Airco met radiatoren en warmtepomp

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #21
Heb je een warmteverliesberekening gemaakt? Wat is je tapwaterbehoefte? Wat is het benodigde koelvermogen?

Tip:
Ga eerst je woning goed isoleren en kierdicht maken, en leg vloerverwarming/koeling aan. Met een water/water warmtepomp kun je dan perfect de diverse ruimtes op temperatuur houden. Een gesloten bodembron is veel efficienter dan een L/W pomp.

En hoe ga je ventileren? Koude lucht naar buiten blazen en tegelijkertijd warme vochtige lucht naar binnen halen is ook minder handig (al kan het wel) als je via een paar extreem koude punten wilt gaan koelen.

Je comfortbeleving zal echt minder worden...
 

CV__

  • #22
Ik heb alleen maar compressorgeluid binnen omdat ik de leidingen halfbakken heb lopen en misschien nog een klein beetje omdat het ding gewoon op het platte dak staat. Zet je die buiten op de grond ben je daar van verlost en als je de leidingen gewoon op een normale manier hebt lopen heb je van het doorgeven ook geen last. Ik hoor het nu alleen als ik de vaste afvalstoffen loos in de WC pot, dus het kan me letterlijk aan m'n reet roesten dat geluid.

Qua aantal warmtepompen; in andere landen verwarmen en koelen ze er al veel langer mee, dat schaalvoordeel gaat niet uit de productie komen. Installateursbranche van airco is in Nederland totaal onderontwikkeld en gigantisch onderdoorzichtig qua kosten. Dat zie je ook terug in offertes voor airco, waarbij sommige bedrijven gewoon lukraak 50% hoger zitten.

Maar de water-water warmtepompen heb je geen F-gassen monteur voor nodig, dus kun je ook door je loodgieter laten installeren, of volledig zelf. Maarja, loodgieters is zo'n andere gewantrouwde branch :lol:

Bij een monoblock heb je inderdaad geen gedoe met leidingen, wat dat betreft is het net een koelkast.

De rest van je vragen; je hebt dus werkelijk geen enkel benul van comfort, gevoelstemperatuur en koelcycli?

Een kilo water een graad opwarmen kost 4.180 Joule; een kilo water van 0 graden ijs naar 0 graden water te laten gaan kost 334.000 Joule. Dat is dus net zo veel als van 0 graden water naar 80 graden water.

Met zouten kun je andere smeltpunten halen dan met water, waarmee je op een nog interessanter temperatuur kunt komen. Idealiter wil je iets wat milieuvriendelijk is, bij de overgangstemperatuur zo min mogelijk verlies heeft met de gewogen gemiddelde omgevingstemperatuur.

Ontvochtigen in de zomer heeft tot gevolg dat de gevoelstemperatuur daalt, dat is binnenklimaatbeheersing les 1.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu