Aluminium tochtstrips vervangen

Roberto90

  • #1
Met de energiecrisis toch is goed aan het kijken naar wat 'isolatie maatregelen'. Nieuwe kozijnen zijn op dit moment geen optie (VVE), echter zie ik wel dat de huidige aluminium tochtprofielen hun beste tijd wel hebben gehad. Ze sluiten eigenlijk al jaren niet meer goed aan en laten tocht door. Hieronder wat foto's om de huidige staat aan te geven.

Dit gaat om een raamkozijn, waar er zo'n 6 van zijn. Daarnaast ook nog 4 deuren die profielen in een misschien nog slechtere staat hebben. Aan de onderkant van de raamkozijnen en de buitendeuren zit ook een dorpel met tochtstrip (op de foto net te zien). Bij het zoeken naar vervanging kwam ik uit op standaard aluminium tochtprofielen. Ondanks dat ik wel handig ben is het best wat werk om alles opnieuw te installeren. Na wat speur werk kwam ik ook de Solidseal renovatie profielen tegen. Er wordt aangegeven dat deze als vervanging van bestaande a4 aluminium tochtprofielen kunnen dienen. Heeft iemand hier toevallig ervaring mee en zou dit in mijn situatie een waardige vervanging kunnen zijn? En is dit ook een oplossing voor de dorpel of is daar een andere oplossing voor?

4F277734-C606-4C1C-BCFF-C3CF5D377464.jpeg 6EBE7963-1AFA-446D-A22D-F6F8470208BF.jpeg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Ja, dat is een prima oplossing.

Ik kan niet goed zien of er een afwijkend profiel is gebruikt bij de onderdorpel.
 
  • Like
Waarderingen: Roberto90

Roberto90

  • #3
Bedankt voor jouw reactie. Ik heb nog wat foto's toegevoegd van de dorpel van de ramen en de dorpel van de deuren.

Ik heb vanochtend nog even gekeken hoe deze aluminium profielen zijn vastgezet, dat is gebeurd d.m.v. nietjes. Hoe kan ik de profielen zo netjes mogelijk verwijderen zonder het kozijn zelf te beschadigen?

4 - Copy.jpeg 5 - Copy.jpeg 6 - Copy.jpeg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Met een tang trek je het profiel weg, de nietjes komen er dan gewoon uit (of blijven zitten in het hout - dan wegtikken met een drevel).

Bij je deur zit een speciaal profiel, en bij je raam waarschijnlijk een smallere variant hiervan.

slijtstrip.jpg
 

Roberto90

  • #5
Helemaal top bedankt voor jouw hulp. Het profiel wat op de deur past kan ik zo te zien gewoon kopen bij de wel bekende doe-het-zelf zaken. Voor de ramen kan ik nog niet echt een oplossing vinden. Of mijn zoekslagen zijn verkeerd. Nog maar even verder zoeken :wink:.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #6
Ik heb ze bij mij thuis laten vervangen toen ik nieuw dubbel glas kreeg. Probleem was voor mij dat ze met een tacker vastgezet worden, en die heb ik niet. Met een spijkertje en hamer aan de slag kan ook, maar dat is een monikkenwerk, en 1 x mis slaan en je hebt een beschadiging in je houtwerk.

Ik heb ze er zelf afgehaald, ergens een beginnetje maken, en dan idd met een tang van de deur aftrekken, nietjes die blijven zitten trek je er daarna makkelijk uit. Ik heb toen van de mogelijkheid gebruik gemaakt er direct een lik verf overheen te doen.

Verf op afdichtrubbers is sowieso foute boel, ze verdrogen en verharden er door.
Wat betreft dat profiel voor de onderdorpel, let op, ik kan je uit ervaring vertellen dat er een hoop troep wordt verkocht door de dhz zaken, vaak zijn die afdichtingen keihard.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
De grijze strippen zijn niet geschikt voor watergedragen verf, de zwarte wel.
En spijkeren is prima te doen, jaren gedaan voordat de tacker kwam. Schroeven kan ook nog, kan je de strippen eruit halen bij de volgende schilderbeurt.
 

Sander 1972

  • #8
Ik schroef ze meestal 2.5x16
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #9
Oh, ik geloof je direct, maar ik kan mij niet heugen dat ik ooit op die grijze strips van de bouwmarkt heb zien staan dat ze niet geschikt waren voor waterbedrijven verf. Weer wat geleerd. Die grijze lijken wel van plastic terwijl de zwarte op rubber lijken.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #10
Staat in de verwerkingsvoorschriften, en die moet je downloaden.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #11
Rola schreef:
En spijkeren is prima te doen, jaren gedaan voordat de tacker kwam.
Met een spijkerautomaat!
 
  • Like
Waarderingen: Rola

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu