Alternatieve toepassing VAG5000 floor

Bernhard

  • #21
Ja koken kan bij elke ketel als alle beveiligingen en de 3-wegklep of de pomp stuk is.
Ts moet het zelf maar beslissen. bernhard
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #22
?

Stook de ketel in jouw plaatje eens op. Wat verzorgt de stroming? Niet de pomp die je getekend hebt.

De opstelling van TS is juist. Jouw plaatje klopt niet.
 

RogerM

  • #23
De parts binnen de stippellijn behoren standaard tot de kachel. Sterker nog; ze zitten erin! Voor de liefhebbers onder ons, het is een Edilkamin Mitro Idro.

Er zijn meerdere manieren om zo'n kachel in je systeem op te nemen. Echter, via laadventiel of warmtewisselaar heeft de voorkeur ivm condensatie. Ik heb gekozen voor een ESBE laadventiel, exclusief pomp want die zit al in de kachel.

Over beveiliging: in de kachel zit een klein expansievat en overstortventiel. Zelfs als je een warmtewisselaar gebruikt, ben je veilig.
De druk kan echter nooit extreem oplopen. Er is namelijk altijd een open verbinding met het buffervat op zolder die ook z'n eigen overstort en 50ltr exp vat heeft. Er zitten kranen tussen de kachel en het buffervat maar daar haal ik de hendels vanaf. Uit veiligheid en alleen in geval van onderhoud komen ze tevoorschijn.


Een shunt is evenmin nodig omdat de vvw verdeler niets meer is dan een verdeelblok. Ja, er zitten twee hoofdafsluiters op maar die draai ik niet dicht.



Wellicht heb ik het symbool van de mengklep niet correct getekend. Da's het verschil tussen de klusser en de pro. Ik lees eindeloos over de materie, stel vragen en zo kom ik een heel eind. Voor de spreekwoordelijke puntjes zijn er fora als deze. Met dank!
 

Bernhard

  • #24
Ik heb naar het schema gekeken en niet gelezen dat het een pelletkachel is, gewoon niet opgemerkt. Ik ben uitgegaan van een gasketel.
Het schema voor een pelletketel is dus juist.
bernhard
 

RogerM

  • #25
 

RogerM

  • #26
...en dan nog deze vraag:
Ik heb voor deze installatie een VAG 5000 Floor liggen, incl Honeywell servo. Echter, de 5000 Floor heeft geen ruimtecompensatie bij "alleen vloerverwarming". Nu heb ik gemerkt dat de woonkamer snel opwarmt als de zon naar binnen knalt. Het is een recent nieuwbouwhuis met goede isolatie. Kan ik niet beter een VAG 4000MP aanschaffen?
Die heeft -mits ik goed gelezen en begrepen heb- wel ruimtecompensatie (en geen gedoe met wel/niet radiatoren etc). Feitelijk heb ik slechts één mengroep én ruimtecompensatie nodig...
Enfin, ik hoor graag van de Cenvax specialisten onder ons :-)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu