3 vragen over afwerking gipsplaat: welke lijm + buitenhoek afwerken

Ndesch

 • #1
 • Een buitenhoek van twee aansluitende gipsplaten (AK kanten afgezaagd, opgeschuurd) afwerken met papieren voegband/ijzeren neusje zou geen verdere afwerking vragen. Enkel dus de voegband bevestigen met voegpasta -- dus voegpaste aanbrengen, dan de band, en dan gladstrijken, waarbij overtollige voegmiddel wordt verwijderd. Dat laten we dan zo, zonder een laagje voegmiddel op die voegband, klopt dat? Ik denk van wel, gezien een fijn laagje pasta op de band een erg lelijk resultaat geeft; krijg ik niet netjes afgewerkt.
 • Ik begrijp dat als ik werk met een iets steviger ijzeren buitenhoekprofiel/hoekrails, ik wel dien af te werken maar de neus van de ijzeren rail zichtbaar blijft -- dus twee keer met voegpasta en één keer met finisher. Klopt dat?
 • En tenslotte; wat zou je aanraden om gipsplaten op een baksteen te monteren? PU lijmschuim, of (tegel)lijm en dewelke? Lijmschuim gebruikte ik om gipsplaten op isolatie te lijmen, maar ik denk dat dotjes (tegel)lijm hier en daar op de plaat mogelijk een langere verwerkingstijd heeft en mij naast meer tijd ook meer dikte/ruimte geeft om de platen waterpas te installeren. Wat denk je? En verlies ik veel ruimte tov PU lijmschuim met dunbedlijm?
 

Ndesch

 • #2
Na tig YouTube videos is mij duidelijk dat binnenhoeken met papier en buitenhoeken met flexcorner wél worden afgewerkt met een erg fijn laagje gips (wellicht om de overgang te maken).

Hoe zouden jullie deze buitenhoek afwerken; ene kant is gipsplaat (zonder AK) en andere kant is oude gipslaag die deels is beschadigd tijdens uitbreken deurkader. Ijzeren profiel? Maar hoe wegwerken op het gedeelte gisplaat?

Vooraanzicht:
20240404_150402.jpg


Zijaanzicht:
20240404_150413.jpg
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #3
Normaal gebruik je daar hoekprofielen voor, die hebben een opstaand randje waar je de gipsplaat aan beide zijden tegenaan zet en de rest vul je met het gladmaken van je gipsplaten en het wegwerken van de schroefgaten.
Even zoeken naar gipsplaatprofiel of stucprofiel.
 

Ndesch

 • #4
Dat bedoelde ik met ijzeren profiel, maar lijkt mij onmogelijk om af te werken op een gipsplaat. Lijkt mij een systeem voor wanneer de muur wordt bezet met pleister, eerder dan voor het afwerken van een buitenboek met een gipsplaat, zoals op de foto.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #5
Ik weet niet wat je bedoelt met afwerken op een gipsplaat.
Normaal doe je op een paar plekken een kwak roodband oid. achter het profiel en dan duw je die strak tegen de muur zodat hij recht zit, overtollige gips verwijderen, (evt. hier en daar een gipsplaatschroef) alles laat je drogen en dan schroef je de gipsplaten er tegen aan zodat alles recht en strak is.
Daarna werk je de hoeken nog verder af zodat het er weer netjes uitziet.
 

Ndesch

 • #6
Ik denk dat we mekaar niet begrijpen, maar ik waardeer de feedback. De bedoeling is dus om een gipsplaat te laten aansluiten op een bestaande maar te herstellen gipslaag, in een buitenhoek. Ik vraag advies hoe dat te doen.
 

Ndesch

 • #7
Mijn idee is:
 • Plaats op de hoek een Gyproc cornerbead profiel. Da's een sterke hoek voor waar veel passage is.
 • Langs de kant van de gipsplaat afsmeren met filler en langs de kant van de gips afsmeren met Knauf Reno gips.
 • Dan staat de muur wel zo'n 3mm uit de haak en is er een ietwat afgeronde kant. Oplossing lijkt mij om de linkerbuitenhoek van de muur ook met dezelfde bead te doen als de rechterhoek, en over de volledige lengte van het smalle stukje gipsplaat, die gipsplaat te bezetten met filler en dan met finisher.
 • Mocht dat nog niet goed zijn, kan die ene hoek nog scherper gemaakt door boven de bead nog een flexprofiel te zetten.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #8
ja nu begrijp ik het.
je zet dus zo'n profiel strak op de hoek aan de ene kant achter de gipsplaat een de andere kant strak op de muur.
Hier is wel een probleempje want normaal zou je voor gipsplaat aan beide zijden deze gebruiken
stucprofiel glad.jpg


en voor gips stucwerk aan beide zijden deze
stucprofiel.jpg

een combinatie van beide bestaat er volgens mij niet.

Zelf zou ik dan voor de 1e gaan en deze kun je kiezen met een hoogte van 1 tot 7mm dacht ik.
Dus afhankelijk van hoe dik je stucwerk moet worden op de muur koet je daar de beste uit gaan kiezen.
Alternatief is de 2e waar je dan aan 1 kant de ribbels plat drukt.
Druk je hem niet plat dan komt je gipsplaat te ver naar voren staan en heeft je hoekbescherming weinig zin.
 
 • Like
Waarderingen: Ndesch

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #9
Wapeningsband bestaat ook op rollen van 1 meter breed.
Dat eerst en dichtsmeren, daarna een dun hoekprofiel.
 

Ndesch

 • #10
Bingo, nu begrijpen we elkaar. Dat 2e profiel lijkt een nachtmerrie om vlak te werken op een gipsplaat. Dat 1e profiel lijkt bedoeld voor wanneer je je gipsplaat nog wilt bezetten (afwerkingsklasse A bv). Indien je onmiddellijk met primer/verf aan de slag wilt, moet het, denk ik, flex voegband zijn.

Omdat je niet nat kan afstrijken op de kopse kant van een gipsplaat, dacht ik om een houten latje op de gipsplaat te schroeven en de herstelling van de gipslaag te doen door af te strijken op het hout. Dan latje verwijderen, flexband op de hoek, en afwerken.

Maar ik ben ook geinteresseerd in de oplossing van @Jackd; eerst brede, zelfklevende gaasband van 100mm, dan dichtsmeren, dan flexband en afwerken (met houten latje om het afstrijken te ondersteunen) -- is eigenlijk dezelfde oplossing, maar nog iets beter, besef ik.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #11
Ndesch schreef:
Bingo, nu begrijpen we elkaar. Dat 2e profiel lijkt een nachtmerrie om vlak te werken op een gipsplaat.
even op een plank plat duwen/slaan.
kwak gips er achter
dan door de gipsplaat boren, plug in de muur en vast schroeven en daarna alles glad afwerken, hoef je ook niet met latjes oid. te werken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu