Badkamer: CAP verplaatsen + extra WCD

Grondverf

  • #1
Hallo allemaal,

In onze aankomende badkamerverbouwing willen we het CAP verplaatsen. Het wordt er niet mooier op om hem op z'n huidige plek te laten zitten. Hij blijft volgens plan wel in dezelfde muur maar schuift op (in het nieuw te plaatsen meubel).

Mag een CAP verlegd worden en moet ik dan alle vereffeningsleidingen apart verlengen of mag ik met één vereffeningsdraad 6 mm2 naar het nieuwe CAP? Als het oude CAP weggewerkt mag worden, vraag ik me af wat de juiste manier is om te verlengen/verbinden. In neem aan dat ik het huidige blokje niet mag gebruiken met een schroefverbinding?

Vanaf de centraaldoos loopt een elektrabuis met de geel/groene 2,5 mm2 aardedraad naar het huidige CAP. Het verticale deel ervan wil ik gebruiken voor een nieuwe inbouwdoos met stopkontakt. En vanaf die inbouwdoos met elektrabuis en groen/geel VD weer door naar het nieuwe CAP. Mag dat?
En zo ja, mag/moet ik dan de beschermingsleiding met een lasdop aftakken naar 1 - randaarde wcd en 2 - nieuwe CAP, of moeten er 2 aparte aardedraden getrokken worden voor allebei?

Bij voorbaat dank allemaal :-)

Grondverf
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Het oude cap mag iig niet weggewerkt worden maar zal moeten komen te vervallen. Is het geen optie om alle vereffenings draden opnieuw aan te leggen naar het nieuwe cap?
 

Leensen

  • #3
Grondverf schreef:
Het verticale deel ervan wil ik gebruiken voor een nieuwe inbouwdoos met stopkontakt. En vanaf die inbouwdoos met elektrabuis en groen/geel VD weer door naar het nieuwe CAP. Mag dat?
Nee. De aarde vanuit je centraaldoos moet rechtstreeks naar het CAP.
 

Grondverf

  • #4
Sxnder schreef:
Het oude cap mag iig niet weggewerkt worden maar zal moeten komen te vervallen.
Heh? Dit klinkt verwarrend en snap ik even niet. Bedoel je dat de - verlaten, lege - inbouwdoos van het oude CAP dan in zicht moet blijven, of mis ik iets?
Sxnder schreef:
Is het geen optie om alle vereffenings draden opnieuw aan te leggen naar het nieuwe cap?
Misschien wel, moet we nog ff bekijken. Zo op het eerste gezicht lijkt me dat eigenlijk geen probleem, behalve misschien voor de vereffeningsdraad die uit de vloer komt. Hij zou te kort kunnen zijn.

Is er niet één of ander koppel- of desnoods zwaar perssysteem hiervoor? Het zou toch mogelijk moeten zijn om een vertinde dikke draad op een verantwoorde manier te verlengen? Als je nagaat dat aardeblokjes op bijvoorbeeld Lewis-platen ook gewoon met een paar schroefjes vastzitten en de draad verder gewoon kaal door de gestorte en afgewerkte vloer en muur loopt naar het CAP...
Leensen schreef:
Nee. De aarde vanuit je centraaldoos moet rechtstreeks naar het CAP.
Geldt dat voor zowel de buis als de VD draad?
Ik bedoel, mag ik dan wel twee aardedraden trekken in dezelfde buis, waarvan er één - wèl dan via de nieuwe inbouwdoos - maar de draad zelf on-onderbroken doorloopt naar het CAP? Of moet de aardedraad naar het CAP in een on-onderbroken buis, waar alleen hijzelf in loopt?

Begrijp me goed, het werk is totaal geen probleem en als er sleuven bij moeten komen, prima. Maar vanuit de centraaldoos een extra elektrabuis naar de muur zonder het plafond aan te tasten is lastig, lijkt me. En als dat te voorkomen is, is het lekker meegenomen. Maar wat moet, moet.
 

Leensen

  • #5
Ik zou het je niet durven zeggen wat er in de norm staat, maar ik zie geen praktische bezwaren als de aardedraad naar je CAP via een inbouwdoos loopt.
Zou dit volgens de norm niet mogen, dan ben ik benieuwd wat daar dan de achterliggende reden van is.
 

Grondverf

  • #6
@ Leensen: Ja, zo denk ik er ook over. Goed, dat wordt dus twee aardedraden trekken dan.

Ik heb trouwens iemand gesproken die ook het CAP verplaatst heeft. Hij heeft apart elke vereffeningsdraad over ong. 10 cm kaal geschuurd en hetzelfde met de nieuwe draad. Goed strak in elkaar getwist, brander erop en de hele twist gesoldeerd. "Is elektrisch en qua kracht minstens zo goed als een draad zelf" zei die. Waarom elke draad apart? Haha "elke draad weer apart invoeren in de inbouwdoos van het nieuwe CAP." Hij was bang dat als er zo'n "zeik-controleur" mocht komen dat die in ieder geval zou zien dat er verschillende draden in z'n CAP uitkwamen :mrgreen:

Wat een verhaal. Maar er zit wel wat in. Ik geloof wel dat je zo een draad prima kunt verlengen en dat het never nooit meer wat doet. Maar liever een goedgekeurde manier natuurlijk.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu