Afwatering houten kozijn, functie gaatjes in geul?

MissDIY

 • #1
Dit kozijn staat aan de zonzijde, hele dag zon erop, en kan goed warm worden daar op de stoep.
Meerdere keren dat mijn verf scheurt, nu had ik alles netjes kort geschuurd (houtrot gerepareerd) en een tijdje in de grondverf gezet. Zie ik gisteren dat de verf (netjes verdund en niet dik opgebracht) alweer een scheurtje vertoonde in het geultje.

Er zitten een stuk of vijf van die gaatjes in dat geultje.
Hebben die dingen nog een functie, en zo niet kan ik het richeltje mooi dicht kitten met beglazingskit?

Of is het beter het geultje met een dremel wat schuiner af te laten lopen?

Of beide, eerst de dremel, dan gronden en dan gauw dicht kitten? Ben inmiddels tot veel toe in staat om niet om de haverklap gescheurde verf en alle bijbehorende ellende te krijgen.

Hoeveel mm ruimte moet er tussen het hout en de vensterbank zijn? Want laat ik daar misschien ook steken vallen qua afwatering en dat het water daar weer optrekt en de boel laat scheuren?

P.s. let niet op de rare roze kleur, die is mij per ongeluk verkocht, grondverf teruggebracht door een klant die op kleur is gemaakt. En ik zag het pas toen ik ongeveer klaar was...

IMG_20200616_101355403.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #2
Die sleufjes zijn nodig voor de ventilatie onder de glaslat.
Die komo glaslat vervangen door een neuslat is de beste oplossing.
 
 • Like
Waarderingen: MissDIY

MissDIY

 • #3
Beste Rola, dankjewel voor je reactie. Aangezien ik het allemaal zelf moet doen, en ik veel moeite heb gehad om een glaslat te vervangen van een tuindeur die aan het wegrotten was (dus gemakkelijker dan eentje die er nog vrij constructief op zit) en bang ben mijn dubbelglas aan diggelen te maken, zou ik ook een neuslat op deze lat kunnen maken? RVS koploze spijkers heb ik nog.

De ruimte tussen het kozijn en de vensterbank is oké?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #4
De lat moet er af, anders heeft een neuslat geen zin.
Het is ook geen gezicht in de kamer tegen een te hoog zittende neuslat aan te kijken.
 
 • Like
Waarderingen: MissDIY

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #5
Ik ben ook mijn ventilatieglaslatten (want zo heten ze) aan het vervangen door neuslatten.

Met een multitool de ventilatielat van boven naar beneden inzagen en er een stukje tussen uit wippen. Daarna de overige 2 delen. Als de lat getackt komt hij zo los. Oude spijkergaatjes op de onderdorpel even dichtplamuren.

De hoogte van de nieuwe neuslat met een 5 mm dik onderblokje er onder aftekenen op de bestaande verticale glaslatten. Hier nog 4 mm bij op tellen en de verticale glaslatten op deze lijn afzagen met de multitool. Vergeet niet de nieuwe zaagsnede van de verticale glaslatten te gronden.

De neuslat 8 mm korter houden dan de sponning, even rondom extra gronden en monteren op de blokjes met glaslatschroeven, Brads of spijkers (altijd RVS). De onderdorpel is nu geheel afgedekt en onder de hele neuslat is een 5 mm hoge kier voor de ventilatie.

Neuslat afkitten (Nadal u het glas ontvet heeft) en alles is op de best mogelijke manier beschermd.

Zolang u het glas niet aanraakt (met wrikken) kan er niks gebeuren. En altijd van boven of van voren werken. Dus geen beitel tussen de ruit en de ventilatielat steken en gaan wrikken.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #6
Is het glas nu zo beschadigd door het schuren ?
 

MissDIY

 • #7
Heren hartstikke bedankt voor jullie reacties en meedenken daar kan ik wat mee!

@Jan helemaal waar.
Ga ik doen.

@Peter het glas was jaren geleden al wat beschadigd in dit geval zit er ook nog verf overheen... Dat wordt het laatste karweitje dat netjes maken.

@BertPleizier super bedankt voor het stappenplan. Ik moet een deel laten bezinken of ik het exact begrijp. De neuslat moet deze dezelfde dikte krijgen als de oude maar net iets uitsteken. Hoeveel mm minimaal en of maximaal?
De glaslatten van de tuindeuren zaten vast met lange inmiddels verroeste spijkers. Heeft me veel moeite gekost en ook geduld en beheersing maar het is me gelukt. De gaatjes heb ik dicht geplamuurd, eerst nog netjes schoon gepeuterd en houtrot stop.
De nieuwe glaslatten laat ik geen plekje ongegrond.
Ik moet nog even laten bezinken met hoe de maat te nemen of ik alles goed begrijp.
Waarom gebruik je een 5 mm dik blokje op de oude glaslat? Moet dat de dikte zijn van de nieuwe?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #8
Je gebruikt geen blokje op de oude glaslat. De 5 mm blokjes leg je om de 20 cm onder de nieuwe neuslat. Deze ligt dan dus vrij van de onderdorpel van je kozijn. De neuslat moet ietsje uitsteken voorbij de onderdorpel, zodanig de druiprand onder de voorkant van de neuslat voor de onderdorpel uitsteekt. Houd ongeveer 5 mm aan (daarom zijn neuslatten ook in diverse maten verkrijgbaar, het ene kozijn heeft namelijk een diepere sponning dan de andere). Water loopt dan over de neuslat (die is al schuin geschaafd) en valt onderaan de druiprand van de neuslat af. Zonder deze druiprand zou het water niet van de neuslat afvallen maar door de capillaire werking weer onder de neuslat omhoog kunnen lopen en zo alsnog op de onderdorpel kunnen komen.

Wat ik bedoelde met het blokje op de neuslat / maat overnemen is om de huidige verticale glaslatten af te tekenen om op maat te maken. De staande glaslatten moeten uiteindelijk 4 mm vrij blijven van de neuslat (inclusief de blokjes er onder). Net als dat de neuslat links en rechts ook 4 mm vrij moet blijven van de stijlen van het kozijn. Deze naden kit u later af. Als u dit niet doet moet u de staande glaslatten eerst verwijderen en dat is meer werk. Als ze goed zijn is dit onnodig extra werk.

Doordat de neuslat op blokjes ligt is er onder de lat een vrije ruimte waar het goed kan ventileren.

Goed dat u de oude spijkergaatjes eerst schoongemaakt heeft om eventueel aangetast hout te verwijderen voor het plamuren.

Indien je vragen hebt over de neuslat stel ze gerust (mag ook via een privebericht).
 
Laatst bewerkt:
 • Like
Waarderingen: MissDIY

MissDIY

 • #9
Nogmaals heel erg bedankt, ik ga je ook een pb sturen!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu