Airco gebruiken voor ventilatie

Simmer

 • #1
Binnenkort krijgen we de sleutel van ons nieuwe huis. Bestaande woning met uitbouw uit 2010. In deze uitbouw zit een grote werkkamer, die we deels gaan ombouwen tot badkamer door een scheidingswand te plaatsen. Er zit dan geen raam in de badkamer, alleen een lichtkoepel die niet open kan. Wel zit er in de ruimte een airco, ik weet alleen niet welk type.

Mijn vraag is of het mogelijk is om een airco te gebruiken als mechanische ventilatie? En zo ja, zijn alle airco's daarvoor geschikt? Op internet lees ik hier verschillende verhalen over...

In de badkamer komt alleen een bad en badkamermeubel. Geen douche!

Alvast bedankt voor jullie reacties!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
  Met een airco, kun je lucht koelen, en soms ook mee verwarmen.
  Maar het is geen ventilatie systeem.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #3
  Waarom een badkamer mechanisch ventileren als dat eigenlijk niet nodig is.
  Laat de deur af en toe een kwartiertje openstaan. :wink:
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
  Sorry, maar ventilatie in een badkamer is echt wel nodig.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  Geen douche toch. Een ruimte die twee keer per dag een min. of 15 wordt gebruikt.
   

  Job_04

  Specialist Werktuigbouw
  • #6
  Wel een bad, geen ventilatie gaat dus wel degelijk een hoop vocht je huis in brengen.

  Een airco is een warmtewisselaar en transporteert dus alleen warmte, geen lucht. Ventileren kan hier dus niet mee.

  Wellicht is het mogelijk om ergens bij de lichtkoepel mechanische ventilatie aan te brengen? Of kan bij het laten verwijderen van de airco meteen een gat gemaakt worden voor ventilatie.
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #7
  Dat een airco geen ventilatieunit is (of heeft), is niet helemaal correct.

  De naam airco is een afkorting van air conditioning. De oorspronkelijke airco's zoals zij werden toegepast in bijv. grote computerlocatties, waren (en zijn veelal nog steeds) complete installaties met alles erop en eraan om lucht te verwarmen, te koelen, te verversen en te zuiveren.

  Zo kan ik me herinneren dat in de eerste eerste grote computerruimte waar ik werkte een bakbeest van een airco stond, die de hele muur in beslag nam en zorgde dat er voldoende lucht van steeds dezelfde temperatuur circuleerde, voorzien werd van extra vocht indien te droog en ontvochtigde indien te vochtig. Een mechanische ventilatie dus met alles erop en eraan. Naam: "de airco".

  In de loop der tijd is men het woord airco gaan gebruiken voor (lucht)koelunits, vast dan wel mobiel. Maar eigenlijk is zo'n koelunit helemaal geen airco in de werkelijke zin van het woord.

  Toch hebben de voorgaande schrijvers gelijk: indien met 'airco' een (lucht)koelunit bedoeld wordt, dan kun je dat apparaat niet gebruiken als mechanische ventilatie. :wink:
   

  BertPleizier

  • #8
  Ventilatie is zeker nodig in een vochtige ruimte. Kun je geen gat in de muur boren boor een ventilator?

  Is de uitbouw alleen op de begane grond? Dan is het wellicht raadzaam om toch ook een douche te nemen als de ruimte het toe laat. Als een volgende koper een badkamer op de begane grond zoekt is een douche vaak ook noodzakelijk voor hem / haar.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu