Oude haperende verlichting in badkamer

Oxygen6172

  • #1
In de badkamer hangen al 20 jaar of langer verschillende lichtpunten de laatste tijd haperen ze steeds meer. Soms brandt er maar één, soms geen, soms allemaal. Geen pijl op te trekken. Vervangen van een lampje maakt niets uit. Kan ook niet echt bepalen wanneer het nu wel of niet beter werkt. Feit is dat ze al lang hangen en in een vochtige omgeving, dus ik kan me voorstellen dat er enige slijtage is aan iets, maar wat... geen idee. Kan ook niet zo snel bepalen welk onderdeel ik dan zou moeten vervangen, want de bedrading is van één kleur (blauw) en gaat een of ander armatuur in. Heb geen zicht op wat er verder achter het plafond gebeurd en dat krijg ik pas als ik het hele plafond sloop. Het lijken halogeen spots te zijn, dus vermoedelijk zit er ook nog ergens een trafo?

Hieronder de aansluitingen en lampjes.

20211218_115759.jpg


20211218_115823.jpg


20211218_115843.jpg


20211218_115857.jpg


Iemand enig idee hoe dit systeem werkt en hoe het te fixen is zonder groot sloopwerk? In het midden van het plafond zit nog één stroompunt vermoed ik, maar dat is met een deksel/dop gedicht en kan ook alleen maar door slopen bekeken worden. Alles wordt met één normale lichtknop bediend, dus geen dimmer.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
12V verlichting betekent inderdaad dat er één of meerdere transformators moeten zijn. Gezien de klachten is het aannemelijk dat er iets mankeert aan de transformator(s) of aan verbindingen boven het plafond.

Als je geluk hebt kun je bij de transformator(s) als je je hand door het gat van een spot steekt en kun je de transformator ook door dit gat naar beneden halen. Haal voor de zekerheid wel even de spanning eraf voor het geval de transformator boven het plafond niet aanraakveilig afgewerkt blijkt.
 

Oxygen6172

  • #3
Bedankt voor de tips. Het gat is wel erg klein voor mijn grote handen en het zicht is dan nog steeds heel beperkt. Misschien ga ik het vanaf de andere kant benaderen. De badkamer ligt onder de zolder en door een deel van de vloer daar te demonteren kan ik er vanaf de andere kant bij of in ieder geval tijdelijk meer zicht krijgen op de situatie.

Enige andere alternatief naast verlichting in orde brengen is eindelijk de badkamer eens in zijn geheel renoveren :lol:
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Je moet dan natuurlijk wel het hele armatuur demonteren, dus ook de buitenste ring, wil je kans hebben dat je hand er doorheen past.
 

Oxygen6172

  • #5
Mijn hand kan er nog steeds niet doorheen, maar een paar vingers wel. Iets verder gekomen in het onderzoek. Er ligt een zwart kastje waar zo te zien 2 draden in gaan en 2 draden uitkomen naar het armatuur. Aangezien er geen draden vanuit dat zwarte kastje naar een ander puntlopen vermoed ik dat elk punt vanuit een centraal punt komt en er dus nog 4 van die kastjes liggen. Ook weer een aanname...

20211218_135037.jpg


20211218_135501.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Dit is alleen een aansluitdoosje met daarin een kroonsteen. De transformator heb je nog niet gevonden.

Je zou die zwarte doosjes eens kunnen controleren, kijk of de kroonsteen er nog goed uit ziet en of de schroeven goed zijn aangedraaid, het zou een beetje stom zijn als je na verder slopen ontdekte dat hier een draadje half los zit... Maar waarschijnlijk zit het probleem hier niet.
 

Oxygen6172

  • #7
Dan ga ik zonder sloopwerk niets vinden vrees ik, want zelfs dat ene kroonsteentje is al bijna onbereikbaar en aangezien ze allemaal haperen vrees ik dat het ergens anders zit. Zwarte kastje is te groot om door het gat te passen, dus enige optie zou zijn om de draden door te knippen en er eentje te vervangen om te kijken of het dan weer werkt op dat punt. Wel een luxe kroonsteentje... ik ken ze heel anders namelijk. Welk type is geschikt als vervanging?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #8
de onderste foto is volgens mij wel degelijk de trafo.
ik verwacht dat die inderdaad door het gat past.
aangezien hij er ook ooit neergelegd moet zijn.

maar als al de lampjes op 1 schakelaar zitten zou ik niet weten wat er aan de hand is.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #9
Verbindingsdoosje / kroonsteen is dus de bovenste foto. Had me nog niet gerealiseerd dat we op de onderste foto naar iets anders keken. Dat ziet er inderdaad uit als een transformator.
 

Oxygen6172

  • #10
Het vermoeden is dus dat de trafo ooit door het gat gegaan is, dus dat moet ik ook maar eens gaan proberen dan. Onderste foto is inderdaad niet helemaal duidelijk. Als het de trafo is, wat is dan een geschikt type om eraan te hangen ter vervanging of is het meteen helemaal te upgraden met led als je alleen maar toegang hebt via de gaten van de spots?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #11
Aangezien er bij iedere spot een aparte transformator lijkt te liggen, heb je bij iedere spot 230V beschikbaar.

Ik zou de boel ombouwen naar GU10 fittingen met 230V LED-spots, dan heb je geen transformatoren meer nodig. Wel even in de gaten houden of je zomaar 230V verlichting mag plaatsen gezien de zone-indeling in de badkamer, maar ik neem aan dat het plafond wel hoger is dan 225cm.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #12
Als je dan GU10 fittingen neemt met ook een mooi aansluitdoosje eraan, heb je niets extra nodig om de verbindingen te maken:

gu10-fitting-met-aansluitblok-en-kroonsteen (2).jpg

Dan ben je klaar met 5 van zulke fittingen en 5 lichtbronnen:
led-spot-gu10-3w-vervangt-30w-2700k-warm-wit-licht.png
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #13
Als je led wilt gebruiken, dan moet je zowiezo een andere trafo hebben voor led verlichting.
Ale je bij de draden van de oude trafo kunt komen, zou je die er vanaf kunnen halen en aansluiten op een nieuwe trafo.
Wel eerst even alle stroom afsluiten, en de draden die van de stroom komen en die naar de spotjes gaan goed aansluiten.
Want het kan goed zijn dat de oude trafo niet door het gat van de spotjes kan, omdat die te groot is en hij kan er bij het monteren van het plafond eerst er op gelegd zijn.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #14
Ik zie dat je nu 35mm spotjes hebt, die zijn heel wat kleiner dan de standaard 50mm spots. Waarschijnlijk is het gat in het plafond dan ook kleiner dan ik verwacht, misschien valt het daarom tegen om er met je handen in te komen of de transformator te pakken. :wink:

Ook voor 35mm spots zijn er 230V GU10 LED-vervangers:
led-gu10-35mm-2w-vervangt-20w-3000k-warm-wit-licht.jpg

Maar hou wel even de inbouwdiepte in de gaten want deze zijn wel langer dan jouw GU4 spotjes.

Wellicht vervang je liever het hele armatuur door een meer gangbare maat, maar dan zul je ook grotere gaten moeten boren.
 

Sander 1972

  • #15
Je zou je telefoon in het gat proberen te steken, en met de camera op flits een foto maken en kijken wat er zit. Meestal kun je het dan goed zien
 

Oxygen6172

  • #16
Het is inderdaad een verrot klein gat, maar als je grotere spots erin zit kun je dat oplossen.
Om zonder het goed te kunnen bereiken van halogeen naar led te gaan lijkt me niet heel slim. Het mag dan nu niet werken, maar ik ben er redelijk zeker van dat het veilig is. Het plafond biedt genoeg vrije ruimte om de warmte kwijt te kunnen.

Als je het goed wilt doen dan zul je van Halogeen naar LED moeten switchen, maar in dat geval zou ik eerst het hele plafond demonteren om te zorgen dat alle stroom erachter netjes en veilig is.

Enige wat snel getest kan worden is dat zwarte kastje (wat een trafo is?) te vervangen door een andere geschikte trafo voor halogeen of er gewoon vanaf blijven en zoals ik al zei het hele spul vernieuwen. Ik wilde eigenlijk alleen weten of het simpel op te lossen was, maar dat lijkt niet het geval te zijn?

Telefoon is trouwens ook te klein voor het gat. Is echt oud klein spul.

Dus ja... plafond demonteren en op zeker even zonder verlichting zitten en hopen dat ik als niet elektricien kundig genoeg ben het netjes op te lossen of zo laten en soms zonder licht zitten zitten. Plafond slopen, weer opbouwen, gaten boren voor spotjes etc... allemaal geen probleem. Stroom aansluiten... blijft een vak apart helaas en beter doe je het goed of niet.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #17
Ik zie niet in waarom je niet naar LED zou kunnen gaan zonder het hele plafond te demonteren.
 

Oxygen6172

  • #18
Ik meende te lezen dat ik dan sowieso de transformatoren zou moeten vervangen, maar voor led kun je dus naar 230V en de draden rechtstreeks op de GUI10 fitting aansluiten? Het wordt overigens afgeraden om in een badkamer 230V rechtstreeks toe te passen. Het advies is IP65 en een trafo naar 12V. Ik ga er vanuit dat dit een oprecht advies is en geen verkooppraatje

'' ons advies is ten allen tijden te kiezen voor IP65 (spatwaterdichte) inbouwspots op basis van 12 volt. Qua veiligheid de beste keuze en u kunt ze met een gerust hart zowel recht boven de douche als boven het bad gebruiken'

Het betreft een badkamer en het kan er heel vochtig worden. Het voordeel van de huidige halogeenspots was dat er lucht langs stroomde waardoor je een soort ventilatie kreeg door de spotjes opening het plafond in. Logischerwijs zou je een betere ventilatie willen, maar het is nu eenmaal zo.

Ik ben bang dat als ik alles ga vervangen door LED en daarmee de gaten afsluit dat het helemaal niet meer ventileert. Nu zullen de rasklussers hier roepen... sluit dan meteen een plafondventilator aan, maar ook dat is voor mij geen simpel klusje. Je kunt een hoop zelf realiseer ik me, maar met stroom in een vochtige ruimte neem ik liever geen risico's.

Waar ik naar op zoek ben is dus een vervangende trafo geschikt voor in een vochtige ruimte om te kijken of het spotje het dan weer gaat doen. Werkt dat niet dan wordt het compleet renoveren en ga ik er een professional bij halen. Mocht het jeuken bij iemand en wil die de klus wel doen... meldt je even privé :lol:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu