ALS voeding zijde

Ambidexterity

  • #1
Mijn ALS wordt gevoed aan de onderzijde, maar ik zie regelmatig situaties dat een ALS naast bijvoorbeeld 4 eindgroepen zit en alles aan de onderzijde met een kamrail is aangesloten. De ALS wordt dan van boven gevoed. Opzicht zie ik hierin voordelen, alleen is dit ook zo de bedoeling? Nou lees ik ook reacties dat dit zal werken, maar dat intern in de ALS spanning blijft staan. Aan de andere kant zie ik op de schema 2 pijltjes staan die naar beneden wijzen (of zijn dat geen pijltjes?)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Bij dit type is de voeding aan de bovenzijde zo is het interne systeem ook spanningloos als de aardlek aanspreekt.
Vandaar ook de 2 pijlen
 

Ambidexterity

  • #3
Bedankt voor de snelle reactie. Dan kan ik de eindgroepen en de ALS verbinden met een kamrail, scheelt weer wat draden.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Het is geen pijltje in het schema, het is een streep met daaronder een bolletje wat aangeeft dat dit component een lastscheider is:


Het maakt bij deze schakelaar niets uit aan welke kant je de voeding en de afgaande geleiders aansluit. In standaard kasten van deze fabrikant zit de voeding inderdaad boven (met draad) en zijn de afgaande groepen met een kamrail aan de onderkant verbonden. Als je inderdaad de CDA540G hebt zoals op het plaatje dan kun je hier de KB*FN rails voor gebruiken. Let wel dat deze niet passen op CDA240G aardlekschakelaars.

Als het jou beter uitkomt dan mag je de voeding echter ook gewoon aan de onderkant aansluiten en de groepen aan de bovenkant. Kun je echter niet die mooie kamrails voor gebruiken (maar wel andere).

Zie hier bijvoorbeeld aardlekschakelaars van hetzelfde merk (en zelfde serie, alleen wat extra polen) die wel aan de onderkant gevoed worden (met een kamrail):

Ook daar is niets mis mee, ook al is de voeding niet aangesloten op het "pijltje" (wat geen pijltje is).

Bij vrijwel alle type A aardlekschakelaars kun je de voeding en de afgaande kant naar gelieven verwisselen. Bij type B aardlekschakelaars wordt dit een ander verhaal. Fabrikanten geven dan echter ook wel aan hoe het hoort. Zie bijvoorbeeld het volgende uit de handleiding van een CDB440D:
 

Ambidexterity

  • #5
Het lijkt verdacht veel op een pijltje, als je nader inzoomt dan zit er inderdaad geen punt aan de onderzijde maar meer een ronding.

Ik heb 3x de CDA540G, was een zelf geschoten foto. Vandaag heb ik 3 kamrails gehaald bij een elektricien. Even een uurtje of drie lekker bezig geweest, net klaar. Stuk minder draden in de kasten. KJ01B geplaatst, die flexibele 6mm draden (met aderhulsjes) in die onderste blokjes was niks. Draden met mooie slagen links en rechts gelegd (geen varkens krulletjes). Ziet er weer super uit :wink:
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Da's een flink verdeelklemmenblok voor in een kast met 3 aardlekschakelaars. Zonde van de ruimte zou ik zelfs zeggen. Maar ja, als je de ruimte hebt... ;)
 

Ambidexterity

  • #7
Ja, ik wilde wel een kleiner, maar die was niet beschikbaar waar ik het hebt besteld. Maar ik heb ook 2 kasten naast elkaar hangen, onderste positie in de linker kast is nog vrij voor zonnepanelen gebeuren welke volgende jaar in de planning staat.

Fotootje, plakband met mijn krabbels wordt natuurlijk vervangen voor mooie stickers en een groepenkaart ben ik aan het maken, een A4tje met krabbels moet ik nog omzetten en iets leesbaars.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu