Afvoerput achter huis verstopt

Vertigo777

 • #1
Beste mensen,

Ik heb een afvoerputje achter mijn huis (1905) bij een buitenkraan en waarop vermoedelijk de keukenafvoer (gootsteen/vaatwasser) en mogelijk wasmachine zijn aangesloten. Zie foto> De put loost via een ringleiding rond het huis door naar het hoofdriool in de straat.

Nu zijn de afvoerput buiten, maar ook de keukenafvoer regelmatig verstopt en loopt er slib uit de afvoerput buiten de tuin in (met alle stank van dien). Water loopt heel langzaam weg (een paar cm per uur) Inmiddels heb ik de buitenafvoer voor een deel open gegraven (op zoek naar een bezinkput o.i.d.), maar niets gevonden. Ook heb ik met een tuinslang het riool doorgespoten (geen resultaat).

Ik ben in dubio of ik door moet graven (op zoek naar een bezinkput) of dat er een andere oplossing nodig is. Hoe kijk jij hiernaar? Wat zou jij als oorzaak en als oplossing zien?

Drie beelden ter illustratie

20220805_150129 foto 1.jpg


Foto 2.jpg


Foto 3.jpg
 
Laatst bewerkt:
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #2
  Dat wordt óf graven óf een camera inspectie laten doen. Dan kunnen ze wellicht de verstopping lokaliseren.
   

  Gerrit B

  Specialist Telecom
  • #3
  Als hier water uit komt dan is de verbinding met de gootsteen/vaatwasser gewoon open.
  Het lijkt nl. dat er onder het putje gewoon een 90 graden bocht zit en dat daar de gootsteen en vaatwasser dus niet op aangesloten is en dat je verderop moet zoeken waar beide aan elkaar gekoppeld zijn.
   
  • Like
  Waarderingen: Vertigo777

  Vertigo777

  • #4
  @Gerrit B. Je hebt gelijk het is niet logisch dat de vaatwasser en wasmachine op deze afvoer aangesloten zitten. Ik vermoed dat de HWA van de schuur wel is aangesloten.
   

  Gerrit B

  Specialist Telecom
  • #5
  hier
  riool.jpg

  lijkt ook een rioolbuis te zitten maar het lijkt alsof daar een kabel in gaat.
  Verder valt het me op dat de buis wel vrij ondiep in de grond zit, normaal leg je riool toch wel wat dieper in de grond.

  Wat je ook nog kunt doen is deze aansluiting zo goed mogelijk afdichten en dan een paar flessen ontstoppingsmiddel in de gootsteen gieten.
  Als ik zo lees dat er een gootsteen en vaatwasser is aangesloten dan is de kans groot dat e.e.a door vet is dichtgeslibd en dat is vaak prima op te lossen met ontstoppingsmiddel (en scheelt je heel wat graafwerk)
  Dus voor het naar bed gaan er in gieten en dan de gehele nacht laten staan en de volgende dag kijken of het probleem weg is.
   
  Laatst bewerkt:

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  Dit kan altijd een keer verstoppen als: omdat er best wat vuil in de buizen kan komen, de hoeveelheid water te weinig is idem de stroomsnelheid van het water om buis schoon te houden.
  Let op met een camera inspectie, voor dat bedrag kan je best wat graafwerk doen.
  Buurman, met een hogedrukreiniger die een slang heeft voor het riool.
   

  dennistd

  • #7
  Ik heb hier ook zoiets gehad: bleek uiteindelijk dat er een deel verzakt was waardoor het water verderop (in een 75mm buis) zo'n 5-7cm omhoog moest. Hier had zich in de loop der tijd zoveel zand verzamelt dat het water er nauwelijks nog doorheen ging.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu