Weg met die vieze vloerconvectorbak, alternatieven?

Pigion

  • #1
Zoals bij veel huizen zit ook bij ons voor 3 m. scheufdeuren een convectorput. Twee keer per jaar tracht ik dat ding schoon te maken met de stofzuiger, mijn karwij. Eigenlijk moet je de convectorput schoonblazen met gecomprimeerde lucht, de convectorbak wordt zeker schoon, echter het stof zit dan door het gehele huis. Moeders voelt daar niets voor. :x
Andere nadelen en problemen van de convectorput:
- sterke tocht over de vloer.
- elke 10 jaar is de bodem van de c-put gaar door hoge grondwaterstand in de winter.

Nu gaan we dit voorjaar de kamer renoveren en bij mij rijpt het plan die convectorput op te ruimen :D

Wat kunnen we plaatsen om de koude van de schuifpui te compenseren?

We zullen waarschijnlijk het tapijt vervangen door een parketvloer, dus vloerverwarming komt niet zo in aanmerking. Ik heb nu een idee om het laatste vak van de broodjes-systeemvloer (zit ook de convector-put in) te slopen en daar een strook beton te storten met vloerverwarmingsslangen dicht op elkaar. Het beton uiteraard zo goed mogelijk isoleren van de spouwmuur, ook geen koudebruggen. Het beton afwerken met een fraaie natuursteen. De verwarmingsslang(en) worden direct aangesloten op het cv-circuit. Dat kan zolang de temp. van de aanvoer niet hoger is dan 65 graden. Als ketelwater op 65 max. zet, is dat krapjes om het huis bij stevige kou warm te krijgen. Bovendien is de capaciteit van zo'n stukje vloerverwarming te gering. Voor de plaatselijk hoge vloertemperatuur ben ik niet zo bang, daar zit of staat toch niemand.

Vragen:
- Kan ik daar een ventilator ondersteunde convector onde de vloer plaatsen met uitsstroom openingen in de vloer? Ik heb eens een klein model gezien voor onder de aanrechtkastjes.
- Bestaat zoiets in een grotere uitvoering?
- Is dit een gezond idee?
- Zal b.v. een stukje leemwand meer comfort geven?

Wie kan helpen een paar stukjes van deze puzel te identificeren en aanleggen?

Pigion
 

Fiesiekus

  • #2
Neem een metalen convector put. Maak 'm schoon met de compressor terwijl iemand anders de stofzuiger hanteert.

Dat idee van lucht uit de kruipruimte via die vloerverwarming de kamer in blazen is creatief, maar niet gezond.
 

Pigion

  • #3
@Fiesiekus,
Waar staat dat ik lucht uit de kruipruimte ga zuigen???? Het tijdperk van open retour bij luchtverwarming (dus uit de kruipruimte is toch al lang voorbij??

Nee, ik wil het echt goed doen, dus aanzuigen van onder de trap, zo mogelijk ook de unit en ventilator daar onder de vloer plaatsen, geen lawaai etc. in de zithoek.

Een nieuwe convectorbak met metalen bodem lost het probleem van rottende bodem op, doch ook die bodem kan in het water komen. We wonen hier hoog op de Hondsrug, 12 M boven NAP, doch door leemlagen is het grondwaterpeil lokaal zeer verschillend, bij ons helaas hoog :(

Nee, ik ga echt voor verwijdering van die vuil-verzamelaar. Ik moet echter iets terug plaatsen om de koudestraling te compenseren.

Leemwand is een beetje moeilijk, de isolatie in de spouw is maar 3 cm. Dus moet je beginnen met isolatie voor het binnenspouwblad plaatsen etc.

- Is er iemand die ervaring heeft met een leemwand????

Pigion
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #4
Convectorput van polyester met dubbele isolatie rot nooit meer, wordt alleen ook stoffig :wink: .
Iedere maand even uitzuigen voorkomt een heel vies huis in 1x per jaar :mrgreen:

Vr Gr
 

Clever

  • #5
Misschien is dit wat ?,zoek eens op (merk verwijderd, mod)



Graag merkspecifiek adviezen vermijden, eventueel per PB, mod.
 

Pigion

  • #6
@Cvolieboy,
Inderdaad zijn er nu goede convectorbakken op de markt. Het niveau van het grondwater komt echt tot 2 cm in de convectorbak. Dat is onder de vloer duidelijk te zien aan de donkere streep op de muur. Ik zou dan een geheel waterdichte convectorbak moeten hebben. :-|

In mijn gedachten heb ik echter al definitief afscheid genomen van die viezerik.

Ik moet alleen genoeg compensatie vinden voor de ex convector. Bij ons staat in de bak een ledenradiator in 270 x 60 x 20, cap. 5000 W bij temp. 90 / 70 C. Bij 70 / 50 zal dat misschien 3000 W zijn
Uit het strookje vloerverwarming 300 x 60 cm ( = 2 M2) kan hooguit 300 W leveren. Misschien 1000 W als ik b.v. een aluminium bovenplaat neem en deze vast verbind met metalen (koper) buizen eronder. Je zou ook rechthoekige al. buis eronder kunnen lassen en daar het water door laten stromen. Dit element in een ruime uitsparing in de betonvloer plaatsen en vastzetten. De spatie opvullen met PUR. Aluminium heeft een zeer goede warmteoverdracht :D .

Dan kom ik nog steeds 2000 W te kort.
Ter weerszijden staat nog 1,2M muur. Als ik daar leemwanden voor plaats, elk 2,5 M2, kunnen deze 120 W/M2 leveren = gezamenlijk 600 W.
Nog steeds te weinig, moet nog ca. 1500 W bijplaatsen.

Dus kom ik toch weer bij een zoiets als ventilator ondersteunde warmtewisselaar.

Ik heb echter absoluut geen ervaring met een verwarmde leemwand.
Iemand op dit forum?
Anders wachten tot de sanitair en verwarmingsbeurs volgende maand??

Pigion
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #7
Polyester bakken zijn water dicht, een nieuwe bak met convector in plaats van een radiator dan kan de bak ook vaak iets ondieper.

Vr Gr
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu