Alweer; boorkop vast Bosch Professional GSB 18-2 Li-plus

Bert.deJong

  • #1
Ik wil de kop van mijn boormachine vervangen. En ook bij mij ontstaat het probleem met de kop die er niet af wil. Schroef is er uit maar ik krijg de kop er niet af.

Ik kan de machine overigens met de hand nog beide kanten opdraaien en ik doe dit zonder de accu er in.

Ik weet dat de boorkop de ; gewone' schroefdraad heeft. Wat heb ik al geprobeerd: Grote inbussleutel er in en klap met de hamer er op (vaak) machine op de zwaarste slipkoppeling gezet en inbus tegenhouden. Grofweg volg ik deze instructies:

Wat kan ik nog proberen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Zoals op het filmpje lukt het niet de kop eraf te krijgen, sowieso niet zonder inbussleutel, de torx die hier gebruikt wordt is veel te glad om vast te zetten.
Als ik bij dit type machine de boorkop moet vervangen zaag ik de kop door met de ijzerzaag of met de haakse slijper met dunne schijf, de zaagsnede ong. 15 mm van de dikke kant van de boorkop af.
Het plastic verwijderen en het restant van de kop verwijderen, eventueeldit stuk inslijpen, pas op dat de booras niet geraakt wordt.
 

Bert.deJong

  • #3
How, dat zijn ingrijpende maatregelen. Ik gebruik een hele grote inbussleutel waar ik al een paar tikken op heb gegeven. Ik heb geen kaasje spijker maar wel een Fein Multitool met ijzerzaag. Begrijp ik goed dat je op 15mm van de onderste (breedste) rand gewoon de kop er af zaagt?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Ja, je kunt er anders niets mee beginnen omdat je er niet bij kunt, dat is ook de ellende met dit soort boorkoppen.
 

Lampje45

  • #5
Voordat je zaag er in zet zou ik toch even proberen de boorhouder aan beide zijden (inwendig en uitwendig) inspuiten met WD40 en een nachtje laten staan.

Wellicht dat hij dan op een wat minder grofstoffelijke manier loskomt, de zaag kan altijd nog
 

Bert.deJong

  • #6
Klinkt als een goed idee. Ik heb met Bosch service gebeld en die zeggen: biedt hem maar aan ter reparatie. Ik probeer het nog wel verder, maar heel veel hoop heb ik niet.
 

Lampje45

  • #7
Kun je waarschijnlijk beter een nieuwe kopen
 

132184

  • #8
weer zo een winterwerkje... jammer dat de stukken zo duur zijn, soms kan je beter een tweedehands machine zoeken ipv uren hobbyen en het toch te moeten weggooien (zoals ik dus...)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Vraag eerst een prijsopgave bij fabrikant of dealer.
 

Bert.deJong

  • #10
Ik doe hem, met nieuwe boorkop en al, in de verkoop. Ik had al een nieuwe gekocht. Bedankt voor jullie hulp
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu