Keuken, aparte groep?

Eloque

  • #1
Een hele simpele, voor de hand liggende vraag, waar ik het antwoord op kan raden. Maar die ik voor de zekerheid wil stellen in geval ik het ernstig mis heb.

Moet de keuken op een eigen groep?
De vaatwasser en oven hebben elke een eigen groep.
De andere apparatuur is
  • lamp, 27Watt led waarschijnlijk
    set spots
    hotfill boiler
    8 stopcontacten met daarin;
    • afzuigkap
      Jura groot koffieapparaat
      Foreman grill
      waterkoker
      koelkast, groot model, geen vriezer, wel biofresh
      Airfryer/Frituurpan
      tosti-ijzer
 

CV__

  • #2
Grootverbruikers a la boiler, oven, vaatwasser elk een eigen groep en de vrije stopcontacten verdelen over twee andere groepen. Die twee andere groepen kunnen dan wel gedeeld zijn met bijv. slaapkamers, woonkamer..

Tegenwoordig "moet" er niet zoveel meer behalve "overleggen met het liefst de eindgebruiker" wat die allemaal gaat gebruiken, maar dit is gewoon de gangbare methode. Dat doe je ook omdat anders je irritante situaties kunt krijgen dat je geen water kunt koken als de frietpan opwarmt etc.
 

Eloque

  • #3
Mijn nieuwbouwhuis is opgeleverd met nogal wat elektrische fouten, zoals losse draden en niet werkende hotelschakelingen en een groot aantal lichtpunten waar 12 volt op staat als de schakelaar uitstaat. Electricien is nu 6 keer terug gekomen. Telkens correct het spelende probleem opgelost, maar nu wil ik toch echt dat alles wordt nagekeken.

Zodoende kwam ik er nu achter dat de keuken, badkamer, toiletten en 2 slaapkamers een groep delen. Nu klopt de echte situatie niet met zoals die op groepenkaart staat. Maar de keuken op een aparte groep is dus niet perse nodig.

De berging trouwens, heeft met 2 lampen en 4 stopcontacten 2 groepen. De wasmachine zou een eigen groep moeten hebben, maar zit op de zoldergroep en zo zijn er nog wat eigenaardigheden. Dus helemaal senang vindt ik het niet.

Bedankt voor het antwoord. Is in ieder geval niet alles raar.
 

CV__

  • #4
12V bij nullast zeker? Dat is gewoon capacitieve koppeling en normaal. Is ook geen restpunt. Wordt ook wel zwerfspanning / spookspanning genoemd. Dat komt omdat de schakeldraad parallel ligt aan de fasedraad.

Meet met een instrument met hogere ingangsimpedantie, bijv. tweepolige spanningstester met 7 kOhm ipv multimeter (200+ kOhm).

Als wasmachinegroep apart op tekening stond (staat het altijd wel) dan dat gewoon eisen.
 

Eloque

  • #5
Hmm, ik heb het met een duspol gemeten. Dat zou toch goed moeten zitten? Gewoonte om dat altijd te doen voor ik een lamp aansluit voor het geval de groep of schakelaar toch anders stond dan ik dacht. Goed ook maar, anders had ik minimaal twee keer een optater gehad.

In ieder geval ben ik er zelf niet aan gaan sleutelen, maar heb de installateur terug laten komen. Het is 3 keer gebeurd, en 3 keer was het een losse draad. En daarna was het ook weg.
 

CV__

  • #6
De verlaagde ingangsimpedantie moet je handmatig inschakelen en zit ook niet op alle modellen. (Lees; zit niet op het goedkoopste model)

Wel erg knap om 12V door een losse draad te komen... of gaat het nu weer over de niet-werkende hotelschakeling?
 

Eloque

  • #7
Eerlijk gezegd, ik heb geen idee. Ik heb gebeld dat de lampen niet werkte. De chef kwam langs, deed een draad erin goed en het werkte en die 12 volt was weg.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu