Asbest? Steengaas in buurt van dakdoorvoer (oude) rookgasafvoer (1973)

Han80

  • #1
Klussers!

Midden in een renovatie van een woning uit 1973 kom ik aan de achterkant van een ombouw (gips, denk ik) van de badkamer op zolder het volgende tegen (foto).
De ombouw dient voor de ontluchting riool WC via dak en er loopt een oude standleiding waarschijnlijk ooit gebruikt als rookgasavoer van ketel hetelucht verwarming. Deze buis is van asbest cement.

Mijn vraag: Is het steengaas geplakt als brandwerende laag? Een verdieping lager loopt de standleiding ook daar zit niks behalve hout als ombouw. Of is dit omdat de buis hier eindigt en overgaat in de dakdoorvoer?

De belangrijkste vraag natuurlijk: is dit sowieso PUR of mogelijk spuitasbest? Werd spuitasbest op deze manier gebruikt? Het lijkt er op of er eerst een laag van het spul gespoten is en dat het steengas daar in geduwd is zodat het door de opening is gekomen.

Foto van endoscopische camera (matig).

Durf het niet verder op te maken...

20230611_154841 badkamer2.jpg

20230611_160256 badkamer2.jpg
 

Sander 1972

  • #2
Is aan de hand van deze foto's niet te zien. Lijkt gewoon stuc net
 

Han80

  • #3
Het lijk mij ook steen/stucgaas.

Eigenlijk is mijn vraag: werd dit in combinatie aangebracht met spuitasbest? Of kan spuitasbest geen gaas dragen?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Voor zover ik weet heeft gespoten (asbest)isolatie een andere structuur.
 

Han80

  • #5
Bedankt!

Dit zit aan de binnenkant van een omtimmering van een in ongebruikt geraakt rookgaskanaal van AC bij de dakdoorvoer. Lijkt me een brandwerende of isolerende functie te hebben, vandaar de gedachte aan spuitasbest.

Via klein gat valt dit te zien en vóór dat ik mogelijk alles opengooi hoop ik met jullie hulp mijn informatie positie wat te verbeteren.

Ik snap dat als ik het zeker wil weten, moet laten testen, maar mogelijk valt het aan de manier van gebruik/structuur al uit te sluiten.
 

Han80

  • #6
Dit is inderdaad steen/stucgaas met specie. Niks aan de hand...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu