Alarmkabel, utp gebruiken

Status
Niet open voor verdere reacties.
Als het gaat om contacten bij ramen e.d. en het aantal aders voldoende is: waarom niet...

Maar geef eens aan wat je precies wilt verbinden met die UTP kabel, de vraag is nogal kort. :?
 
Voor een "echt alarmsysteem" zul je kabels met funktiebehoud moeten toepassen. Ook de bevestiging zal hieraan moeten voldoen.
Is het voor een openbaar toegankelijk gebouw, begin er dan niet aan maar overleg met een gecertificeerd beveiligingsbedrijf wat er nodig is.
 
Kabel met functiebehoud gebruik je alleen maar bij brandbeveiliging.
In de inbraakbeveiliging ben ik dat nog niet tegen gekomen.
Wel is het zo dat je meestal kabel met afscherming moet gebruiken. dus geen UTP, maar FTP

Dan blijft natuurlijk de vraag waarom zou je FTP gebruiken?
Het is zeker niet goedkoper, het is veel dikker, er passen dus minder kabels in 1 buis en is moeilijker te trekken en ook nog lastiger aan te sluiten.

Het enige voordeel is dat je altijd 8 aders ter beschikking hebt, voor het geval je ook antimask oid. separaat door wilt gaat melden.

Maar ach als je nog een paar bos FTP hebt liggen die je niet gebruikt en je moet alarmkabel gaan kopen wat let je dan op die FTP kabel op te maken?

suc6

Gerrit Bakker
 
Maar ach als je nog een paar bos FTP hebt liggen die je niet gebruikt en je moet alarmkabel gaan kopen wat let je dan op die FTP kabel op te maken?
Wat bedoel je nou, Utp of Ftp ?
 
FTP natuurlijk, immers je hebt meestal afgeschermde kabel nodig.

Wel is er een veel gehoord misverstand dat FTP beter zou zijn dan UTP.
Maar dat is echter maar ten dele waar. In gebieden (kabelgoten) met veel storingsinvloeding (frequentie regelaars ed.) klopt het helemaal.
Echter in een normale omgeving zonder storende invloeden zal een niet afgeschermde kabel vaak beter werken dan een afgeschermde kabel door het simpele feit dat er geen afscherming is.
Want die afscherming houdt storingsinvloeden van buiten af dan wel tegen, maar veroorzaakt zelf weer "storing" voor de aders die er binnen in liggen.
De afscherming zal nl. als het goed is aan aarde liggen, om elke ader zal, als er stroom door heen loopt, ook een magnetisch veld ontstaan.
Hierdoor zal er met afscherming een soort condensator ontstaan wat het signaal wat over de ader wordt verstuurd negatief zal beinvloeden.

Wij gebruiken een systeem wat met afgeschemde kabel een maximale databus mag hebben van 660m. Gebruik je niet afgeschermde kabel van dezelfde diameter dan mag de databus 1400 m lang zijn.

de regelgeving zegt het volgende:

3.2.2 Bekabeling voor alarmapparatuur
De bekabeling voor alarmapparatuur, aangebracht in kabelgoten, kokers en ladderbanen, niet uitsluitend bestemd voor zwakstroom, moet zijn voorzien van een geaarde afscherming tussen het netspanningsdeel (230 V en hoger) en het zwakstroomdeel (lager dan 230 V). Bij leidingsystemen (onder meer buisleidingen, kabelkanalen en ladderbanen) waarbij geen geaarde afscherming aanwezig is, moet een minimale afstand van 50 mm worden aangehouden


suc6

Gerrit Bakker
 
Voor een beveiligingssysteem thuis met niet al te lange afstanden zal het prima werken. Ergens anders beslist niet doen.
 
Ik gebruik het voor het aansluiten van Sensoren, codelsloten, sirene...etc..


Ik dacht aan UTP omdat die veel goedkopen is bij de grootste onlinshop van Nederland (verwijderd) En tevens voor mijn netwerk te gebruiken is.
Ftp is inderdaad een goede optie ! Ik kan dan een grote rol van 300 meter kopen voor ongeveer 120 euro.

Bedankt voor de reacties :D
 
Ik zou maar gewoon alarm kabel gebruiken dit bestaat uit flexibele kern, utp heeft een vaste kern en breekt heel snel af waardoor je dus in het geval van een alarm systeem problemen kan verwachten!

Het is ook minder makkelijk te bewerken omdat het stugger is, maar als je toch utp o.i.d. gaat gebruiken.... Veel plezier ermee :mrgreen:
 
Een paar tips om rekening mee te houden bij de aanleg.

Als je afgeschermde kabel gebruikt leg die dan maar aan 1 kant echt aan aarde en nooit aan 2 kanten om aardlussen te voorkomen.

Kabel wordt niet met spijkerclips langs de wand geslagen maar netjes in buis of kabelgoot aangebracht.

Plaats de centrale in een afgesloten ruimte, dat hoeft niet perse de meterkast te zijn als bijv. de bekabeling vanuit een andere ruimte eenvoudiger is aan te leggen.

Plaats het bediendeel zo dat men van buitenaf niet kan zien of het systeem aan of uit staat.

Richt een detector nooit op een raam of richting verwarming, maar plaatst deze juist naast het raam en laat hem de ruimte in kijken.
Soms kun je niet anders omdat er meer ramen in een ruimte zitten, maar als je kunt hou er dan rekening mee.

Hou ook rekening met de openingshoek van meestal 90 graden, dus plaats hem nooit zo maar met de achterkant tegen de muur maar altijd in een hoek om optimaal gebruik te maken van het detectie bereik.

Bedenk ook altijd dat als je door een ruimte loopt en jij kunt de detector niet zien, dat deze jou ook niet kan zien.

Heb je huisdieren kies dan niet de standaard detectoren, maar kies huisdiervriendelijke detectoren zodat de dieren gewoon rond kunnen blijven lopen. Ze zijn er voor huisdieren tot 18 Kg of bijv. tot 36 Kg.
En ga niet prutsen door detectoren op de zijkant te monteren zodat de dieren er onder door kunnen lopen want de kat springt 1 keer op tafel en je raadt het wel.

Daarnaast zal het bijna in elke ruimte vlak aan het plafond warmer zijn dan wat lager.
Als je er dan vanuit gaat dat de meeste detectoren reageren op warmte dan kun je je voorstellen dat het voor hem veel moeilijker is om iets te detectoren door zo'n warme laag heen vooral met de huidige plafondhoogte van 2.60m is 10 a 15 cm onder het plafond vaak al een stuk beter.

Magneet contacten plaats je altijd aan de kant waar ook de deurkruk zit en dan bij voorkeur aan de bovenkant. Niet omdat dit beter is, maar het voorkomt storingen ivm. het er tegen aan stoten ed.
Ben je handig met de boormachine gebruik dan inbouwcontacten, dat staat veel netter en is ook weer minder gevoelig voor storingen.

Een buitensirene mag in Nederland vrijwel nooit worden gemonteerd. In vrijwel elke APV van een gemeente is een verbod van een dergelijke sirene opgenomen.

En als laatste ga je op vakantie en maak je gebruik van het beveiligingssysteem zorg er dan voor dat omwonenden een sleutel hebben of iemand kunnen bellen als het alarm afgaat.
Je zult maar naast iemand wonen waar 5 keer per nacht het alarm telkens 3 minuten lang afgaat terwijl niemand te vinden is die dat ding uit kan zetten.

suc6

Gerrit Bakker
 
Dominee schreef:
Ik zou maar gewoon alarm kabel gebruiken dit bestaat uit flexibele kern, utp heeft een vaste kern en breekt heel snel af waardoor je dus in het geval van een alarm systeem problemen kan verwachten!

Oud collega van mij gebruikte (en nu waarschijnlijk nog) alleen maar kabel met vaste kern. Indien goed aangestript geen enkel probleem. Voor zijn installaties durf ik mijn hand in het vuur te steken.
Zelf heb ik gekozen voor soepel maar wel met adereindhulsjes. Dit is echter ook best bewerkelijk maar net als massieve kern een kwestie van keuze.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan