Aparte aarde voor audiogroep: is dit mogelijk?

Potterman

  • #1
Hallo allemaal,

Ik heb het volgende probleem: ik heb een nieuwe, behoorlijk dure stereo gekocht. Die is blijkbaar erg gevoelig voor stroompieken want af en toe hoor ik nu een behoorlijke knal in een van de luidsprekers. Na veel onderzoek ben ik erachter gekomen dat dit komt doordat zowel de koelkast als de vriezer zo nu en dan een ontlading doen via de aardedraad. Omdat het hele huis natuurlijk op dezelfde aarde staat, maakt het niet uit op welke groep ik het een en ander aansluit, het gaat immers om de aardedraad die de boel verpest.

Nu was mijn gedachte, kan ik niet een aparte aarde introduceren voor de groep waarop de audio zit aangesloten (of de koelkasten)? Dus: nieuwe aardpen laten slaan en de aardedraad daarop zetten. Kan iemand me vertellen of dit tot de mogelijkheden behoort of zijn er simpeler oplossingen te bedenken? Men komt vaak met de suggestie om een netfilter te gebruiken maar ik weet niet of die de aardedraad ook afvangen, ik kan het me niet voorstellen eigenlijk.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Ploppen ontstaan niet door 'ontladingen' op de aardedraad. Maar door pieken tussen fasen en nul.

Een schone aarde slaan zou kunnen maar de pen moet dan buiten de spanningstrechter van elke andere aardpen in de buurt geslagen worden. Dat is dus zeker 25m uit elkaar.
Maar het helpt niets.
 

CV__

  • #3
Koop een koelkast zonder enorme inschakelpiek...

Wat die koelkast doet is bij het inschakelen een enorme piek trekken, waardoor je de sinus gaat vervormen (en richting nul trek). Die netvervuiling heb je dan weer last van bij de audio. Met een netfilter kun je dat opvangen.

Vervuiling op de aarde heeft hier natuurlijk niks mee te maken. (Daar laat je juist vervuiling naartoe stromen).

Overigens wel grappig... ik heb gewoon een speakerset van 400 euro bij de PC, als ik die inschakel kan ik dat zien aan de lampen... maar of ik nu een waterkoker inschakel, de koelkast laat draaien of de airco laat pendelen... nooit en te nimmer krijg ik ploppen uit de speakers. Erg verbazingwekkend dat "behoorlijk dure" sets dat dan wel zou hebben.

Maargoed, uit de blinde test met 10.000 audiofielen zal het wel met 49,5% vs 50,5% zijn aangetoond dat een los netfilter van 1000 euro voor de overpriced speakerset beter werk levert dan een reeds ingebouwd exemplaar van 10 euro.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Misschien helpt een UPS, zoals je die voor computers gebruikt. De betere UPSen werken permanent op accu en de netspanning wordt alleen gebruikt om de accu op te laden. Dat zou de spanning stabiel moeten houden.
 

CV__

  • #5
Ja, dan heb je een dure "permanent online" UPS met AC <> DC <> AC conversie. Moet je alsnog wel eentje hebben met zuivere sinus uitgang. Goedkopere UPS zet gewoon een veredelde blokgolf op de uitgang..
 

De Bob

  • #6
Ik heb 2x een Bose-L1 zaalversterking, die een hoorbare brom en bijgeluiden/ploppen liet horen.
Na de nodige dicussies op mijn eigen en andere toetsen fora kwamen we er niet uit, dus Bose gecontacteerd.

Uitkomst van Bose Nederland was, om niet aan aarde te koppelen, dus op locatie een verlengsnoer zonder aarde er tussen, het is niet totaal weg, maar wel beduidend minder en acceptabel.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Dan heb je een ander probleem, een aardlus.
Het ongeaard aansluiten kan echter wel voor gevaarlijke situaties zorgen.
 

De Bob

  • #8
Misschien een (probeer) optie voor TS.

(werkt al vele jaren goed zo, en een andere oplossing was/is er niet
iedereen gebruikt nu op deze manier met de L1 boxen, wel alleen de boxen, de rest aan aarde)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu