Afwerking gipsplaten

Mjagers1982

  • #1
Ik heb nu mijn hele zolder opnieuw ingedeeld, houten frame gemaakt en gipsplaten er tegen aan geschroefd. Nu wil ik dit gaan stukadoren, echter zit ik met een paar vragen mbt afvullen van naden etc.

- Moet ik ook als ik ga stukadoren alle naden en schroefgaatjes afvullen met nadenvuller, of vult dat wel met stucgips?
- Moet er ook wapeningsband op horizontale naden? Alle verticale naden zijn een beetje afgeplat waardoor het wapeningsband daarin valt zeg maar, maar dat heb je bij de horizontale naden (gips tegen gips in plaats van papier op papier) niet.
- moet er in de hoeken ook wapeningsband? twee platen komen daar 90 graden op mekaar, moet ik in die hoek wapeningsband plakken?

Heel erg bedankt!
 

Mjpwillems

  • #2
Als jij je gipsplaten gaat stucen :

Vraag 1: heb je gipsplaten gebruikt of stuc platen ?

Heb je gipsplaten gebruikt, dan eerst op alle naden band plakken en dan moet je de plaat eerst voorstrijken met voorstrijk anders hecht je gips niet goed op de platen.

Maar dat moet ook bij stucplaten .

Maar volgens mij bedoel jij niet stucodoren maar de alleen de naden affilleren ( naden dicht smeren )

Hetzelfde band in de naden en ook op de kopse kanten band plakken en dan afsmeren met spul dat daar voor is 2x, dan schuren en dan even finschen en lichtjes naschuren en dan voorstrijk er op en texen .

Als hoeken strak tegen mekaar zitten kan je hem afkitten met overschilderbare acrylaatkit.
 

Mjagers1982

  • #3
Nee, ik bedoel echt stucadoren, en ik gebruik gipsplaten. Ik weet van voorstrijk etc. maar ik zit dus met bovenstaande vragen omtrent vullen van naden en schroefgaatjes...
 

Fiesiekus

  • #4
Als je er een 5 mm dikke laag stuc over aanbrengt, worden de schroefgatjes e.d. toch direct meegevuld? Dan hoef je die niet eerst "voor te vullen"; wel gazen..
 

Mjagers1982

  • #5
Dat dacht ik dus ook maar ikwilde dat even van de pro's bier op het forum weten ;). Geldt dit niet ook voor naden etc.? Oftewel, is het gebruik van nadenvuller niet alleen interessant als je NIET gaat stuccen maar wil gaan structuurverven direct op de gipsaten?
 

Fiesiekus

  • #6
Dat denk ik ook ja. Ik heb alleen gezien dat stucadoors gazen en dan de hele ratsmodee afstucen.
 

Mjagers1982

  • #7
OK, dank voor je input! Wapeningsband moet ook op de kopse kant naden en in de hoeken (aansluiting plafond bijv.)??
 

Fiesiekus

  • #8
Als je toch aan het gazen bent, neem dat gewoon mee.

Je kent de "snelle-gaas-truc"? Met één hand druk je het begin van het gaas tegen de gipsplaat, met de stucspaan in de andere hand schuif je het gaas over de naad en als je bij het eind komt scheur je het gaas af langs de rand van de spaan.
 

Mjagers1982

  • #9
Goede tip, dank je! Ga ik het zo proberen, ik lees op internet toch ook berichten waar mensen toch voordat ze stuccen alles afvullen... :S Vraag ik me toch af waarop, heeft zo'n vuller misschien toch nog een elastischere werking ofzo waardoor kans op scheuren toch wat kleiner is?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Met eerst de naden vullen is er veel minder kans op holle ruimte achter het gaas en zal alles beter strak blijven na het stucen.
 

Mjpwillems

  • #11
Nee als je stuct hoef je ze niet extra te vullen de naden band erin voorstrijken en stucen

( normaal heb je me stucen die naden niet in de platen zitten je gebruikt hier normaal andere platen voor )
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Voor u wel, voor een minder ervaren klusser wordt het toch heel wat lastiger om de naden goed vol te stucen, vandaar mijn advies.
 

Mjpwillems

  • #13
Ja dat klopt ook dan kan di beter eerst de naden doen laten drogen en dan het hele plafond .

ze moeten echt goed voorstrijken als ze gewone gipsplaten hebben gebruikt ivm met de hechting v/d het stuc werk .

ik zou wel een eeen zeur lijken met mijn stuc platen maar daarom heten ze ook stuc platen die zijn maar 30 breed en je monteerd ze met een spelling van 0,5 mm zodat de stuc er tussen kan krullen en dat gaat niet bij gewonne gips want ik denk dat ze gewoon strak tegen ,ekaar aan zitten ( zoals het bij gewone gips ookk hoort )
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu