Verwijderen asbest plaat - hoe nu verder?

DDJansen

  • #1
Ik heb een gevel plaat van asbest. Deze wil ik laten verwijderen:
asbest achtertuin.jpg

Vervolgens zit ik natuurlijk met een groot gat. Dat wil ik afwerken met keralit rabatdelen. Maar ik ben er achter gekomen dat de muur op de plek van de asbest plaat niets voorstelt. Het bestaan aan de binnenkant uit een stuk hechthout met een gipsplaat. Er is geen sprake van isolatie:
slaapkamer2.jpg

Aan de binnenkant zit de radiator verzonken tussen de muren. Ik wil graag op een of andere manier isolatie toepassen. Omdat de gevel plaat er toch af gaat zou ik deze zaken willen combineren maar ik heb geen idee hoe ik dit moet aanpakken. Ik besef wel dat de radiator dan verder de kamer in zal komen maar dat heb ik liever dan dit enorme warmte lek. Heeft iemand enig idee hoe ik dit zou kunnen doen? Andere ideeen voor het afwerken van de buitenkant zijn ook welkom. Het Keralit is erg duur..
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Heb je ook een vraag over het verwijderen van het asbest, of alleen over wat er met het gat moet gebeuren? Want de vraag over asbest past beter in de andere rubriek.

Het isoleren van dit deel kan met een voorzetwand. Let erg goed op de kierdichting, want anders blijft het altijd een koude plek.

Overweeg meteen het glas te vervangen door minimaal HR++ (als dat er niet in zit).
 

DDJansen

  • #3
Ik heb geen vragen over het asbest zelf. Dat laat ik verwijderen door een gespecialiseerd bedrijf. Ik ben puur op zoek naar een manier om het gat af te werken. Ik overweeg Keralit rabat delen te plaatsen maar dat is best duur. Als er een mooie goedkopere manier is hoor ik dat graag.

Ik wil dit combineren met isoleren omdat ik de boel straks toch open heb liggen. Dan kan ik alles meteen goed doen.

Ik heb zelfs overwogen om de ruiten te vervangen maar ik vind het lastig om te bepalen of dat de moeite waard is. Ik heb wel ontdekt dat mijn huis erg veel warmte lekt, ondanks het D energielabel. Ik denk dat dit komt doordat ik overal grote ruiten heb. De spouw is geisoleerd maar dat maakt weinig uit als de ramen zo groot zijn. Ik weet niet wat vcoor dubbel glas er nu in zit. Er staat iglas rinovit op maar ik kan nergens vinden wat dat is.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Ik zou het isoleren met PIR platen, en hier een kunststof rabat overheen zetten. Dan is het gewoon netjes. De gevelbekleding kun je iets verder naar voren plaatsen (met een waterslag onder het bovenste kozijn), zodat je extra ruimte maakt voor de isolatie.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
DDJansen schreef:
ondanks het D energielabel
Sorry, ik moest lachen van deze zin. Label D is heel slecht! Daarentegen heb je ook gelijk dat (ook bij betere labels) veel warmte weglekt via glas. Dat isoleert best slecht. Vanaf HR++ begint dat pas ergens op te lijken. Dus je wint het meeste als je glas vervangt. Helaas is dat een prijzig gebeuren.

Kierdichting is trouwens de goedkoopste en grootste winst op warmteverlies.

Op een ander forum wordt gezegd dat iglas rinovit HR-glas is (zonder + dus). Daar valt dus wel de nodige winst te halen.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
"Het bestaan aan de binnenkant uit een stuk hechthout met een gipsplaat. Er is geen sprake van isolatie:"
Klinkt raar, maar dat is juist mooi, want hier kan je dus veel winst halen.
Kan je kijken hoeveel ruimte je hebt voor isolatie?
De asbest plaat zit ongeveer op dezelfde plek als het glas.
Als je de diepte van de vensterbank meet en dat ook aan de onderkant doet, weet je ongeveer hoeveel lege ruimte er tussen. Ik schat dat dat tegenvalt, heel veel kan de nieuwe afwerking ook niet naar voren komen, ook omdat die al dikker zal zijn dan het asbest.
Ik gok dat het een goed idee is de radiator iets de kamer in te halen.

De ramen vervangen door HR++ ga je zeker merken. Behalve minder energie verlies wordt het behagelijker waardoor de temperatuur mogelijk 1 of 0,5 graad lager kan zonder comfort verlies. Een dubbele besparing.

ps. ik zie aan deze kant geen gordijnen, ook dat scheelt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu