Aquarium op CV aansluiten

Steven

  • #1
Ik wil een groot aquarium (inclusief sump/bioloog ongeveer 1,5 m3) aansluiten op mijn CV. De aanpak is ongeveer analoog als uitgelegd in dit topic https://aquaforum.nl/threads/warmtewisselaar-onder-aquarium-gebouwd.161104/#post-1976885
Dus een thermostaatkraan met externe voeler regelt het aan en uitschakelen van de warmtewisselaar. Aandachtspunt bij zo'n warmtewisselaar is het debiet van het aquariumwater bij een lage druk. Daardoor kom je op een grote aansluiting/capaciteit en een relatief hoge prijs. In plaats van een warmtewisselaar overweeg ik om gewoon een stuk vloerverwarmingsbuis te gebruiken dat ik oprol en in een bak hang waar ik het water van het aquarium door laat stromen. Ongeveer zoals een wortkoeler werkt die door bierbrouwers wordt gebruikt. Omdat het aquarium een overloop heeft hoeft deze bak niet afgesloten te worden. Deze bak is in feite een sectie van de sump/bioloog. Wat is de minimale diameter van de windingen en hoeveel zou ik nodig hebben om het aquarium op temperatuur te houden? De aansluiting wou ik door een installateur laten doen, maar zijn er zaken waar ik verder rekening mee moet houden?

N.B. Onze CV is ingesteld op laagtemperatuur vloerverwarming. Als de CV uit staat neemt elektrische verwarming de taak van de warmtewisselaar over.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Lage temperatuur verwarming naar lage temperatuur bak, dan is de overdracht nihil.
Dus word het een enorme wisselaar.
Gezien je een zelfbouw ding wilt maken zal hij nog groter worden.

Hoeveel watt is je elektrische verwarming, dat zul je ook ongeveer nodig hebben in je overdracht.
 

Steven

  • #3
Bedankt voor je reactie. Het lage temperatuurverschil is inderdaad wel een punt van aandacht. In een aquarium van deze omvang gebruik je toch wel 2*500watt verwarming. Misschien is een platen warmtewisselaar een beter en compacter idee. Er staan er meerdere op marktplaats. Debiet blijft wel een aandachtspunt.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #4
Een simpel rekensommetje:

Q.=m. cp dt

Q energie, jij geeft aan 1000 watt.
m de massa flow (debiet)
cp soortelijke warmte van het medium, in dit geval water
dt temperatuurverschil

m.=Q./(cp * dt)

m[kg/s]=1000 [joule/s]/(4186[J*kg^-1K^-1*dt)

Vul hier zelf dt in en je weet je debiet. Ik beng bang dat dit vrij hoog zal zijn. Aangezien de gewenste temperatuur van je awariumwater en de temperatuur van je CV aanvoer erg dicht bij elkaar zullen liggen.

Volgende vraag is dan hoe groot het oppervlak van je warmtewisselaar moet zijn om dit temperatuurverschil ook daadwerkelijk te realiseren.
 

Kluskoppel

  • #5
Misschien is een zwembad warmtepomp een idee?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu