Badkamer douchedrain plaatsing

missb612

  • #1
Goede morgen,

Momenteel is er een aannemer bij ons in huis bezig met de badkamer verbouwing. Het slopen is al klaar, ze laten alles netjes achter, gaat allemaal prima, geen klachten. Het enige dat soms wat lastig is, is de communicatie. De mensen op kantoor spreken Nederlands, maar de meeste vakmannen spreken bijna geen Engels en ook geen Nederlands.

Nu hebben wij een douchecabine aangeschaft die direct op de tegels komt te staan. Afmeting 140x90 cm, met overlappende glazen schuifdeur en rubbers. En een douchedrain van 80 cm met vloerflens. Wij wilden zowel de kraan (met regendouche) als de drain aan de lange zijde zo dicht mogelijk bij de muur, zodat je lekker de ruimte hebt om te douchen en je niet op de drain staat. De afvoer naar beneden zit ook aan de lange zijde. De tegels die op de vloer moeten komen zijn 60x60 cm.

De loodgieter was gisteren bezig met het uithakken en vertelde dat het beter was om de drain aan de korte zijde te plaatsen, ook al zou de kraan aan de lange zijde blijven. Helaas deed de vertaling app niet veel waar ik iets van begreep. Dus hebben we het kantoor gebeld, maar ook die dame krijgt het ons niet goed uitgelegd. Er werd iets gezegd over veel extra werk om hem aan de lange zijde te plaatsen en veel meer snijwerk van de tegels. En iets over leidingen die in de weg zouden zitten. Dat laatste begrijp ik al helemaal niet want als je de vloer weghakt stuit je op zwalustaart platen en verder lopen de leidingen vanaf het plafond de muur in en niet van de vloer de muur in.

Het lijkt mij dat je de afstand van de drain naar de afvoer zo kort mogelijk wilt houden en zo min mogelijk bochten.

Ik heb wat foto's bijgevoegd ter verduidelijking. Heeft iemand ideeën want wij komen er even niet uit?
We willen graag op de vakmannen vertrouwen, maar het is lastig als het niet goed uitgelegd kan worden en het niet strookt met wat wij in ons hoofd hadden.

IMG_3131.jpeg
 

Klussen.

  • #2
Zo op het oog lijkt de douchegoot goed geplaatst. Op deze wijze kan er een goed afschot worden gemaakt. Omdat je een regendouche (veel water ineens) wilt, zou ik een verval van 2% aanraden. Op 140 cm is dat 2,8 cm. Als de goot in de lengterichting wordt geplaatst, moet je het op 90 cm realiseren. Je krijgt dan een erg schuine vloer wat lastiger en minder mooi is te realiseren. Veel mensen kijken bij een inloopdouche vaak alleen naar wat mooi is en staan vervolgens na het douchen in een natte badkamer.
 

missb612

  • #3
Dank, dat helpt. Zoals u het uitlegt, zou ik inderdaad ook voor de goot aan de korte zijde gaan. Zo'n schuine vloer lijkt me ook niet heel mooi worden. En een drijfnatte badkamer lijkt me ook niets :)
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Daar komt nog bij, dat als de goot aan de lange muur zou komen, dan moet je de tegels diagonaal door gaan snijden om een goed afschot te kunnen krijgen.
En 1,5 cm afschot is nu ook voldoende.
 

missb612

  • #5
Dank, ook dat helpt. Ik voel me steeds meer op mijn gemak met die goot aan de korte zijde :)
 

missb612

  • #6
Nog een dingetje... opzichter is vandaag langs geweest om een en ander door te spreken. Ze gaan het afschot op die 1.40 meter alleen in het douchegedeelte verwezenlijken. Dat betekent dus dat de gehele vloer recht komt te liggen en alleen op die 140x90 zal er een kleine afloop zijn richting de goot waardoor de tegels dichtbij de goot op ongeveer 1,5 cm lager komen te liggen dan de tegels daarnaast (de rest van de badkamer dus). Op dat rechte gedeelte zal de douchecabine met schuifdeur geplaatst worden. Je zal dus alleen binnen in de douchecabine een minimaal verschil zien en dat voegen ze dan dicht. Ik kom toevallig heel veel in hotels voor mijn werk en ik heb verschillende inloop douches en cabines op de tegels gezien en zoiets is mij echt nog nooit opgevallen. Het strookt een klein beetje tegen mijn gevoel in vooral daarom en op hoe dat eruit komt te zien, maar natuurlijk wil ik geen zwembad in mijn badkamer.

Als ik ga googlen, kom ik wel dat soort constructies tegen. En het woord "afschotprofiel". Die kende ik ook nog niet... evt mooier dan gewoon voegen in deze situatie. Iets om over na te denken in ieder geval.

1634152745311.png


Heeft iemand hier nog een mening of goed advies over?
 
Laatst bewerkt:

Klussen.

  • #7
missb612 schreef:
alleen op die 140x90 zal er een kleine afloop zijn richting de goot
Dit wordt vaak gedaan. Eigenlijk heb ik het nog niet anders gezien.
 

Jan-WillemW

  • #8
Ik heb hier een natuurstenen dorpel op maat laten maken die het schuine gedeelte scheidt van het vlakke gedeelte, op die dorpel staat de douchewand
 

missb612

  • #9
Dank allen :)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu