Afwerking hoek bij een wand met gipsplaten

Marco31

  • #1
Hallo,

Ik wil een aantal tussenwanden maken met gipsplaten, waarbij ook een haakse hoek is. Hoe kan ik de gipsplaten dan het beste op elkaar laten aansluiten, zodat de afwerking zo strak mgelijk wordt? Gewoon tegen elkaar aanzetten of onder een hoek van 45° de randen snijden. En hoe werk je dit verder af.

Welke gipsplaten kun je best gebruiken voor wanden? 12,5 mm met afschuinde kanten?

Dank voor jullie reactie.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Voor de hoek zou u een kunststof tegelprofiel kunnen gebruiken, dat kan tegen een stoot(je) en de gipsplaatschroeven gaan er ook zo doorheen.
Bij normaal gebruik is een gipsplaat van 9,5 mm voldoende mits de rachels op 30 cm h.o.h. staan, ook aan te bevelen bij platen van 12,5 mm.
 

StefanD

  • #3
Op de hoek een stucprofiel plaatsen en de wanden stuccen geeft het mooiste resultaat.
 

BeeTeeWee

  • #4
Ja, 12,5mm AK is voor wanden gangbaar. Voordeel ten opzichte van de 9,5mm plaat met RK (ronde kant) vind ik dat je bij de afgeschuinde variant je stucgaas mooi kwijt kunt. Die ligt dan al iets verzonken in plaats van OP de plaat. Je hoeft dan niet de hele plaat te stuccen maar kunt volstaan met het dichten van de naden (en natuurlijk je schroefgaatjes).

Ik probeer op uitwendige hoeken altijd twee afgeschuinde kanten tegen elkaar te zetten, dus hele platen vanuit de hoek. Niet op 45 graden, dat wordt prutswerk, maar de ene plaat iets over de andere plaat heen laten vallen, zeg maar. Als je er dan een stucprofiel op zet, komt de hoek daarvan weer zo'n beetje gelijk te liggen met het dikkere middengedeelte van je gipsplaat. Je kunt die afgeschuinde kanten dan dus heel makkelijk vullen (met gipsplaatvuller) door met je spackmes het stucprofiel en het dikke deel van de gipsplaat als geleider te nemen. Op die manier maak je echt loeistrakke hoeken die bovendien niet meteen beschadigen.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Voor gipsplaten zijn ook speciale pliester afwerkhoeken te koop.
Dit zit gewoon op een rol.
Zoek maar eens op alux hoekbeschermer
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu