Aparte kookgroep; reserveleidingen van zelfde groep?

Wamelis

  • #1
Dag mensen,

Situatie: een 16A alamat voor 3-fasen in de meterkast, bedoeld voor een kookgroep.

Die kookgroep leg ik aan voor het geval dat hij nodig is, ik heb nog helemaal niet besloten of het elektrisch of koken op gas wordt, het duurt nog wel een half jaar voordat die keuze valt.

Nu zou ik ook 'voor het geval dat het ooit handig is' diezelfde groep willen aftakken naar een paar andere plekken nu ik er nog bij kan. Op die plekken zet ik dan een afdekklepje op de inbouwdoos ipv een perilex om aan de regelgeving voor kookgroepen te voldoen.
Bovendien verwacht ik tijdens de bouw nog wel een keer krachtstroom nodig te hebben, dus ook een stopcontactje in de meterkast.

Dan krijgen we de volgende situatie met 4 aftakkingen (tenminste, als dat in een lasdoos past...):

groepenkast -> lasdoos ->

-> perilex kookstopcontact keuken
-> perilex op deksel van de lasdoos, in meterkast (bouwstroom)
-> ongebruikte aansluiting in bijkeuken
-> ongebruikte aansluiting in werkkamer

Voldoet zo'n opstelling nog aan de regelgeving van een eigen automaat per kookgroep?

Dank,
Wim
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Ik denk dat dat wel mag. Die inbouw dozen voor perilex zijn een slag groter. Pak de diepste die je kan vinden, min 50mm. En de leiding moet natuurlijk 19mm zijn. O ja, en niet stiekem een gewoon stopcontactje erop monteren, alleen 3 fase verbruikers. Ipv perilex kun je eventueel ook een 5 polige 16A Cee form WCD ergens monteren, handig voor bijv gereedschap.
 

Wamelis

  • #3
Klinkt goed, dank. Dat Cee stopcontact is inderdaad een goed idee, had ik nog niet bij stilgestaan. Verder komt het wel goed met de leidingdiktes etc.

Ik besef me nu overigens dat ik niet precies weet wat de eisen zijn bij een 3-fase kookgroep... Bij 1-fase heeft elk apparaat boven de 3 kW een eigen groep nodig. Dus de eis van een aparte kookgroep, met 2 automaten die samen ruim 7 kW kunnen leveren.

Maar hoe zit dat bij 3-fasen? Een 3-fase 16A groep kan in ster 11 kW leveren. Als er bijvoorbeeld een 6 kW kookplaat op zit: geldt dan nog steeds de eis van een aparte kookgroep, of geeft de resterende 5 kW genoeg ruimte om wel meerdere stopcontacten op dezelfde groep toe te staan?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu