Aansluiten LED buizen; doorlussen of aparte leidingen n.centraaldoos?

Gks mech

  • #1
Het gaat om 20 LED buizen aan het plafond van een werkplaats. Ik wil ze verdelen in 4 groepen van 5 waarbij links en rechts in de ruimte naar believen 5 of 10 aangeschakeld zijn. Er liggen dus steeds twee groepen van 5 "door elkaar" zodat ik op hele en halve sterkte kan verlichten. (terzjide: ze komen op twee groepen zodat ik bij een eventuele sluiting de halve verlichting aan houd: als ik ze beide ingeschakeld heb) De fittingvoetjes lenen zich heel goed voor doorverbinden van de vijf buizen, dat scheelt mij een hoop werk vergeleken met het allemaal apart verbinden met de centraaldozen. Er komen dan bij vier uiteinden van de 5 buizen steeds vier draden uit het plafond; twee blauwe en twee zwarte, een stel zwart en blauw voor de "aanvoer" en een stel zwart en blauw voor de "doorvoer".

In het plafond (underlayment 18 mm) wil ik simpele t stukjes zetten voor de 5/8 installatie buis voor de vier draden. Op de lange duur komt er veel stof in de aansluitopeningen van de fittingvoetjes waar ook de VD draad in steekt. Ik wil ze daarom naar beneden laten wijzen. Dat is wel minder strak, afplakken met een stukje wit weefseltape is misschien ook een optie.

Hoe hoort het?

DSCN6938.JPG
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Je zou de buizen in een armatuur moeten zetten of een andere vorm van behuizing. Anders heb je geen dubbele isolatie.
 
  • Like
Waarderingen: Gks mech, Krunnie en XanderH

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Inderdaad, het is ook niet toegestaan om Vd draad zonder leiding of goot toe te passen.
 
  • Like
Waarderingen: Gks mech

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #4
Gks mech schreef:
In het plafond (underlayment 18 mm) wil ik simpele t stukjes zetten voor de 5/8 installatie buis voor de vier draden.
Bedoel je deze?
lasdoos.jpg
 
  • Like
Waarderingen: Gks mech

Gks mech

  • #5
In de eerste plaats iedereen bedankt voor de moeite van het overdenken van mijn vraag en de beantwoording er van.

Ik concludeer dat ik net zo goed kroonsteentjes aan de pennen van de LED buizen kan schroeven om die aan te sluiten in plaats van de fittingvoetjes die ik nu aangeschaft heb want alles moet in een armatuur zitten.
Zelf een armatuur maken mag wel natuurlijk maar het kost wat om dat ook via de instanties goedgekeurd te krijgen en waarschijnlijk moet ik dan weer naar school om gekwalificeerd te worden voor het indienen van een aanvraag. Of ik moet een ingenieursbureau in huren. Klusidee leek me zo mooi...

Jules1962, inderdaad had ik alles nog niet geheel doordacht, want simpele t stukjes waar 5/8 buis in kan zijn alleen als drukleidingonderdelen voor vijvers in ons land beschikbaar. Verkeerd PVC natuurlijk, een héél andere kleur!
Sorry voor mijn galligheid, ik reageer me een beetje af.

Weet iemand een strak armatuur waar ik alleen dit uiteinde van de Ledbuis in kan steken en dat mij niet meer hoogte vanaf het plafond kost? Vlak eronder door moet een loopkraan kunnen langsschuiven. Anders wordt het alternatief een gat in het plafond maken en een inbouwarmatuur gebruiken en dat zou ik toch graag willen omzeilen.

Uit een ander topic in dit forum kreeg ik de indruk dat er altijd een aarddraad naar een aansluitpunt geleid moet zijn, ook als er niets ter plekke is van metaal. "Dubbel geïsoleerd" zoals bij voorbeeld bij tuingereedschap, waarbij je in het natte gras toch met een twee aderig oranje snoertje kunt volstaan voor een electrische grasmaaier, bestaat in dit opzicht niet? Een aarddraad moet altijd?
 

Gks mech

  • #6
Na nog wat te hebben gezocht naar Led armaturen, bekruipt mij het gevoel dat ik echt de verkeerde spullen heb aangeschaft. Ik zit nu met een heel stel van deze op zich mooi licht gevende ledbuizen. Is het ook nog een begaanbare weg om in het plafond voor iedere buis een WCD te plaatsen en dan een stukje snoer met andereindhulzen en een platte haakse stekker voor de verbinding met de ledbuis te gebruiken?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #7
Je hebt dan nog steeds geen dubbele isolatie op de plek waar de aders het voetje in gaan. Ook zou je dan moeten voorzien in trekontlasting.
Hoeveel ruimte heb je tussen plafond en kraanbaan? Deze montagebalk met LED al ingebouwd is maar 36 mm hoog en je kunt die dingen met koppelstukken achter elkaar zetten.
1602513095396.png

Misschien kun je in een deel van je werkplaats wel gewone armaturen plaatsen waar de buizen in passen die je al hebt gekocht.
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962 en Gks mech

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #8
Als je toch serieus geholpen wilt worden, zou ik toch even een andere toon aanslaan, zoals je de toon zet, nodigt het mij (en misschien ook anderen) bepaald niet uit om er nog energie in te steken.
Enige tip wat ik je dan kan geven, laat het iemand doen die wat meer van elektrische installaties af weet, want aan jouw elektrotechnische kennis en kunde om het goed en veilig op te lossen twijfel ik.
 
  • Like
Waarderingen: Gks mech

Gks mech

  • #9
Bedankt voor de nadere info Tom345. Jules1962, nogmaals mijn verontschuldigingen voor de verkeerde toon. Ik ben wel geholpen met alle informatie.
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #10
Verontschuldiging aanvaard.
En sorry, als ik te kort door de bocht ben gegaan.

Elektrotechnische installaties moeten gewoon aan (best wel veel) eisen en normen voldoen, deze staan in o.a. de NEN1010 en NPR 5310 omschreven. Dit houdt o.a. het gebruik van de juiste materialen, installatiemiddelen, enz. in.
Een goede installatie moet gewoon qua veiligheid en doeltreffendheid aan minimale eisen voldoen.
Mocht er met een ondeskundig aangelegde installatie ongelukken gebeuren, of brand uitbreken, dan kunnen diverse instanties, zoals o.a. de verzekering of arbeidsinspectie moeilijk gaan doen en onderzoek gaan doen of het wel volgens de geldende normen en door de juiste (gekwalificeerde) personen is aangelegd.
Als je in je werkplaats nog personeel aan het werk hebt, draag jij wel de verantwoordelijkheid voor een veilige werkomgeving, en daar valt ook een veilige (elektrische) installatie onder.

Misschien is het wel interessant om de 4 bovenste hoofdstukken door te nemen, ook op Google kun je best een hoop vinden.
Als je je hierin hebt verdiept kun je voor jezelf bepalen of dat je het zelf aankunt, of dat het dan toch verstandiger is om het door iemand te laten doen die er wat meer kaas van heeft gegeten, of samen.
Als je het aandurft, zijn wij de beroerdsten ook niet om het een en ander uit te leggen , met de mogelijkheden, die normtechnisch mogelijk zijn.
 
  • Like
Waarderingen: Gks mech

Gks mech

  • #11
Bij mijn zoektocht naar een oplossing zou ik graag nog wat advies willen over hoe het volgens de officiële veiligheidsvoorschriften uitgevoerd hoort te worden.

Tom345 noemt al een uitvoering die met Ledbuis en al te koop is die ik in de lengterichting zou kunnen doorverbinden. Hoe dat daar precies gaat is niet duidelijk maar ik kan van zijn gegevens ook niet verder een site opzoeken ( hangt waarschijnlijk samen met het beleid hier geen merken e.d. te noemen) . Dat respecteer ik natuurlijk.
Er worden armaturen inclusief buizen aangeboden met koppelstukjes die je in de lengterichting aan elkaar kunt "schuiven". Dat is voor mij ideaal, ware het niet dat ik met enkele tientallen aangeschafte led buizen zit. Die ergens anders inzetten is maar zeer beperkt een optie. De armaturen worden alleen geleverd inclusief buizen en dan wordt het aardig prijzig.
Er worden ook armaturen aangeboden, waarbij expliciet het volgende vermeld wordt: (volgt citaat)

... Het monteren en installeren van de Led TL armaturen is vrij eenvoudig. De gaten zijn voorgeboord waardoor u het geheel gemakkelijk aan het plafond of muur kan monteren. Binnen in het armatuur zit de connector die aangesloten dient te worden op het lichtnet. Plaats daarna de input zijde van de led buis (L / N staat op de buis) op het bedrade tl voetje. U kunt de LED armaturen makkelijk doorkoppelen want er zit aan zijkant van het armatuur zit al een uitsparing voor het doorvoeren van de bedrading voor het volgende armatuur. Het geheel wordt plug & play geleverd! inclusief afsluitdopjes om de deksel van het armatuur vast te zetten.

Zou ik zulke armaturen pal naast elkaar gemonteerd in rechte lijn met VD draad,(of xmvk kabel, 3x1,5 mm2, dubbele isolatie) door de monturen heen gaand dan als één licht punt met elkaar kunnen verbinden? Het worden dan drie lijnen van ieder 8 armaturen, ieder ruim twaalf meter lang, als drie lichtpunten te schakelen. Ik trek uit het bovenstaande citaat uit de aanbieding de conclusie dat men dat suggereert. Het aaneengekoppelde verbruiksvermogen is dan per streng 8 maal 18,2 Watt.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #12
Als ik die tekst google, die je vermeldt, dan kom ik op zoiets uit:

1602852330314.png


Zo'n armatuur voldoet in het algemeen prima. Ik zou alleen gaan voor eentje waar beide voetjes bedraad zijn en het niet uitmaakt welke kant op je de buis erin zet. Als er maar één voetje bedraad is, dan krijg je kortsluiting, wanneer je de buis verkeerdom erin zet. Ik vind het raar dat ze dit soort armaturen überhaupt verkopen.
Je moet er verder op letten dat de armatuur geschikt is voor doorverbinding. Twee draden in één kroonsteentje stoppen, is vragen om problemen. Voor het doorverbinden zou ik inderdaad XMVK of YMVK-kabel gebruiken.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker en Gks mech

Gks mech

  • #13
Tom345 , bedankt voor Uw antwoord. Doorverbinden met lasklemmen waarbij vervolgens een stukje 1,5mm2 naar het "kroonsteentje" gaat lijkt mij de oplossing van het door U genoemde gevaar. In de advertentie spreken ze van "connector", dat kan ook nog een plug of iets dergelijks zijn.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #14
Het kan met lasklemmen. In de armatuur is ruimte zat. Makkelijker is als er meteen twee aansluitklemmen in zitten.
 
  • Like
Waarderingen: Gks mech

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu