Gasfornuis pal naast koel-vriescombinatie

Mk88

  • #1
Goedemiddag,

Misschien dat iemand op dit forum een goede suggestie voor me heeft. Ik ben verhuisd naar een woning met een klein keukentje, de enige optie was om de koel-vriescombinatie pal naast het gasfornuis te plaatsen. Het is een extra smalle koelkast en nu past het allemaal net.
In de handleiding van de koelkast staat uiteraard dat je hem niet naast een warmtebron moet zetten, helaas is er dus geen andere mogelijkheid.

-Nu merk ik dat de buitenkant van de koelkast vrij snel warm wordt, zodra ik één van de rechter pitten gebruik. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen dacht ik eraan om er iets tussen te plaatsen, alleen ter hoogte van de pitten en pannen. En dan het liefst dus iets dat de warmte tegenhoudt/isoleert, maar ook vuurbestendig is en niet in brand kan vliegen. Ik dacht misschien aan radiatorfolie om de warmte tegen te houden? Met daar overheen dus iets vuurbestendigs… Iemand goede suggesties? Ik hoor het graag.

-De oven staat ter hoogte van het vriesgedeelte, zou het slim zijn om radiatorfolie te plakken op het vriesgedeelte/oven?

Alvast dank voor het meedenken!

D26A14D9-2D2A-45F4-AD30-A4D396280F41.jpeg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Radiatorfolie is niet bestand tegen zoveel hitte. Je kan er een RVS plaat tussen zetten met een tussenruimte naar de koelkast voor ventilatie.
 

Mk88

  • #3
Dank voor je reactie! Ik heb het geprobeerd met een RVS plaat en wat tussenruimte, maar de koelkast werd al snel bloedheet. Ik denk dat ik iets moet plaatsen dat zo min mogelijk warmte geleidt…

Ik hoorde dat een marmer plaat of een openhaard-steen misschien een goed idee zou zijn, maar volgens mij worden die ook gewoon hartstikke heet (toch?) en dus de koelkast ook. Heeft iemand nog een briljant idee? Hout geleidt bijvoorbeeld niet goed, dus ik dacht aan een houten plaat met daar overheen misschien iets van aluminium/rvs zodat het niet in contact komt met het vuur.
Ik hoop dat ik het kan oplossen, anders moet ik de koelkast daar weghalen, maar daar is de keuken te klein voor. Ik hoor het heel graag.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik heb wel eens gehoord dat je daar heel mooi een asbest plaatje voor kunt gebruiken.:mrgreen:

Zonder gekheid: een moderne vervanger voor asbest plaat, zoals vezelcementplaat, zou moeten kunnen werken, in elk geval beter dan een stalen plaat. Die isoleert warmte inderdaad geheel niet..
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Was de tussenruimte dan te klein? In combinatie met de circulatie van de afzuigkap lijkt me dit normaal wel voldoende. Met een materiaal ertussen krijg je in theorie juist meer warmtedoorgifte dan met alleen (vrij bewegelijke) lucht.
 

Kaajee

  • #6
2 andere insteken;
Kun je niet overgaan op elektrisch koken? Produceert minder directe hitte dan de gasbranders.
En als 2e gedachte; zoveel mogelijk de 2 linker pitten gebruiken. Je hebt er vaak toch maar 2 nodig. Eventueel kun je de branders omwisselen als dat lekkerder werkt.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Kaajee schreef:
Je hebt er vaak toch maar 2 nodig.
Zelf (ik ben de vaste 'kok' in huis) heb ik er vrijwel altijd 3 nodig:
1 x vlees of vis braden
1 x aardappels of rijst oid.
1 x groenten
Kaajee schreef:
Kun je niet overgaan op elektrisch koken? Produceert minder directe hitte dan de gasbranders.
Daar moet de elektro-installatie dan wel geschiikt voor zijn. Indien het (verondersteld!) huur is kan en mag je daar niets zelf aan (laten) wijzigen, hetgeen bijna altijd nodig is bij overgang van gas koken naar elektrisch koken.
 

Kaajee

  • #8
Ik ben eigenlijk meer benieuwd naar TS manier van koken dan naar die van jouw :mrgreen:

En ook in een huurwoning mag je van alles zelf aanpassen hoor. In veel gevallen vindt verhuurder het zelfs fijn. In andere gevallen zul je wellicht de boel in originele staat terug moeten brengen of kun je in overleg met je opvolger.

Dus om zo maar te stellen dat je je elektro installatie níet mag aanpassen is wat kort door de bocht.

En buiten dit alles, wellicht is het niet zo'n probleem om iets aan de elektrische installatie te doen voor TS, ik heb geen glazen bol, jij vermoedelijk ook niet. En we weten inderdaad niet of het huur betreft.

Kortom wellicht handiger om TS te laten reageren ipv voor hém te denken en reageren.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu