Alleen vloerverwarming/Welk expansievat

Jeroen1968

  • #1
Hallo,

Ik heb een aparte ketel voor de vloerverwarming op de benedenverdieping. Deze heeft 3 groepen van 75meter lengte. Verder is er niets op deze ketel aangesloten.

Het blijkt een probleem te zijn dat de termostaat van de vloerverwarmingsunit bij te hoge temperatuur dicht kan gaan en zo de pomp van de ketel blokkeert. Hiervoor is mij geadviseerd een shunt te plaatsen met een drukventiel. Een hieruitvolgend probleem schijnt dan te zijn dat de ketel een te hoge watertemperatuur retour krijgt en dan vervelend aan/uit gaat schakelen of zelf is storing gaat. Verder lees ik in de handleiding van de ketel dat een tweede pomp in het systeem problemen kan geven als de ketel warmwater levert.

Nu dacht ik het volgende: Kan ik de pomp en de termostaat uit de vloerverwarmingsunit halen en de cv watertemperatuur uit de ketel verlagen zodat deze geschikt is voor de vloerverwarming, en zo alles in 1 keer oplossen?

Welk type expansievat zou hiervoor geschikt zijn? In verband met de ruimte zou mijn voorkeur naar een zo klein mogelijk vat uitgaan.

Graag advies.

Groeten, Jeroen.
 

Xr8

  • #2
Nee de pomp in de verdeler verwijderen zal niet helpen, deze is er nl voor om het water door de slangen te pompen. De pomp in de ketel pompt het water van de ketel naar de verdeler.

Vaak is de invloed van de pomp op te lossen dmv een keerklep, eea staat vaak wel in het hydrolisch aansluitschema van de ketel vermeld.

Voor 3 groepen van 75 meter moet een vat van 18l 0,5 bar toereikend zijn, ervan uitgaande dat er nauwelijks waterkolom op het vat drukt, anders kun je er een kiezen met 1 bar voordruk.

Een shunt dient vaak op minimaal 6 meter van de ketel geplaatst te worden, dit om enige waterinhoud te creëren.

Succes.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #3
Een buffervat plaatsen in de installatie zal uw probleem sterk verbeteren.
 

Jeroen1968

  • #4
Dank voor de reacties.

Nog een paar vragen:

Ik begrijp dat de pomp uit de ketel niet geschikt is om het water door de vloerverwarming te pompen?

Kan de shunt achterwege blijven als ik de keteltemperatuur lager instel dan de termostaat op de vloerverwarmings verdeler? En dan ook het buffervat?

Hoe is de verdeler hydraulisch neutraal aan te sluiten? En wat is het probleem als dit niet zo is?

Is dit ook op te lossen door de pomp van de verdeler te synchroniseren met de pomp van de ketel? (deze dus alleen tegelijk te laten draaien?)

Groeten,

Jeroen.
 

Chathanky

  • #5
Wat voor ketel? Hoe groot is je verwarmde vloeroppervlak?
 

Jeroen1968

  • #6
De ketel is een Intergas HR36/30. dit vanwege de warmwaterbehoefte. Het oppervlak is een woonkamer van 20m2 waar twee groepen van 75m liggen en een garage van 30m2 waar 1 groep van ongeveer 75m ligt.
 

Jeroen1968

  • #7
O ja, de ketel hangt in die garage vlak boven de verdeler.
 

Chathanky

  • #8
Voor een dergelijk klein systeem kun je af met een expansievat van 8 of 12 liter.

De ketel is wel ruim bemeten als dit je enige verwarming is. (3 groepen vloerverwarming)

De maximale afgifte is minder dan je laagste modulatiewaarde.
 

Rolandv

  • #9
Dit systeem is wel degelijk toe te passen met een verdeler zonder pomp als de instellingen van de ketel daarop aangepast worden
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Hoe ?
 

Xr8

  • #11
Bij intergas is een speciale keerklep te verkrijgen voor toepassing met vloerverwarming. Het is aan te raden bij een tweede pomp in het circuit. Zie installatie handleiding. Je kunt het ook oplossen met een 22mm watts keerklep in de retour.

Doe je dit niet en het tapcomfort staat aan dan zal de vloerverwarming de warmte uit de wisselaar trekken, waardoor de ketel veelvuldig gaat stoken op warmwater. Dit zal een behoorlijk gasverbruik gaan opleveren kan ik uit ervaring vertellen.

Succes.
 

Jeroen1968

  • #12
Het is mij nog niet helemaal duidelijk.

Kan ik, als ik de cv watertemperatuur van de ketel op +/- 40 graden instel en de termostaat van de verdeler op een hogere temperatuur de shunt en het buffervat weglaten?

Kan het systeem alleen op de eigen pomp van de ketel draaien? Of kan ik de beide pompen koppelen, zodat ze altijd tegelijkertijd draaien? (Dit lukt mij wel). De keerklep kan dan vervallen?

Graag reacties.

Groeten, Jeroen.
 

Chathanky

  • #13
Ik heb hier niet aan gerekend Jeroen maar wat Rolandv schrijft is goed mogelijk.

Je systeem is dermate klein dat de ketelpomp voldoende water kan verpompen. Een kale 3 groeps verdeler die gebruikt wordt voor radiatoren koppel je de vloerslangen aan vast.
Je ketel temperatuur hou je laag of zo nodig/wenselijk regel je weersafhankelijk.
Enig punt is dat je de vloerverdeler moet beschermen tegen oververhitting als de ketel een mankement heeft waardoor het cv water hoger dan 50 graden kan worden. Dit is simpel op te lossen door bij de ketel een aanlegvoeler te monteren op de aanvoer en deze kan dan je ketel uit schakelen mocht het water te heet worden.

Je bespaart dan op dubbele pompkosten, een vloerverwarmingsverdeler en je hebt altijd stroming over je ketel, de drukverschilventiel en keerklep is ook overbodig.

De mogelijkheden zijn te berekenen of dit kan, mijn eerste indruk is dat dit kan.
Gegevens van de ketel moeten wel bekend zijn.
En je zal niet de eerste zijn die op deze wijze zijn vloerverwarming heeft aangesloten.
 

Jeroen1968

  • #14
Dank voor dit duidelijke antwoord.

Het enige is dat ik de verdeler, een conventionele inclusief pomp, al had liggen. kan ik die hiervoor nog gebruiken?

Oververhitting is eventueel ook met een shunt te voorkomen? (heb ik ook al liggen). Het op 6 meter plaatsen van de shunt is in mijn geval niet mogelijk.

Groeten, Jeroen.
 

Chathanky

  • #15
De shunt is enkel om de stroming over de ketel te behouden als de vloerthermostaat dicht loopt, dit gebeurt als de vloer op temperatuur is en er dus nog maar weinig warm ketelwater hoeft gemengt te worden.
Door de cv temperatuur laag te houden zal het extreem ingrijpen van de vloerthermostaat niet zo gauw voorkomen en aangezien je geen radiatoren hebt zou ik de keteltemperatuur iets hoger instellen dan de vloerthermostaat. Die hoge temperaturen ga je toch niet gebruiken en met lage temperaturen is je ketel een stuk zuiniger.

Dit onthoud je er niet van de shunt niet te monteren.
ALs je de spullen al hebt kun je het gewoon monteren zoals je een normale vloerverwarmingsverdeler hoort aan te sluiten.
Bekijk alles heel zorgvuldig, later moeten aanpassen is heeel vervelend.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #16
Stel niet alleen de ketelwater themperatuur lager af, maar doe dit ook met het cv zijdige vermogen.
Het cv vermogen en ww vermogen kan je appart van elkaar in stellen (digitaal).

Stel het cv vermogen zo laag mogelijk af, anders zal de ketel aanslaan en bijna direct weer uit slaan en constant gaan pendelen omdat de water themperatuur ( 40?? las ik) wel erg snel bereikt zal zijn.
 

JanR

  • #17
Wat ik denk is, dat u in de buurt van de ketel een thermosstatische 3 weg kraan moet plaatsen die het toevoerwater reduceert naar de gewenste watertemperatuur. Deze kraan wordt op de watertoevoer naar de installatie geplaatst en onderaan verbonden met een aftakking op de retourleiding. Dit kan werken met één circulatiepomp. Je hebt wel voor elke verwarmde oppervlakte een thermosstatische afsluiter nodig.
succes
 

Jeroen1968

  • #18
Werkt dit niet het hetzelfde als de thermostaat in de verdeler samen met een shunt?
 

JanR

  • #19
Neen. De shunt dient enkel om een evenwicht in de aanvoer- en de retourleiding te creëren als alle afsluiters dicht staan. Dan pas mag de shunt het warme toevoerwater doorlaten. Zo voorkomt dat er in de retourleiding een onderdruk ontstaat en ter gelijke tijd in de aanvoer een overdruk. Hierbij kan dan de circulatiepomp vibreren wat dan schade zal brengen aan de rotor van de pomp.
De thermostaat op de verdeler ( waaruit de leidingen van de vloerverwarming vertrekken) dien enkel als afsluiter om de circulatie van het water te stoppen als de vloer op temperatuur heeft bereikt.
Het thermosstatische drieweg ventiel zorgt er voor dat er geen oververhitting in de ondergrondse leidingen terecht komt.
 

Jeroen1968

  • #20
Ik snap het geloof ik niet. Staan alle pijltjes in de juiste richting getekend? Het lijkt mij dat op deze manier als de driewegklep omschakeld, dat de pomp van de ketel gebokkeerd wordt en dat er in de vloer geen circulatie is?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu