Badkamer, verstopping of beluchtingsprobleem?

Onnom

  • #1
Na maanden van klussen, bloed zweet en tranen lopen wij op het einde van onze verbouwing. Nu blijkt na verhuizing onze trots- de badkamer- niet naar behoren te werken. Vooral de douche baart ons zorgen, omdat deze bij gebruik overstroomt. Ziehier een sfeerimpressie van onze trots:

De regendouche geeft zo'n 9liter/min, de douchebak kan 21liter/min aan, dus dat zou het probleem niet mogen zijn. We hebben wel een gekke bocht moeten maken om netjes bij de afvoer te komen, misschien had dat niet gemogen?
Toilet en wastafel lopen prima door. Nu lijkt dat als we ons bad leeg laten lopen, het sifon van de wastafel leeggezogen wordt. Dus vandaar dat ik vermoed dat we een groter probleem dan een verstopping hebben. Onze afvoer loopt alsvolgt:

Toilet zit op grote afvoer, de rest op kleinere buizen. De afvoer loopt in de hoek naar beneden (in de kruipruimte). De badkamer zit op de 1ste.

Hebben we idd een beluchtingsprobleem? Hoe los ik dat op? Moet ik weer gaan breken?

Help?

Onno
 

Fiesiekus

  • #2
Rare bocht idd in die douche-afvoer. Zou voor slechte afvoer kunnen zorgen. Met 45 graden bochten uitgevoerd? Wat zijn de toegepaste rioolbuis-diameters?

M.b.t. leegtrekken sifons: een beluchter onder de wastafel op het riool zetten en kijken of 't dan beter gaat.
 

Droid

  • #3
Je hebt ook sifons met beluchter erin... sla je twee vliegen in één klap.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Hebt u een ontluchting op de standpijp geplaatst ?

Dat het water in de douche niet goed wegloopt doet me denken aan overdruk in de afvoerleiding, een douche heeft nauwelijks hoogteverschil met de liggende pijp en drukt daardoor niet door de luchtkolom.
Met de wastafel en het bad ligt dat anders i.v.m. de hoogte van de wastafel en de grote hoeveelheid water in het bad.

Een andere mogelijkheid is dat de afvoer van de douche niet op afschot ligt maar iets omhoog loopt.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Wat gebeurd er als je het syphon van je wastafel leeg laat lopen en vervolgens de douche openzet. De bedoeling is dat er geen druk in het riool kan ontstaan. Het staande gedeelte van je riool kan voldoende water opslaan om te kijken of de douche afvoer nu wel het water verwerken.
*wgb*
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
:prima:
 

Onnom

  • #7
Dank voor alle suggesties. de diameters van de buizen variëren. Bij de douche 40mm, aangesloten op de afvoer van de toilet (110mm). Bad en wastafel heb ik op een 50mm buis, lopend naar de leiding in de hoek van 110.
Jan: er zit geen onluchting op de standpijp...

Wgb: ik heb je suggestie geprobeerd, maar het leek weinig te helpen. Het vreemde is dat de afgelopen paar dagen de afvoer leek te variëren. Soms liep het beter door dan andere dagen. Met of zonder sifon op de wastafel.
Ik ga in ieder geval op zoek naar een sifon met ontluchter, want dat hielp wel tegen het leeg trekken van de sifon als ik het bad laat leeglopen. Maar, de douche blijft voor problemen zorgen. Als het afschot niet goed is, zou het dan ook soms beter doorlopen dan andere dagen? Of duidt dat toch op de beluchting?
Onno
 

Fiesiekus

  • #8
Het leegzuigen van de sifon was een beluchtingsprobleem (vandaar de tip voor een beluchter), het overstromen van de douche bij gebruik, is een heel ander probleem.

Zal toch in die rare bochtjes, verkeerd afschot of de aansluiting van de 40 mm op de 110 mm pijp te maken hebben. Hoe is dat laatste uitgevoerd?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
De aansluiting van de afvoer van de douchebak is deze ook 40 mm. Als dat zo is vrees ik toch dat het breken wordt en de buizen beter stromend moet plaatsen. Jammer je hebt een plaatje van badkamer.
*wgb*
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Loopt de afvoer van de douche wel op afschot ?
Wanneer de afvoer niet op afschot loopt kan er een dubbele sifonwerking ontstaan en loopt het water moeizaam weg.
Probeer het eens met het deksel van de afvoer eraf.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu