Alno Koel/vriezer defekt. Thermostaat?

Marc

  • #1
Hallo,

Toen ik vanmorgen onze koelkast open maakte, merkte ik dat hij niet meer koel was. Het betreft een Alno AZE 8128 IW koel-/vriescombinatie.
Boven is het koelgedeelte, onder de vriezer.

Hij doet dus helemaal niets meer, zowel koeling als vriezer is inmiddels op kamertemperatuur. Ik heb de stekker een tijdje uitgetrokken gehad, maar als ik hem weer insteek hoor ik geen enkele klik en ook niks anders.
Ook draaien aan de thermostaat maakt geen verschil, ook hoor ik op geen enkele stand een klik.
Ik neem aan dat het vriesgedeelte het alleen doet als ook het koelgedeelte werkt. Ik kan zelf maar aan 2 dingen denken die defekt kunnen zijn: Thermostaat of compressor.

Kan het dan zijn dat de thermostaat defekt is? Is zoiets door te meten?
Ik heb de thermostaat gevonden, het is een soort metalen 'lusje' dat onder een kunststof plaatje gemonteerd is. Vervangen lijkt me niet zo'n probleem, maar hoe is met zekerheid vast te stellen dat het de thermostaat is?

Overigens is de koelkast 10 jaar oud en heeft hij slechts energielabel E, dus de vraag is of het sowieso niet beter is hem te vervangen?

Alvast bedankt voor het lezen en eventuele antwoorden!

Marc
 

Wittenico

  • #2
Waarschijnlijk staat de compressor vast. Je zult aan de achterzijde bij de compressor moeten luisteren. Hoor je een lichte brom en daarna een klik dan zit hij hoogst waarschijnlijk vast en zal die vermoedelijk vervangen moeten worden. Dit is geen goedkope reparatie.
Het gas moet eraf, nieuwe compressor erin en opnieuw afvullen. Dus ook een tijdrovend klusje wat de nodige kosten met zich zal meebrengen.
 

Marc

  • #3
Bedankt voor de reactie!

Ik heb hem gisteravond (toen het stil was in huis) weer eens ingestoken.
Ik hoor inderdaad een lichte brom (ca. 1 tot 2 sec.) en dan een soort van klik. Maar het lijkt net of een lichte brom hoorbaar blijft. Het zou dus inderdaad de compressor kunnen zijn.
Vanavond probeer ik hem uit te bouwen, dan kan ik er tenminste bij aan de achterzijde. Dan kan ik ook beter luisteren of het de compressor is.

Marc
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu