2x onder). Of zullen ze doorbuigen waardoor de wand uiteindelijk zal bollen?
- Moet ik de wand verstevigen met extra horizontale blocking/nogging stukken?
- Begeven de vuren balken en/of schroeven (houtbouw 5x90 schroef) het niet? Ook niet na verloop van tijd?

Bijgevoegde afbeeldingen:

- Metalen constructie waar het meubel die in de houten wand zit verwerkt en waar het meubel op rust
- Tekening en afmetingen van metalen beugel
- Simpele schets van achterzijde van de HSB wand met het meubel en de positie van de beugels

Hopelijk kan iemand me hier wat duidelijkheid en zekerheid in verschaffen. Bedankt alvast!

Gr. Sjoerd

Schermafbeelding 2023-03-31 om 20.17.47.png Schermafbeelding 2023-03-31 om 20.41.31.png Schermafbeelding 2023-03-31 om 20.49.38.png
 
Laatst bewerkt:

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Als je eerst 18mm underlayment op de wand schroeft, kan het meubel daar aan hangen. Die beugels zijn niet echt nodig (kunnen ook geen kwaad). De laag underlayment zou ik altijd doen, voor het verdelen van het gewicht, en dan kan je straks makkelijk andere dingen ophangen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu