Badkamer: Verlichting, dimmer en netjes aansluiten

Kaastosti

  • #1
Bij het verbouwen van de badkamer kom ik nu bij het gedeelte verlichting aan. Daar heb ik natuurlijk prachtige ideeën bij, maar het moet in de praktijk allemaal nog wel kunnen.

Een eerste vraag over het aansluiten:
Alle aansluitingen wil ik boven een verlaagd plafond plaatsen. Er komt een roostertje in dat plafond, zodat er een verbinding blijft met de bestaande ventilatie schacht. Daarmee is die ruimte potentieel licht vochtig. Gewoon met losse draden en lasdoppen werken lijkt me niet netjes (als het al niet gewoon gevaarlijk is). Moet je doe koppelingen in een lasdoos - of alternatief - wegstoppen?

Dan de verlichting zelf:
Er is één schakelaar voor de hele badkamer. Daar wil ik graag een dimmer van maken, om 's ochtend niet meteen in een lichtbak te staan. De verlichting in het plafond wordt halogeen (230v). Nu heb ik begrepen dat je bij een spiegel niet alleen licht van boven wilt hebben, maar ook van voren. Daar is een aansluitpunt voor, maar nog een halogeen in je gezicht hebben schijnen lijkt me niks. Kun je achter deze halogeendimmer (dus voor 230v) ook andere verlichting plaatsen?

Een soortgelijke vraag heb ik op het forum gevonden, maar die ging niet specifiek in op het type halogeen, waardoor het hier wellicht weer net iets anders kan zitten.

Alvast bedankt voor de info!
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Draden moeten zeker in buis, niet alleen in de badkamer. Koppelingen moeten zich in bereikbare lasdozen bevinden. Dus niet achter een verlaagd plafond weggestopt. Probeer eea te realiseren met een centraaldoos als lichtpunt. Met een halogeen dimmer kun je ook gewone gloeilampen dimmen.
 

Kaastosti

  • #3
Hmmm in dat geval ben ik verplicht om nieuwe bedrading te trekken, aangezien de huidige bedrading ophoudt in de lasdoos in het originele plafond. De missie wordt dan dus om het in het verlaagde plafond netjes een lasdoos weg te werken.

Ik heb nog flexpijp liggen, dus op zich kan ik prima vanuit een lasdoos naar ieder lampje een stukje flex leggen... maar de toegevoegde waarde ervan ontgaat me. Bij ieder spotje komen er dan alsnog gewoon twee losse draadjes uit.
 

Kaastosti

  • #5
Helder. Dan heb ik een missie :)

Wat betreft de dimmer: is dat standaard zo (halogeen dimmer bruikbaar voor gloeilamp), of alleen in dit geval vanwege de 230v halogeen?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu