Als enige op een voedingskabel

Frank

Vaste beantwoorder
  • #1
Medeklussers,

Ik woon nogal achteraf en krijg mijn electriciteit als enige verbruiker aan een aftakking van de hoofdkabel.

Alle stroom die dus door de voedingskabel van de electriciteitsleverancier loopt wordt door mij verbruikt. Als resultaat daarvan (althans, dat denk ik) gebeurt regelmatig het volgende: als er een grote verbruiker inschakelt dimt het licht even.

Bij bijvoorbeeld gebruik van de waterkoker dimt het licht gedurende het hele gebruiksduur van de waterkoker. Als ik mijn zaagtafel inschakel of mijn flex (1200 watt) schakelen de TL buizen in de schuur zelfs even helemaal uit en weer aan. Ik ben er wel aan gewend, maar met kritische apparatuur krijg ik misschien problemen.

Is hier een oplossing voor? Kan ik het electriciteitsbedrijf er ook op aanspreken? Of zijn dit gewoon de verschijnselen die horen bij het (verder prima) achteraf wonen?
 

Gerrit

  • #2
Ik denk het wel. Ik heb daar zelf ruime ervaring mee (woon zelf achteraf) en als vroeger de buurman zijn melkmachine startte, ging bij ons de t.v. uit.
De energiebedrijven moeten je een bepaalde spanning garanderen (+ / - 10 %) maar als er een kabel vervangen moet worden.....
Ik zou in elk geval een nette brief schrijven naar het netwerkbedrijf met het verzoek een recorder te plaatsen. Dan ligt het vast en kun je ergens over praten.

Sukses
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Zet gevoelige apparatuur achter een UPS deze beveiligen tegen onder en overspanning.
Nadeel is dat de grotere jongens wel een fortuin kosten.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Ok, dank jullie wel voor het snelle antwoord.
Eh Gerrit, zo'n recorder is dat te vergelijken met een datalogger?
Ik kan zoiets waarschijnlijk wel via mijn werk regelen. Kan ik eerst zelf eens meten voordat ik verdere stappen ondeneem.
Meet ik dan gewoon over een vrije wcd of vereist dat voor een goede meting nog een bepaalde opstelling?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Idd dat is een datalogger.
Het beste is te meten tussen alle fasen en de nul en de aarde vlak boven de hoofdschakelaar.
Zo voorkom je dat een spannings dip te wijten kan zijn aan weerstand in je eigen installatie.

Verder moet je eigelijk ook tegelijk de stromen meten welk door de geleiders gaan.
ik vraag me alleen af of zo´n opstelling wel veilig te maken is door een leek.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #6
OK duidelijk, ik denk dat ik de electraleverancier maar eerst ga benaderen.
Bedankt
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
En de door headhunter genoemde UPS zou ik in elk geval eens naar kijken.

Wanneer je bijvoorbeeld alleen een UPS neemt voor het totale verbruik van alleen je PC, ben je daarmee in elk geval van problemen af, en dat hoeft niet zo super kostbaar te zijn.

De UPS (vroeger ook wel no-break genoemd) overbrugt kortstondige onderbrekingen in de stroomtoevoer, bijv gedurende enkele minuten tot een half uur of zo, een en ander afhankelijk van de capaciteit ervan.

Is in zo'n situatie voor kwetsbare apparatuur erg aan te bevelen.
 

Gerrit

  • #8
Wat betreft de opmerkingen over een UPS; ik sluit me er graag bij aan.

Over dat plaatsen van die meter; ik weet niet onder welke leverancier jij valt, maar onlangs had ik een dergelijk geval met essent.
De spanning daalde tot 187 V (gemeten met universeelmeter) en na een telefoontje en een brief kwam men een recorder plaatsen.
De conclusie was dat dit niet kon en er is ook daadwerkelijk wat aan gedaan.

Het probleem is vaak dat de echt oude leidingen in het buitengebied zijn gebaseerd op het gebruik van toen; d.w.z. er brandt een lamp in de ruimte waar men is. Gaat men weg, dan gaat de lamp uit. Koffie zetten doe je op de houtkachel of op het gas. Water voor de was stook je warm in een fornuispot en zo is er nog veel meer te verzinnen.
In de tijd van de buitenleidingen (bovengronds net) zaten b.v. rustig 6 boerderijen op een leiding van 6 mm2.

Ik moet zeggen dat ik met essent goede ervaringen heb.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #9
Gerrit, Kees en Headhunter bedankt voor de adviezen.
Ik heb inderdaad Essent dus ga ik maar eens met ze praten.
Laatst moest er een rioolpersleiding en pomp worden aangelegd en ik heb toen de kabel gezien die naar mijn huis komt. Dat was inderdaad een dun kabeltje, de aftakking voor de rioolpomp was dikker dan de kabel waar van afgetakt werd. Ik ga me ook maar eens op de UPS markt orienteren.
 

Appeltje

  • #10
Ik woon niet afgelegen en zelfs in een nieuwbouwwijk... maar ik ken het probleem wel. Als ik mn waterkoker aanzet of de tv schakelt in, dan zie je dat aan het licht. Wel weet ik dat de voedingskabel vanaf de eerste in het rijtje doorgelust wordt, ik ben de 4e (weliswaar de enige met 3-fasen maar dat betekent waarschijnlijk dat alle buren ook 1 fase 'in bezit' hebben).

Zelf meten lukt zeker niet omdat het te kortstondig is (even voor mezelf)? Het heeft nog geen gevolgen gehad, alles blijft gewoon werken maar toch vroeg ik het me even af....

Gr. Ries.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu