Alternatief voor gipsplaten ter afwerking?

Kluslies

  • #1
Wij willen binnenkort onze zolder gaan isoleren, van binnenuit. Het liefst willen we de bestaande oude dikke balken in het zicht laten (17 cm diep). Probleem is dat het totale isolatiepakket dan niet te dik mag zijn, want we vinden het niet mooi om <7cm balk over te houden.

Idee tot nu toe:
- bestaande dikke balken lopen horizontaal
- daartussen verticale dwarsbalken maken van 9 cm dik. Op afstand van 60 cm van elkaar, zodat steenwol er precies tussen past. We kiezen dan voor steenwol van 8 cm, met 1 cm ruimte erachter tegen het dakbeschot ter ventilatie.

Nu komt het: om het totale pakket <10cm dik te houden, is er geen ruimte voor een rachelwerk op de verticale balkjes. Daarom wilden we de gipsplaten direct op de verticale balke bevestigen. Probleem: de hoh-afstand is dan 60 cm en dit is te groot (doorhangen).

Is er misschien een alternatief voor gipsplaat, waarbij je wel die hoh-afstand van 60 kunt gebruiken? We denken bv aan mdf, spaanplaat, multiplex oid. Dit materiaal mag ook weer niet te dik zijn, want dan zijn we de winst weer kwijt ...

Andere suggesties, bv dunner isolatiemateriaal met vergelijkbare r-waarde zijn natuurlijk ook welkom. Hartelijk dank alvast!
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #2
60 mm pir plaat.
Maar zit er ook folie op de buitenzijde van het dakhout.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Er is isolatiemateriaal waar de afwerking al op zit. Dan bespaar je dus dikte van rachels. Als je googled op zolderisolatie kom je het vanzelf tegen.
 

Bouwstakker

  • #4
Waarom verticale balkjes om de 60cm aanbrengen??
als je deze om de 40cm aanbrengt doet er 12.5mm gipsplaat overheen smeert de naden af en je hebt een afgewerkte zolder... heb het precies zo gedaan alleen ribben van 44*69mm gebruikt. tussen gordingen(horizontale balken) geschroefd 2cm vanaf mijn dakbeschot 7cm isolatie ertussen. maar win je weer 1 cm van je balk in het zicht, verliest wel 1cm isolatie. sc6
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu