Alternatieven VmvL

DerBart

  • #1
Beste medeklussers,

Vmvl-leiding is zo lekker flexibel. Helaas mag het niet vast verwerkt worden. Is er een toegestaan alternatief hiervoor? XmvK is vaak erg lastig te verwerken in hoeken of achter kasten, en VD-draad moet weer in een buis getrokken, wat het arbeidsintensief maakt.

Alvast bedankt en met vriendelijke groeten,

Bart
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #2
Waarom zou vmvl niet vast verwerkt mogen worden?
 

Moer65

  • #3
Is niet verboden, maar wel aan regels gebonden.

Heb op dit forum de reactie van VEH in dit topic gevonden https://www.klusidee.nl/Forum/topic/neopreen-rubber-kracht-stroom-kabel-in-vaste-installatie.54237/
Nog even de NPR (2207) er op nageslagen en de hoofdregel (naast dat de VMvL de ruimte niet mag verlaten) is dat de installatie moet voldoen aan dezelfde eisen als de installatie van draad in pijp. Vooral mbt tot de beveiliging tegen overbelasting en kortsluiting. VMvL staat in de NPR als toegelaten

Dus geen VMvL 3x0,75 aan een 2,5mm2 draad installatie knopen, tenzij je de beveiliging daarop aanpast in de meterkast. Ook beschermen in pijp of kabelgoot etc.
Komt er waarschijnlijk op neer dat je verder behoort te gaan met een 3x2,5mm2 VMvL (fase/nul/aarde). Zo'n VMvL is toch al weer redelijk dik en of dat dan nog zo lekker werken is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
6
16
6
15

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu