Badkamer spots IP65

Stijn93

  • #1
Dag allemaal, hoog tijd dat ik mijn spots in de badkamer ga vervangen. Ik zou voor de veiligheid en uitzicht liefst allemaal dezelfde spots IP65 hangen. Nu vind ik daar twee soorten in: De IP65 armaturen waar je zelf een ledje in moet steken ofwel de kant-en-klare spots, armatuur en led ineen. Wat krijgt de voorkeur?
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #2
Meestal hebben de spotjes waar je zelf nog een lampje in moet doen een slechtere IP-certificering; je moet er intern immers bij kunnen en dus is de afdichting wat kwetsbaarder. Mochten ze echt allebei IP65 zijn, dan maakt het in theorie niet echt uit.

Mocht je kant-en-klare spots gebruiken, denk dan wel even goed na over welke kleurtemperatuur je wilt hebben. Bij teleurstelling is dat later immers wat lastiger te wisselen, tenzij het smartlampen zijn. Meestal kiest men in een badkamer/keuken overigens een neutrale kleurtemperatuur (in de regio van 4000 K) en in de leefgedeeltes van het huis iets warmers (< 3000 K).
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
In theorie heeft een goed ontworpen spot met vaste lichtbron een langere levensduur. Het hele armatuur kan worden ontworpen op een zo goed mogelijke warmtetransmissie en warmteafgifte, wat de levensduur van de LED en de electronica ten goede zal komen.

Wanneer een fabrikant een retrofit LED-lamp moet ontwikkelen met MR16 vorm, loopt deze veel eerder tegen beperkingen aan. De oppervlakte voor warmteafgifte is een stuk kleiner en je bent ook afhankelijk van het armatuur waar de lichtbron in geplaatst wordt.

Het voordeel van armaturen met losse lichtbron is natuurlijk wel dat je ze eenvoudig kunt vervangen. Niet alleen wanneer ze defect zijn, maar ook als bijvoorbeeld de lichtopbrengst of kleurtemperatuur niet goed zou bevallen.

Ik zou me persoonlijk niet te druk maken over de verschillen en gewoon zoeken naar een armatuur wat jij mooi vindt, binnen jouw budget.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Is ip65 niet een beetje over de top?
 

Stijn93

  • #5
1 lamp moet sowieso ip65 zijn, net boven de douche. Om ze allemaal hetzelfde uitzicht te geven zou ik allemaal dezelfde spots hangen. Maar bij die losse armatuur kan er toch vocht achter de spot komen? Is dan een alles-in-één spot niet veiliger?
 

ABCDE

  • #6
Met vaste Led heeft vaak minder hoogte nodig. Ideaal om zo hoog mogelijk plafond te houden.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Stijn93 schreef:
1 lamp moet sowieso ip65 zijn, net boven de douche
Waarom denk je dat dit moet?

De normen zijn het niet met je eens:
Geïnstalleerd elektrisch materieel (zie 701.512.4 en 701.55) moet ten minste de volgende beschermingsgraad hebben:
a) in zone 0: IPX7;
b) in zone 1: IPX4;
c) in zone 2: IPX4.
Afhankelijk van de montagehoogte zit je in zone 1 of buiten alle zones. IPX4 zou dus voldoende moeten zijn.

Mocht je in zone 1 zitten (bij een montagehoogte <225cm) moet je er officieel nog op letten dat het armatuur volgens de fabrikant geschikt is om daar te monteren.
 
  • Like
Waarderingen: Stijn93

Stijn93

  • #8
Oh, ik vond wat andere waarden. Maar vooral via de verkoopsites van leds. De spot boven de douche staat op 233cm boven de grond, dus ipx4 is daar voldoende? Zelfde vraag dan: ip44 inbouwspot of ip44 armatuur met losse spot?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #9
Alle zones in de badkamer lopen door tot een hoogte van 225cm. Tenzij je een vaste wateruitlaat hebt die hoger zit (stortdouche aan het plafond bijvoorbeeld), dan moet je de bovenkant daarvan aanhouden. Op 233cm boven de vloer zit je dus waarschijnlijk buiten deze zones en zijn er geen aanvullende eisen meer.

Screenshot_20210603-134537_OneDrive.jpg


Je zou dus bij wijze van spreken IP20 spots mogen plaatsen. Dat zou ik je niet aanraden, het is wel wijs om vochtbestendige spots te kiezen, al was het alleen maar zodat ze niet wegroesten... Maar IP44 is dus inderdaad ook prima.

Stijn93 schreef:
Zelfde vraag dan: ip44 inbouwspot of ip44 armatuur met losse spot?
Zelfde antwoord dan. :wink:
 
  • Like
Waarderingen: Stijn93

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu