Afwatering en fundering zitkuil

MrDonald

 • #1
Ik ben even nieuwsgierig naar de meningen hier:

Ik ben bezig met het maken van een fundering voor een zitkuil van bankirai. Gat is inmidds uitgegraven 3x3x0.80. In de kuil heb ik 16 gaten gemaakt van c.a. 20x20x20 die ik volstort met hydrokorrels. (Zie foto).
Hierover komt worteldoek, een lading wit zand en vervolgens grind.

Snel gerekend kan de kuil op deze manier zo'n 1100 liter water (120mm) aan voordat het hout (onderste regels) in het water staat.

Uiteindelijk zal er een overkapping overheen komen waardoor het water probleem verdwijnt. Maar dit jaar wil ik het eerst zonder laten realiseren.

Moeten we nog ergens anders rekening mee houden? Hoe groot is de kans dat we toch met wateroverlast te maken krijgen?

 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Wat is de grondwaterstand?
   

  MrDonald

  • #3
  Hoi ijkenhout het grondwater is op 1.089 gepeild. Heb trouwens de afmetingen van de gaten niet goed. Gaat 120l hydrokorrels in 4 gaten. 
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
  Waarom hydrokorrels?
  Die houden het water vast, dus als die verzadigd zijn (na een flinke regenbui) doen die niets meer.
  En wat is de ondergrond, zand of kleigrond.
   

  MrDonald

  • #5
  De hydrokorrels zijn nodig omdat drainage gaten anders volledig open zijn. Als je er dan doek en straatzand opgooit zakt alles weg. Had er ook grind in kunnen gooien maar hydrokorrels nemen het vocht op waardoor effectief meer m3 hebt voor dr waterafvoer.

  Daarnaast was ik in de veronderstelling dat hydrokorrels ook weer opdrogen cq water afgeven. Daarna kunnen ze weer opnemen.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu