Afvoerput stinkt

Bass

  • #1
Hallo,

Wij hebben buiten achter ons huis een open afvoerputje waarboven een buitenkraantje hangt en waarin de afvoeren van de keuken en de regenwaterafvoer van de dakgoot uitkomen. Vanuit de put gaat een afvoer onder het huis door naar het hoofdriool in de straat.

Sinds enkele weken stinkt de put enorm. Vooral als erop wordt geloosd, dus als het water in beweging komt. Het is een scherpere geur dan een echte rioolgeur. Er is niets veranderd aan de put, maar het lijkt alsof het 'milieu' in de put verstoord is, of zoiets. Het komt in ieder geval niet uit het stankslot ofzo. Ik heb er al met een hark in gezeten om te kijken of er veel of vreemd vuil in de put zit, maar dat is ook niet zo.

Heeft iemand een manier of een huismiddeltje om de stank eruit te krijgen?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Plaats even een foto misschien zien wij wat vreemds
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #3
Borrelt hij soms bij gebruik? zo ja, een ontluchtingsprobleem...
 

Bass

  • #4
Bedankt voor het meedenken! Met de put zelf is niets mis. Deze werkt al 6 jaar dat ik weet (en waarschijnlijk 40 jaar) perfect. Er is ook niets aan veranderd.
Omdat ik momenteel aan het verbouwen ben, denk ik dat de oorzaak erin zit dat ik regelmatig mijn stucgereedschap bij het putje schoonmaak, of een blokkwast met wat voorstrijk uitspoel. Ik wacht even af tot ik klaar ben, waarschijnlijk wordt het vanzelf wel weer beter...
 

Drain

  • #5
OORZAAK Stankoverlast afvoer putjes
Onder anaerobe omstandigheden wordt in water opgelost sulfaat door sulfaat reducerende bacteriën gereduceerd, waardoor zwavelwaterstof ontstaat. Het zwavel van het sulfaat dient daarbij voor de bacteriën als elektronenacceptor. Dit proces vindt echter pas plaats als de zuurstofverzadiging onder de 20% daalt. De anaerobe biologische afbraak van nitraat begint daarentegen als de zuurstofverzadiging onder de 80% daalt, zodat voor bepaalde bacteriën de stikstof van het nitraat gemakkelijker en sneller als elektronenacceptor ter beschikking staat als het zwavel van het sulfaat. De aanwezigheid van een geringe hoeveelheid nitraat onderdrukt derhalve de biogene sulfaatreductie en daarmee de vorming van zwavelwaterstof. Bovendien wordt bij aanwezigheid van nitraat vooral de voorkeur gegeven aan nitraat reducerende bacteriën in de biofilms ten opzichte van sulfaat reducerende bacteriën.

OPLOSSING
Vanaf November 2012 is er een toelating van een nitraat houdend zout op de Nederlandse markt. Volgens de forum voorschriften mag ik de produkt naam niet noemen sorry.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #6
En nu in het nederlands: er ligt gewoon wat te rotten in het riool? :oops:
sorry hoor, ik denk dat 98% van de nederlanders deze tekst niet gaat snappen. :wink:

groeten b
 

Henk E

  • #7
Ik snap er ook niks van, paar keer geprobeerd om de tekst van boven tot onderen te lezen maar ik struikel elke keer weer over die universitaire woorden
zeker een clientèle van de l.o.i.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Niet zo moeilijk om via internet zo'n taal te produceren: Bron
 

Bouwknots

  • #9
Tja, Nederland wordt steeds slimmer :D
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
@ Drain, uw forumnaam is gewijzigd.
 

Bass

  • #11
Na meer dan een jaar nog een reactie op mijn vraag! Een indrukwekkend verhaal, maar volgens mij komt het erop neer dat je de bacteriën iets te eten moet geven dat ze lekkerder vinden dan sulfaat dat de stank zou kunnen veroorzaken.
Met het putje gaat het trouwens al beter. Ik denk dat ik nog maar even afwacht, voordat ik de chemische truckendoos open ga trekken...
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #12
Bass schreef:
Heeft iemand een manier of een huismiddeltje om de stank eruit te krijgen?
Bass schreef:
Na meer dan een jaar nog een reactie op mijn vraag!
Ja wat denk jij nou, dat je zoiets op een verloren zondag in elkaar kan knutselen. :lol: :lol: :lol:
 

Drain

  • #13
Bass, je hebt het goed begrepen wat ik probeerde te vertellen.

In normaal nederlands gesproken. Je kunt op een chemische manier een bepaalde voorwaarden voor de omzetting van Zwavel >> H2S weg halen.
Dat gaat dus met een nitraat houdend produkt.

Gewoon een heel simpel praktijk voorbeeld wat iedereen snapt.
Stel je hebt een persoon (sulfaat) die standaard om 17:00 uur een kop soep eet die voor hem klaar staat. Nu komt er iemand anders( nitraat) en die is er al om 16.00. Die begint met het binnen werken van de soep en gebruikt de lepel die klaar ligt en neemt die mee. Nitraat is klaar en gaat weg. Voor Sulfaat is het nu erg lastig door het ontbreken van de soep en lepel om nog wat binnen te krijgen.

ik hoop dat boudewijn,henk en bouwknots het nu ook snappen.

Dat van dat Nitraat toevoegen om stankoverlast uit afvoerputjes te voorkomen is bij toeval ontdekt en is ook vastgelegd in een patent.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #14
En jij het uiteraard aandelen in dat patent :cool:

groeten b
 

Bouwknots

  • #15
Ohhh, dus als je er om 17:00 uur een kop soep in smijt ben je er van af.
Pffff man, ik dacht dat het veel lastiger zou zijn. :wink:
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #16
OK, aangezien het een topic van meer dan een jaar oud is en het feit dat de discussie ondertussen een heel andere kant op gaat denk ik dat het verstandig is om deze te sluiten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu