Badkamer verbouwing - praktische vragen

MdeJongh

 • #1
Beste!

Onverwacht, door een lekkage, ben ik genoodzaakt om de toch al verouderde badkamer volledig te gaan renoveren in ons huis.
Ik zal het zelf aan moeten pakken omdat het financieel niet te dragen is om het uit te besteden. En eigenlijk heb ik er ook wel zin in om het zelf aan te pakken. Maar dit zal de eerste badkamer zijn dus we lopen nogal tegen de hoe en wat aan.

Ik ben mij nodig hard aan het inlezen over wat er allemaal moet gebeuren maar loop even tegen een aantal praktische vragen aan die wellicht onnozel zijn.
Aangehecht is een overzicht schets van de te realiseren badkamer.

Vraag 1:
Nou heb ik begrepen dat wanneer ik al de wanden & vloeren mooi egaal heb en voorgestreken dat daar een afdichtpasta op moet.
Moet deze op ALLE wanden & vloeren? Dus ook bijvoorbeeld op de muur van de wasbak? Of de muur bij de WC pot (uiteraard overal bij de inloop douche)?
Ik denk dat ik vooral sta te kijken van de kostenpost die dit met zich mee brengt.

Vraag 2:
De vloer is van beton. De badkamer zit op de bovenste verdieping.
Om de vloer waterdicht te krijgen lees ik over afdicht pasta maar lees ik ook over "afdichtingsmatten". Leiden beide wegen naar Rome of heeft de eene methode een voordeel tenopzichte van de andere?

Vraag 3:
Omdat de badkamer op de bovenste verdieping zit loopt er een afvoer koof in de hoek. Ik wil graag de WC zo installeren dat het reservoir & afvoer leiding weggewerkt zijn in een voorzet wand. Hier wil ik dan ook tegels tegenaan zetten. Kan ik deze voorzet wand van een houten profiel maken, hier plaatmateriaal (OSB?..) tegenaan zetten, afdichtpasta, en tegels tegenaan?

Vraag 4:
Het plafond wil ik ook aanpakken (zijn nu van die lelijke plastic platen). Ik dacht vochtwerende gipsplaten. Stuc je deze vervolgens glad en dan een likje verf? Of vul je alleen de naden tussen de platen op en gaat er dan verf op?..

Iedere vorm van tips & tricks zijn meer dan welkom! Alvast hartelijk dank.

OverzichtBadkamer.jpg
 

Klussss

 • #2
Meet alles nog eens goed na denk dat je een paar cm tekort komt.

Bad 170 cm voorzetwand minimaal 2,8 cm riool voor wc 11 cm en inbouw reservoir minimaal 3 cm

Wel mooi dat je ook een inloopdouche wilt.
Word die aangesloten op het bestaande riool.
 
 • Like
Waarderingen: MdeJongh

MdeJongh

 • #3
Hi Martin!

Zal alles nog eens goed nameten. De schets is gebaseerd op wat er nu staat alleen de wc iets verplaatst (verder weg van het bad) en de inloop douch (staat nu de douche bak) word dus gerealiseerd en iets groter (120x90cm ipv de 90x90 cm douche bak). Maar zal er nog wat aandacht aan moeten besteden inderdaad!

De douche word ook aangesloten op het riool. Die leiding ligt alleen al in de vloer (zoals tijdens de bouw in de jaren 90 gerealiseerd). Zal dus wat moeten kappen in de vloer om een douche goot te kunnen installeren maar deze zal wel op dezelfde leiding naar beneden lopen.
 

MdeJongh

 • #4
Niemand die de verlossende antwoorden heeft op mijn vragen?:prima:
 

Sander 1972

 • #5
Ik zou eerst eens de boel voorzichtig slopen en laten drogen waar nodig. En dan ga je kijken wat je zelf kan en waar je een vakman voor nodig hebt. Met weinig klus ervaring en inlezen is het gewoon een klus die je niet alleen kan.
 

MdeJongh

 • #6
Hi Sander,

Ik heb zelf de keuken volledig verbouwd en een complete woning renovatie achter de rug met nieuwe elektra, plafonds, dak, en zelf gestucte muren. Ik schat mezelf redelijk handig in maar badkamers is iets compleet nieuw :). Vandaar dat ik hier kwam met wat praktische vragen waarover ik tegenstrijdige berichten lees. Een goed begin is het halve werk. Maar ik waardeer je zorgen.
 

Haplo

 • #7
vraag 1: alleen in de douchehoek de hoeken met band en pasta behandelen

vraag 2: als je de douchehoek goed behandeld hebt met kimband en pasta dan is dat voldoende

vraag 3: niet iedereen is voor hout in de badkamer. Het is buiten het douchegedeelte dus ik zou een frame van hout maken en bekleden met die groene gipsplaten en dan betegelen.

vraag 4: je hebt ook plafondpanelen van 28,5cm breed. Dit is mdf met een fineerlaag. Rondom kun je die afwerken met plinten. Spots kun je er in verwerken. Makkelijk af te nemen, nooit last van schimmel. Als je toch voor gips gaat, stucplaten nemen. Misschien weet een stukadoor of er vochtwerend stuuk is.
 
 • Like
Waarderingen: MdeJongh

BigBert

 • #8
MdeJongh schreef:
Ik schat mezelf redelijk handig in maar badkamers is iets compleet nieuw :).
Dit heb je goed gezien. De badkamer is de meest uitdagende ruimte in huis ;). Enkele tips. Overal waar direct water op komt, moet je pasta op smeren en in de hoeken en overgangen kimband. Dus de gehele inloopdouche muren en vloer en de muren bij met ligbad. Wees hierbij niet zuinig. Rondom de douchegoot moet ook kimband en pasta. De vloer van de inloopdouche moet 2% afloop hebben. De afvoerbuis van de douche moet 50mm zijn. Gebruik 45° hoeken in het horizontale vlak. Test de waterafvoer voordat je de vloer dicht smeer. Gebruik geen hout in de badkamer maar cellenbetonblokken (voorkeur) fermacell-platen of groene gipsplaten (dukke). Groene gipsplaten (dunne) zijn ook prima voor het plafond. Gebruik stalen profielen (die krimpen niet).
 
 • Like
Waarderingen: MdeJongh

MdeJongh

 • #9
Hartelijk dank voor de tips Haplo & BigBen! Zeer waardevol. Realiseer me dat we voor een uitdaging gaan maar met de juiste pippi langkous instelling gaan we ons best doen. Goeie voor de stalen profielen! Had zo hout gebruikt namelijk.

Maar hier kan ik verder mee. De sloop gaat dit weekend beginnen. Bedankt!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu