Plaatsing airco buitenunits op plat dak uitbouw

TRitsma

 • #1
Ik wil 2 buitenunits gaan plaatsen op het platte dak van de uitbouw en zit met een uitdaging. Het leidingwerk van 3 binnenunits komt aan de rechterzijde naar buiten terwijl de aansluitingen van de buiten unit aan de linkerzijde zitten.

ik heb hier een situatieschets gemaakt op mijn telefoon.
witte lijn is het huis, geel is plat dak van uitbouw, het leidingwerk is groen en de rode en blauwe blokken zijn de buitenunits.

de rode buiten unit is waar ik twijfel vanwege die lange bocht. Zou ik die buiten unit 90 graden kunnen draaien zodat de aansluiting in lijn zijn met de openingen in de gevel? Of zou 45graden helpen?
1708501311120.png
 

Raimond

 • #2
Ik neem aan dat de ‘uitblaaszijde’ van de buitenunit aan de rechterkant zit? Omdraaien van de buitenunit kan prima, mits je voldoende afstand tot de muur van je woning (1 meter is voldoende) aanhoudt.
 

TRitsma

 • #3
Wat bedoel je precies met uitblaas zijde? Is dat de kant waar we in deze afbeelding in kijken of wordt er aan de zijkant van de unit nog iets uit geblazen?

en met omdraaien bedoel je dan 90 of 180 graden?

1708503996715.png
 

Auto-Geen

 • #4
De aansluiting wijst al naar achteren. En wat is er mis mee met een stukje leidingwerk achter de unit, je moet toch enige afstand houden vanaf de gevel.
 
 • Like
Waarderingen: BertPleizier

TRitsma

 • #5
Er is niet zo zeer dat er iets mis is met het leidingwerk maar het is een stuk leiding in de lengte van de buitenunit waar ik probeer de leidingen zo kort mogelijk te houden.

ik probeer hier zoveel mogelijk opties te verzamelen en daar de beste uit te kiezen.
 

Hharbers

 • #6
waarom je leiding zo kort mogelijk houden?
Daar bespaar je misschien 50cm leiding endaar zitten de kosten echt niet in.

onderstaand voorbeeldje vaan soortgelijke situatie waar leiding van links komt, leiding achter unit door gaat en dan meteen de aansluiting rechter kant

1708508808515.png


ik heb mijn unit 90 graden gedraaid staan met aansluitzijde bij positie waar leiding uit muur komt maar dat had een andere reden
 
 • Like
Waarderingen: BertPleizier

Cyruse

Vaste Beantwoorder
 • #7
Vanuit technisch oogpunt is er geen enkele reden om de leidingen zo kort mogelijk te houden. Als het om een voorgevulde unit (eigenlijk allemaal) gaat hebben de leidingen ook vaak een bepaalde lengte die samenhangen met de hoeveelheid koelmiddel die in de buitenunit zit, dan kan je niet zomaar inkorten (hoewel zo'n klein stukje niet zoveel verschil maakt).

Het is juist goed om buiten een een wat langere leiding te hebben, dan kan je de buitenunit nog eens verplaatsen (bijv. als de dakbedekking moet worden vervangen) zonder dat de leidingen gelijk knikken.
 
 • Like
Waarderingen: BertPleizier

Raimond

 • #8
@TRitsma: Ja, dat is de uitblaaszijde. 90 of 180 draaien kan allebei. Bij 180 graden wel genoeg afstand tot muur woning houden dus. Ben het niet helemaal eens met @Cyruse v.w.b. de lengte van de leidingen. Korter is beter, omdat je minder energieverlies (warmte of koude) hebt. Wel met hem/haar eens dat de langere leidingen meer flexibiliteit geven.
 

ADDave

 • #9
Het energieverlies is verwaarloosbaar bij zo'n korte afstand. Daar hoef je het echt niet voor te doen.
 
 • Like
Waarderingen: BertPleizier

Ronny

Specialist Verwarming
 • #10
Inkorten van een standaard leiding van b.v. 5 meter bij een voorgevulde unit is niet aan te raden.
De hoeveelheid koelmiddel in de buitenunit is bepaald i.v.m. die minimale lengte van 5 meter.
Als je een kortere leiding gaat toepassen dan is de hoeveelheid koelmiddel te groot en de drukken
en temperaturen zijn niet meer ideaal.
Een te lange leiding kun je in dat geval het beste wat oprollen onder de buitenunit.

Maar ook hier geldt, de vragen die gesteld worden geven aan dat er absoluut niet voldoende kennis
aanwezig is om een airco te monteren. Het inbedrijfstellen daarvan is al helemaal niet toegestaan.
 
 • Like
Waarderingen: BertPleizier

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu