Badkamer wordt niet warm genoeg

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,
Wij krijgen de badkamer niet goed warm.
Ik heb vorig jaar mijn badkamer opnieuw laten inrichten door Brugman. Voor de verwarming heb ik gekozen voor een design radiator, Ben SABA, 1406 * 60 cm, Vermogen 1188 Watt. Het is een design radiator in gebogen uitvoering.

De badkamer heeft een inhoud van 11 m3. Voor 24 gr. is dus 11 * 93 Watt nodig, dat is 1023 Watt. De radiator zou dus voldoende capaciteit moeten hebben.

De badkamer heeft één buitenmuur maar die is goed geïsoleerd. Verder geen ramen (de andere drie wanden grenzen aan slaapkamer, woonkamer en gang).

De verwarming wordt verzorgd door stadsverwarming. Dus altijd warm "CV"-water. In de woonkamer hangt de kamerthermostaat. Radiatoren in de woonkamer hebben normale knoppen, verder in de andere vertrekken radiatorthermostaten, dus ook in de badkamer.

Als we willen douchen zetten we de radiatoren in de woonkamer (bijna) dicht, de kamerthermostaat hoog (bijv. 23 gr) en de thermostaatkraan in de badkamer helemaal open. Die radiator wordt goed heet maar het wordt niet behaaglijk de in badkamer.
De radiatorkraan in de badkamer heeft een begrenzing maar die staat maximaal. Ook is er een regelschroef in het aansluitblok maar die staat ook helemaal open.

Wanneer de radiator in de badkamer goed warm is wordt de afvoerleiding ongeveer net zo warm als de aanvoer. Dit verbaast mij omdat, als de badkamer nog niet op de ingestelde temperatuur is, de afvoerleiding merkbaar kouder zou moeten zijn omdat de radiator nog steeds warmte "kwijt raakt" aan de ruimte in de badkamer.

De aansluitingen zijn goed: aansluiting aan onderzijde, geen stroombuis, afvoer aan thermostaatzijde.

Moet ik een grotere "over-sized" radiator gebruiken?
Hoe krijg ik het goed warm in de badkamer?
 
BreKoos schreef:
De aansluitingen zijn goed: aansluiting aan onderzijde, geen stroombuis, afvoer aan thermostaatzijde.

Bedoel je dat de afvoer via een thermostaatknop loopt? De thermostaatknop moet in de aanvoer zijn geplaatst.
 
De berekende capaciteit voldoet voor een situatie waarbij de radiator in de badkamer permanent in bedrijf is. De badkamerwanden koelen te veel af en geven dan een onbehaaglijk gevoel. Dat werkt de designradiator niet weg in een kwartiertje.
Dat op de toe- en afvoer ongeveer dezelfde temperatuur worden gemeten, is niet vreemd als het inregelventiel in de afvoer geheel wordt opengedraaid.
De nagestreefde "zuinigheid" neemt je bij de neus. Dus voetventiel normaal instellen op 20 graden verschil en dan de radiator gewoon de hele dag open.
Ik hoor graag wat dan het resultaat is.
 
Wat ik niet kan begrijpen van de heren badkamer "specialisten" is het volgende:

Waarom wordt er, in godsnaam, op een verticale designradiator (in de badkamer nog wel) een thermostatische afsluiter geplaatst??
Als de radiator van de bovenkant is aangesloten, zit de thermostaatknop veelal te hoog om naar behoren te kunnen werken.
Zit de radiator van onder aangesloten, zit de knop eigenlijk weer te laag, zeker in combinatie met vloerverwarming.

Heb daar al verschillende discussie's over gehad met badkamermensen, maar die blijven volharden in de volgende stelling "mensen kunnen met een thermostaatkraan zelf bepalen welke temperatuur ze waar willen hebben"

Een verwarmingsspecialist weet dat je met een thermostaatkraan alleen maar de temperatuur kan begrenzen, niet meer en niet minder.
Met andere woorden: je kan alleen maar teruguit, en niet vooruit.

Mijn advies in dit geval zou zijn: thermostaatkraan eraf, en een gewone open/dichtkraan erop (laten)zetten.

suc6
 
Het is een begrijpenlijke vraagstelling.
Met een thermostaatkraan kun je best zgn. omhoog. Als je bv een raam open zet loopt de thermostaatkraan verder open. Als er voldoende capaciteit is en de cv of stadsverwarming staat ingeschakeld warmd de radiator verder aan.

Andersom kan het zijn bij een zonnige winterdag dat de ruimte warmer wordt zodat de thermostaatkraan verder dicht loopt. Ook met douchen kan de temperatuur oplopen of door ventileren dalen.

Zo kan het ook zijn dat de kamer waar de termostaat aanwezig is kouder is omdat moeder de vrouw aan het verluchten is. De badkamer hoeft die warmte dan ook niet te hebben en daar loopt de thermostaatkraan dicht.
Zo zijn er nog genoeg redenen op te noemen waarom wel.

Die thermostaatkraan doet echt wel wat.

Terugkomend op de koude badkamer denk ik ook dat het ligt dat de kraan open wordt gezet enkel bij gebruik. Een koude badkamer heb je niet zo 1,2,3 warm. Die hoor je als je het er warm wil hebben mee te laten lopen met de woonkamer. Dus altijd aan.
Er zijn tegenwoordig wel mogelijkheden om een tijdsgestuurde thermostaatkraan te plaatsen. Ook die moet je wel ruim van te voren instellen. Of je laat de radiator voor wat het is en je neemt een ouderwetse staalkachel. Die verwamd niet zo zeer de ruimte in korte tijd maar wel het koude natte lijf.

Een disignradiator is geen handoekverwarmer al werkt dat heel goed. Het afdekken van een radiator houdt warmte tegen waardoor je ook problemen kunt krijgen.

Daarnaast hoort een stadsverwarming verplicht goed ingeregeld te zijn. De voetventielen of kranen dien je goed in te stellen. Veel stadsverdelers zijn beveiligd en geven bij verkeerde afstelling minder vermogen af.
 
Hallo.
persoonlijk gezien zou ik een radiator in de badkamer geen enkele knop geven.
In de nieuwbouw deden wij altijd de badkamer radiator van onderen aansluiten met twee voetventielen.
Een voet ventiel met aftapper.
De badkamre werkte dan gelijk als bypass.
In een badkamer is het nooit te warm als het er 24 graden is dan maakt dat niet zoveel uit.
Je staat daar toch in je blootje.
Word hij wel te warm kun je altijd je voetventiel iets knijpen
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan