Alternatieven voor crestron keypad?

Myrna

  • #1
Hallo,

Ik ben bezig met offerteaanvragen voor de aanleg van nieuwe elektra in mijn kluswoning. Enkele weken geleden heb ik een gesprek gehad, waarbij mij het volgende werd aangeboden: het DIN Rail Automation System van Crestron. Dit is een heel hightech systeem waarbij het idee is dat je alles wat elektrisch is in je woning met 1 touch panel op afstand kunt besturen. De kenners weten vast wat ik bedoel.

Prachtig spul, neusje van de zalm. Maar... niet waar ik op zat te wachten. Ik wilde alleen maar op enkele plekken in mijn huis een oplossing voor waar zeer veel schakelaars bij elkaar komen op een kleine oppervlakte. De badkamer bijvoorbeeld, daar heb ik wel 6 verschillende functies nodig terwijl ik maar 1 smal muurtje heb om al die schakelaars kwijt te kunnen. Met normaal schakelmateriaal is dat natuurlijk geen fraai gezicht.

Nu bestaat er binnen dat Crestron systeem een zg. 'keypad' (C2N-DB6, 6-button decorator keypad), en dat is eigenlijk precies wat ik bedoel. Alleen, dat werkt weer alleen op dat superdeluxe (dure) systeem, dat ik eigenlijk niet wil.

Mijn vraag nu, concreet: weet iemand een alternatief hiervoor, een ander systeem of merk, dat ook een oplossing biedt met hetzelfde idee als zo'n keypad, maar dan met conventionele, goedkopere elektra erachter?
Als ik keypad intik op google, kom ik alleen maar op toetsenborden van computers, dus ik word zo niet wijzer. Hopelijk kan iemand hier mij wat meer vertellen. Bedankt alvast!

Myrna
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Zoek eens op KNX, dat is een open domoticasysteem zoals je al beschreef maar met het grote voordeel dat het niet merk gebonden is.
Je kan verschillende merken combineren zoals je wenst, en daardoor heb je mogelijk ook een goedkopere uitvoering.

wat jij wilt is echter nooit goedkoop.
 

Myrna

  • #3
Nou ik wil eigenlijk helemaal geen domotica systeem, dat past ook gewoon niet bij dat huis, wordt al gauw een vlag op een modderschuit-idee... Is gewoon too much. Is er bij zo'n keypad met 6 toetsen altijd sprake van een printplaatje erachter? Zijn er geen kleine schakelaars uitgevonden die er net zo uitzien als wat normaal achter een schakelaar zit, maar dan gewoon heel klein?
Sorry als dit heel naief overkomt, maar ik kan me niet zo goed voorstellen dat dit er niet is, de behoeftevraag is lijkt mij een veel voorkomende. Dus dat zou toch allang uitgevonden moeten zijn, al voor de domoticahype van de laatste jaren?
 

Markieman

  • #4
Is 3 dubbele schakelaars naast elkaar zo erg dan?

Dat is misschien ook praktischer dan 6 kleine knopjes op de oppervlakte van een enkele schakelaar.
 

Myrna

  • #5
Het zal erop uitdraaien dat het niet anders kan, maar 3 dubbele schakelaars en dan ook nog de knop voor de mechanische ventilatie ernaast, nee dat heeft beslist niet mijn voorkeur. Lijkt me geen gezicht zelfs, maar goed...
 

Markieman

  • #6
Kan de knop voor de mechanische ventilatie niet verplaatst worden naar een andere ruimte? Dat scheelt al iets.

Ik ben trouwens wel benieuwd waar je in een badkamer 6 schakelaars voor nodig hebt?
 

Myrna

  • #7
Het heeft ermee te maken dat de badkamer is geintegreerd met de slaapkamer, soort loftsituatie. Ik kan het moeilijk uitleggen zonder de tekening erbij.
Hoe dan ook zitten er 6 functies op: plafondverlichting badkamer, verlichting zijkanten spiegelkast, plafondlicht douche , elektrische vloerverwarming douche, sfeerverlichting wand bad en sfeerverlichting vloer bad. Vandaar.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Misschien kan je een botenschakelaar gebruiken.
Normaal 12V/20A, weet niet of die 230V kan schakelen.

grtz
Henk
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Vergeet dat maar rustig, de contact afstand is te klein voor 230v, die branden er zo uit.
Zo'n creston keypad is gewoon een domotica interface, je hebt dus ook nog een actorbatterij nodig om de 6 functies werkelijk te schakelen.

het schakelelement die in een normale schakelaar zit zijn zo groot omdat deze aan bepaalde eisen moeten voldoen. ga je kleiner dan haal je die eisen niet meer, het heeft ook weinig nut om met 1,5mm² naar je lamp te gaan als het contact in de schakelaar maar 1mm² is, de draad blijft heel maar je schakelaar brand op bij kortsluiting.

De enige oplossing die ik nog kan verzinnen is zelf een ontwerp te maken met 12v of 24v schakelaars, daar kan je dan wel 6 kwijt in een standaard inbouw doos.
Je voed de schakelaars met laagspanning en zet elders in het pand de werkelijke sterkstroom schakelaars(relais).Maar helaas wil jij dat niet, omdat het dan opeens domotica heet.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
En snoerschakelaars dan? Die zijn ook erg klein.

Dit bedoel ik voor TS als optie maar ook voor the headhunter in het licht van z'n verhaal over kleine schakelaars :)

grtz
Henk - niet gehinderd door enige kennis...
 

Myrna

  • #11
Bedankt voor de tips! Ik wacht eventjes af waarmee de man bij wie ik de elektronicaofferte heb aangevraagd komt. Ik heb zelf op internet iets gevonden van het merk Jung, die hebben een serie schakelmateriaal dat Flat Design heet. Daar zit een schakelaar met 4 knoppen bij, ziet er zeer gelikt uit moet ik zeggen. Zal ook wel niet goedkoop zijn, maar ik hoop toch minder dan die honderden, wat zeg ik, ruim duizend euro voor zo'n Creestron systeem...
Ik wacht het af, nogmaals dank!

Myrna
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #12
Flat design van Jung zijn EIB/KNX domotica tastsensoren, dat is dus alleen maar een sensor, daar komt nog een busaankoppelaar bij, een busvoeding en een aantal knx actoren die de werkelijke schakelactie/dimactie elders in de installatie uitvoeren na een commando vanaf de tastsensor.Mogelijk heb je ook nog speciale inbouw dozen nodig die ook nog eens exact juist geplaatst moeten worden omdat deze niet nadien te corrigeren zijn.En je hebt een monteur nodig met een programmeer licentie.
 

Myrna

  • #13
Jee, dus ook weer niet zo simpel als dat het lijkt... Zucht.

Over die licentie gesproken, wat voor officiele papieren moet een elektricien hebben om een nieuwe groepenkast te plaatsen en dat soort zaken? Bij mij moet de hele boel gedaan worden, dus oud spul weg, alles nieuw erin. Nu heb ik die man via een goede kennis die altijd met hem samenwerkt, dus ik denk dat het wel goed zit, maar ik heb toch in de offerte gevraagd naar kopieen van officiele diploma's. Maar later realiseerde ik me dat ik niet weet wat voor opleidingen er vereist zijn voor dit werk. Dat kunt u me vast ook wel vertellen?
Bedankt vast.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #14
Officieel minimaal MSI(Monteur Sterkstroom Instalaties) of gelijkwaardig.
Maar er is echt helemaal niemand die daar tegenwoordig nog naar vraagt of er op let.
Elke LUL kan tegenwoordig ongestraft aan de elektra knutselen, de eigenaar is nl. eind verantwoordelijk.
De minimale eis stelt dat een monteur vakbekwaam.
Als jij de eis legt dat de uitvoerende iig monteur is of onder direct toezicht staat van een monteur dan heeft de opdracht gever daaraan te voldoen en zo mag jij er vanuit gaan dat de uitvoerende vakkundig is waarmee jij dan weer ingedekt bent mocht het wel misgaan.
Het beste kan je kijken naar bedrijven die zijn aangesloten bij de UNETO Of iig BRL hebben(vroegere waarborg)

Bij de KNX Is het probleem dat je de software sleutel officieel niet kan krijgen als de basis training niet hebt gehaald.
De certificaten kan je ook online controleren, en zijn monteur gebonden.
 

Myrna

  • #15
Dank voor je snelle antwoord, duidelijk zo. Is dat MSI een soort vervolgopleiding die je na het vmbo op een RoC (MBO) kunt behalen, of zijn er gespecialiseerde instituten voor?
Vreemd dat niemand naar zulke papieren vraagt... Ik moet eerlijk zeggen, een schilder vraag ik niet om zijn vakbekwaamheid te tonen omdat nu eenmaal iedereen kan zien of schilderwerk goed of slecht is, maar van zoiets schimmigs als elektra... Ik heb er echt nul verstand van, ik kan niet eens een lamp ophangen of een schakelaar verzetten (zou wel handig zijn). Ik ben dus volledig afhankelijk van zo'n man, en stel je voor dat het een prutser blijkt te zijn... In het ergste geval krijg je brand door kortsluiting of zo, ik moet er niet aan denken! Ik heb bijvoorbeeld ook nooit overwogen om voor de elektra een 'mannetje' in te schakelen terwijl ik dat voor andere onderdelen van de verbouwing wel eens doe. Maar aan elektra kleven wat mij betreft te veel risico's, dus ik doe alles netjes zoals het hoort, puur om mezelf een hoop ellende te besparen.

Die Uneto of BRI zou eigenlijk eens een consumentencampagne moeten voeren, zoiets als Bouwgarant heeft gedaan voor de bij haar aangesloten aannemers. Mensen die aan het verbouwen zijn kennen dat label vaak wel, en het werkt ook. Dus waarom niet meer bekendheid geven aan een label waar betrouwbare elektromonteurs bij aangesloten moeten zijn!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #16
Die campagnes zijn er ook zeker wel iedereen kent toch de term WAARBORG INSTALLATEUR.

MSI is MBO niveau 2
Niveau 1 vmbo(hulp monteur)
niveau 2 mbo (monteur) MSI
niveau 3 mbo ( 1e monteur) EMSI
niveau 4 mbo (technicus) TSI

niveau 1 mag alleen werken onder begeleiding van een niveau 2 of hoger
niveau 2 werkt semi zelfstandig onder een niveau 3 of 4
Niveau 3 zelfstandig /leidinggevend monteur
niveau 4 zelfstandig monteur/ projectleiding

Jij kan als leek helemaal niet zien of een schilder zijn werk goed doet, je ziet alleen of het netjes is en dat kan een groot verschil zijn.

Als je bij een normaal schildersbedrijf,installateurs bureau,schoonmaakbedrijf een dienst afneemt zal het met de papieren meestal goed zitten,Bij de klusbureautjes is het oppassen geblazen, ze kunnen alles, maar hebben vaak nergens papieren voor of maar voor 1 vakgebied.
Vaak hebben ze ook de middelen niet om achteraf de installaties te keuren, waar een installateur verplicht is om die apparatuur te hebben en gebruiken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu