Badkamer spiegel op accu

Yoshi123

  • #1
Hallo Forumleden,

Ik heb een compleet nieuwe badkamer gebouwd als doe het zelfer. Ik heb alleen 1 fout gemaakt ik heb geen stroompunt gemaakt voor een verlichte badkamer spiegel. Ik heb een voorzetwand gemaakt met een houten frame (ivm inbouwkranen). Omdat ik door het frame van hout geen stroomkabel kan trekken is het maken van een stroompunt helaas geen optie meer.

Nu ben ik op zoek naar een oplossing om een badkamer spiegel van 100x50cm te voorzien van verlichting op accu. Heeft iemand hier toevallig ervaring mee? Het vinden van een kant en klare spiegel in dit formaat is helaas niet gelukt.

Groeten,

Yoshi
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Is er echt geen manier om alsnog een xmvk kabel door de voorzetwand te hengelen?
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #3
Hoe is de plafondverlichting geregeld? Spotjes? Als je richtbare spotjes plaatst is spiegelverlichting wellicht niet nodig.

Anders kun je wellicht via het plafond met wat hengelen via de spotjes al een eind in de goede richting komen met xmvk kabel.
 

Yoshi123

  • #4
@Vonken_trekker Ik ben bang van niet, ik heb namelijk zowel horizontaal als verticaal rachels gemaakt, omdat ik met grote stucplaten heb gewerkt. Ik heb wel uitsparingen voor de waterleidingen gemaakt, maar dan kom ik helaas niet op de gewenste positie uit.
 

Yoshi123

  • #5
@Job_04 Ik heb de verlichting gewoon aan de centraaldoos hangen, dat is helaas ook geen optie. De badkamer is ook al helemaal gesmeerd met beton cire dus ik ben ook voorzichtig met gaten etc maken omdat dit niet makkelijk te herstellen is.

Baal ook echt behoorlijk dat ik niet aan dat stroompunt heb gedacht.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Wat zit er achter de wand waar de spiegel hangt? Wellicht kun je aan die kant een leiding frezen? Wordt alleen wat lastig als je dan buiten of bij de buren zit. :lol:
 

Yoshi123

  • #7
@XanderH daar zitten helaas de buren inderdaad :(
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Tja, dan wellicht toch iets op accu. Maar ik ben bang dat je daar geen kant en klare oplossingen voor gaat vinden, je zult zelf iets moeten knutselen.
 

Yoshi123

  • #9
@XanderH Daar was ik ook al bang voor. Mijn elektra kennis is niet heel erg on point (dat is het enige dat ik door een vakman heb laten doen in mijn huis). Ik neem aan dat ik een 230v stekker niet even kan omvormen naar een 11,1v accu oid. Ik heb wel wat ervaring met het solderen op chips en stekkers. Misschien heb jij een tip waar ik goed naar moet kijken als ik een led verlichting wil aansluiten op een accu (zonder dat ik de accu kapot trek).
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #10
In veel van dergelijke spiegels met LED-verlichting zit een voeding die 230V omvormt naar een lagere spanning, bijvoorbeeld 12V. Die kun je dan natuurlijk gewoon vervangen door een accu.

Wel opletten dat het dan niet op een hogere spanning werkt (bijvoorbeeld 24V of 48V) of dat er niet een constant current LED-driver in zit, deze kun je niet zo eenvoudig uitwisselen. De grootste uitdaging wordt denk ik om dergelijke gegevens op voorhand te vinden...
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #11
Oh en let even op de bediening... Zo'n touchknop in het spiegeloppervlak is leuk maar zorgt ook voor een beetje standbyverbruik. Daar zit je met je accu niet op te wachten lijkt me. Dan liever een ouderwetse tuimelschakelaar waarmee je het hele circuit uitschakelt.
 

Klusser1954

  • #12
Er zijn zelfklevende verwarmings plaatjes van 12 volt voor in auto buitenspiegels. 20+ watt. Je zult ook de accu ergens kwijt moeten en beveiligen dat de accu niet onder de 50% leeg raakt.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #13
Hij wil verlichting, ik lees niets over verwarming.
 

Klusser1954

  • #14
Klopt, slecht gelezen.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #15
Ik heb bij iemand wel eens een lichtbalk op batterijen gezien boven de spiegel in de badkamer. Was van die Zweedse meubelwinkel. Erg mooi vond ik het overigens niet.
 

Yoshi123

  • #16
Het gaat inderdaad puur om verlichting. Ik ben al begonnen met het aanvragen van de technische gegevens van de spiegels die voldoen. Ik ben inderdaad bang dat het lastig wordt om echt alle gegevens boven water te krijgen.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #17
Spiegel verlichting op batterijen zijn volop verkrijgbaar.
Of ze mooi zijn is een eigen keuze.
En ook waar je het voor nodig hebt.
De meeste spiegelverlichting is trouwens niet zo geschikt voor bv de dames om zich op te maken.
 

Yoshi123

  • #18
@Peter Het gaat mij vooral om het optische. Dat verlichte randje om de spiegel heen vind ik mooi, dat is eigenlijk het enige. De spiegelverlichting waar jij het over heb, is dat los of ingebouwd in de spiegel zelf?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #19
Als je even zoekt op -spiegelverlichting op batterij- dan zie je verschillende mogelijkheden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu