Badkamer kapotte vloertegelvoeg, schimmel onder tegels

Esselot

  • #1
Beste klussers,

Wij hebben een probleem in de badkamer wat steeds grotere proporties aanneemt en waarbij we niet weten waar en bij wie te beginnen voor een oplossing. Hopelijk kunnen jullie ons helpen. Sorry alvast voor het lange verhaal :D.

Badkamer in een 20-er jaren woning, dus houten vloeren.

Wij kregen een aantal maanden lekkage langs de muur in de gang vanuit het plafond uit de erboven liggende badkamer, op de plek van de douche.

Bij onderzoek bleek dat de kit in de douchedrain loszat. Deze hebben we opnieuw aangebracht. Ging ongeveer een half jaar goed, geen lekkage meer.

Onlangs opnieuw lekkage in de gang, nu veel erger en op een andere plek, maar ook weer ter hoogte van de plek waar wij douchen. Onze douchewand staat op de tegels, we hebben geen douchebak. Kit bij de drain bleek weer los. Laat steeds los op de plek waar de voeg van de tegel die haaks op de drain staat en de kit van de drain samenkomen. Opnieuw gekit, maar zagen toen dat ook de voeg van de vloertegel kapot was.

Bij vraag om advies in de bouwmarkt gaf de man aan dat de lekkage wel heel erg is voor alleen een kapotte kit of voeg en raadde ons aan eens op de tegels te tikken. Wat bleek: de tegel naast de kapotte voeg klinkt helemaal hol tot aan de muur. Advies was om de voeg eruit te krabben en die te vervangen. Kregen een tube alabastine voegenvulsel mee. Ik vroeg of je gewoon de voeg opnieuw kan vullen als de vloer eronder nat is, maar dat was geen probleem dat zou wel drogen.
Thuisgekomen bleek dat de betreffende tegel naast de voeg inderdaad helemaal hol klinkt tot aan de muur. Dit is een groot stuk, want wij hebben grote lange brede tegels liggen.

Eergisteren de voeg uitgekrabd. Tot onze schrik bleek daaronder inderdaad behoorlijk water te staan.
De voeg moest een heel eind worden uitgekrabd tot het punt waar hij goed leek te zijn. Niet genoeg voegenvulmiddel gekregen bij de bouwmarkt, dus opnieuw naar bouwmarkt, waar een ander persoon aanraadde te voegen met steenvoegsel, wat ook voor buiten toepasbaar is. Zit in zo'n kitbus. Nu daarmee de voeg gevuld.

Maar... sinds gisteren stinkt het nu echt ENORM naar schimmel in de badkamer. Echt een hele indringende lucht. Vinden dit heel gek, want de voeg zit nu weer dicht, dus waar komt die lucht vandaan?
Ik ben bang dat het hele betonpakket wat onder de vloer ligt doorweekt is en dat dat 1 grote schimmelbende is.

nu al mijn vragen:

- ik heb een product gevonden om holle tegels weer vast te leggen zonder dat de tegel eruit hoeft. Heeft dat zin als het onder de tegel heel nat is?
- beste lijkt goed te onderzoeken en de tegel eruit halen? Dit wordt een hele operatie want het is dus een hele grote brede tegel, zo'n tegel die op houten vloerdelen lijkt. Zowel de douchewand als het badkamermeubel staat op de tegel...
- welke vakman moeten wij benaderen om dit probleem op te lossen:
- een tegelzetter kijkt naar de tegel en de voegen, maar kan die ook het eventuele vocht/schimmelprobleem in de vloer verhelpen?
- Een loodgieter hebben wij volgens mij niet nodig, want het gaat niet om leidingen
- Een lekdetectiebedrijf ook niet, want we kennen denk ik de oorzaak van de lekkage.

De tegels liggen dus op beton, dat is gelegd op lewis-platen. Waar ik me het meest zorgen om maak: als de betonplak helemaal nat is hoe lang duurt het voordat zoiets droog is en wat als die helemaal geschimmeld is. En erger: zou ook de houten vloer eronder nat kunnen zijn en kunnen gaan rotten. Om dit weer te onderzoeken zou ons sierplafond in de gang opengemaakt moet worden. Of is dit een te overdreven actie?

Kortom: waar en bij welke vakman moeten we beginnen. Zijn zelf totaal geen ervaren klussers.

Dank voor jullie advies vast!
hartelijke groet Esther
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik zou voor een oudere ervaren metselaar gaan, die hebben door hun ervaring dat vaker meegemaakt.
Kijk ook even of er achter de rozetten bij de douchekraan wel goed gekit is.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Tegels die hol klinken, zitten los.
Dus er uit halen, eerst de ondergrond goed laten drogen, en dan de tegels opnieuw lijmen en af kitten.

Zolang de ondergrond vochtig is, heeft alleen opnieuw afkitten geen nut.
De kit zal niet goed hechten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu