Asbest in muur?

Bueno

 • #1
Ik woon in een huurhuis van 1960. Vorige bewoner/eigenaar heeft een gat gemaakt in de binnenmuur tussen de badkamer en keuken voor ventilatie. In badkamer zit een ventilator die aangaat met het licht Onlangs afdekplaatje in de keuken weggehaald voor reiniging. Binnenkant van de muur ziet er verdacht uit en ik ben bang dat er misschien asbest in zit. Kan dat binnen in een muur? Of moet ik eerder aan schimmels denken?

20230518_115752.jpg
 

Bueno

 • #3
Bedankt voor je reactie. Ik was al begonnen met stofzuigen tot ik het er verdacht vond uitzien. Durf het eigenlijk nog niet verder schoon te maken al stelt je antwoord me wel iets gerust. Vreemd dat de ventilatie niet door een buis loopt maar door de muur zelf.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #4
Zolang je niet zeker weet wat het is, in elk geval beslist niet stofzuigen!
Dan blaas je alle eventuele deeltjes (indien aanwezig) door het hele huis heen.

Schoonmaken met water en een reinigingsmiddel, liefst een middel dat ook iets vet oplost.
 

Bueno

 • #5
Het kanaal hing helemaal vol met stofslierten dus ik heb de fout helaas al gemaakt door te beginnen met stofzuigen. Ik krijg er al de zenuwen van als ik eraan terugdenk. Wat nu? Jij denkt dat het Bims beton is en dus niet gevaarlijk. Maar hoe kom ik daar zeker achter? Een bedrijf inhuren en het laten inventariseren? Heeft het nog zin om duidelijkere foto's te plaatsen?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #6
Betere foto's kunnen zin hebben.
Als je twijfelt, de stofzuiger niet meer gebruiken. Het eenmalig troep door je huis blazen is niet goed, maar als het asbest is, zit dit o.a. in de filters van de stofzuiger en blijf je het in de huis blazen.
 

Bueno

 • #7
Bedankt voor je reactie. Ik blijf er zo ver mogelijk vandaan nu. Wat mij mij wel bezorgd maakt is dat een ventilator in de badkamer via dit kanaal lucht naar buiten afzuigt, dus er is altijd al luchtcirculatie geweest (dus niet alleen via de stofzuiger). Ik heb nog twee extra foto's geplaatst die hopelijk wat meer duidelijkheid geven. En als ik het goed begrijp moet ik ook een nieuwe stofzuiger kopen

20230520_194236.jpg 20230520_194320.jpg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #8
Het ziet er voor mij toch echt sprekend uit als bimsbeton en daar zit geen asbest in (als het goed is).
Ik denk dat je het beste een monster ervan kunt opsturen naar een lab.
Er bestaan testsets, die je kunt bestellen en daarin een monster doen.
Instructie zit er normaal gesproken bij en de prijs van de set is vaak inclusief analyse.

Want als er geen asbest in blijkt te zitten, hoef je je stofzuiger niet weg te doen, sterker nog, dan kun je hem gewoon gebruiken voor verdere schoonmaak. En als er wél asbest in zit, dan weet je dat er het een en ander aan sanering nodig is, waar de verhuurder wellicht ook een taak in heeft.
 
 • Like
Waarderingen: Jackd

Bueno

 • #9
Nogmaals bedankt voor je reactie. Ik ga het zeker laten testen en hoop er maar het beste van. Mocht er wel asbest in zitten en sanering nodig zijn dan zal ik dat via de verhuurder laten lopen
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #10
Lijkt me een prima plan.
Laat je hier nog even weten of er wel of niet asbest vastgesteld werd? Leer ik ook weer wat van!
 

Bueno

 • #11
Dat zal ik doen.
 
 • Like
Waarderingen: Kees

Sander 1972

 • #12
Je kan ook je verhuurder benaderen en vragen of de woning al asbest vrij is. Je mag er zelf vrij weinig aandoen. En ik zou het ook daaraan overlaten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu