Afvoerprobleem wasmachine wie weet oplossing?

Boompje74

 • #1
Beste klussers,

Hier zijn we helaas niet zo handig..: :oops: dus wie weet de oplossing.

Sinds kort hebben we een nw wasmachine op zolder. (oude stond door ookal, maar gaf water buiten de machine...we gingen ervan uit dat ie stuk was..maar wellicht heeft t toch te maken met ons huidige probleem?, verwacht t niet maar voor de volledigheid), Nieuwe grotere 7kg) aangeschaft.

Nu maakte onze afvoer in de ketelkast altijd al een gorgelend geluid...maar de nieuwe geeft in de ketelkast een kopje water en lijkt nog meer herrie te maken. We hebben t idee dat ie het sifon leegduwt ofzo. Op zolder voel je ook dat de slang bijna de afvoer ingezogen wordt zeg maar. op zich vind ik een kopje water geen probleem, maar moet er niet aandenken als de hele wasmachine de overloop volpompt...

Heb al aardig wat op internet gelezen en vraag me af of we nu een beginnende verstopping kunnen hebben of moet er bijv een beluchter geplaatst worden? En komt t alleen doordat we een krachtigere wasmachine hebben.

Als t goed is staat er een foto bij vd situatie op zolder en vd situatie in de ketelkast ( de ketel kan via de linkerkant ook zijn druppeltjes water kwijt in de afvier zie er nogal geknutseld uit..maar zo hebben we t huis gekocht..krijg de foto er nog niet bij...op zolder zit een sifon en in de ketelkast ook. Ik probeer alsnog de foto s te plaatsen..

Ik hoop dat jullie hier wat op weten! Alvast hartelijk dank.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Boompje74

  • #2
  HIerbij de foto's. Het lijkt erop dat t water er waarschijnlijk maar 1 keer uitkomt, nadat sifon leeg is geeft de wasmachine bij een volgende wasbeurt geen water wel geluid...(heb twee keer sifon weer gevuld omdat ik soda door de afvoer gegoten heb, dus weet t niet helemaal zeker maar lijkt dus alleen bij een vol sifon water te geven en altijd borrelende geluiden bij t afvoeren van water.
   

  Elmertje

  • #3
  Ik begrijp niet wat je probleem is? Sorry. Stroomt er iets over of zuigt de afvoer leiding? Kan je puntsgewijs beschrijven wat er gebeurd als je de wasmachine aanzet?
   

  Boompje74

  • #4
  1) Probleem is dat t water vd wasmachine in ketelkast uit de afvoer komt Waarschijnlijk alleen als dat sifon vol zit, zo n 2 kopjes ofzo. Moet ik nog testen of t alleen met een vol sifon gebeurt. Had eerst een keer teveel zeep (nieuwe wasmachine) gebruikt daarna Zat ik eerst te denken dat t aan t soort wasprogramma (speedwash) lag of een mogelijke verstopping. Heb dus ook doorgespoeld met soda en paar dagen later met slang gekeken of t water weg wil etc dus zelf t sifon weer gevuld;-)..boven op zolder lijkt ie t sifon leeg te zuigen en in de ketelkast lijkt ie t water op te duwen zodat t water uit de sifon onder de ketel komt.
  2) afvoer gorgelt erg heftig als t water wegloopt. Ook als je gewoon zelf water in de afvoer onder de ketel giet.

  Alvast heel erg bedankt voor t meedenken!!
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  De ketel zal wel een HR ketel zijn.

  Vaak slibben de afvoeren dicht door het drap van deze ketels

  ik zie op de foto in de hoek een afvoer lopen waar gaat deze heen is dat de ontspanning leiding waar later de was machine is op gezet
   

  Boompje74

  • #6
  Dag Henk,

  Rechts in de hoek komt idd de afvoer vd wasmachine van de zolder naar beneden de ketelkast in. Daar komt dan de condens etc, vd ketel via t sifon bij op. Samen gaan ze denk ik een stuk horizontaal door de vloer vd badkamer en dan door een grotere afvoer verder omlaag.

  Stel dat t slib-prut is (we hebben nu idd hr maar nog maar een paar jaar, daarvoor oude ketel)...wat kun je er dan t beste in gooien om t op te lossen?

  Bedankt voor t meedenken!!
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #7
  Het beste is een aparte wasmachine leiding te nemen.
  Naar de hoofd leiding

  Want bij verstopping spuit het altijd bij de ketel er uit
   

  Boompje74

  • #8
  :shock: Niet echt t antwoord waar ik op hoopte ...
  Kunnen er vlgs mij nergens goed bij, zonder een boel te vernielen...dat zou betekenen dat we de wasmachine naar beneden moeten verplaatsen in de garage naast de dikke afvoer.

  Maareh is zo n verstopping niet op te lossen met een goedje? Of zou beluchting toch iets kunnen helpen of ander idee??
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #9
  Kijk de leiding krijgt aan de binnen zijde een laag tegen aan zodat deze nauwer word.

  Als je een goedje in gooit heeft het geen zin want dat loopt zo weer weg.

  je kan proberen om eerste stuk onder de wat de vloer in loopt te gaan verzwaren naar 50mm

  en boven bij de wasmachine een beluchter te zetten voor de S-sifon

  kan je een betere foto plaatsen hoe die wasmachine leiding op de ketel afvoer is aan gesloten
   

  Elmertje

  • #10
  Oke, wasmachine staat op zolder. Sifon daar wordt leeg getrokken, oftewel onderdruk. Op een lagere verdieping wordt het water er uit gedrukt dus (als ik het goed begrijp :) ) Als de wasmachine gaat pompen dan zit daar behoorlijk wat druk achter, dat kan zelfs door een 32 mm leiding heen. Alleen omdat je water in de leiding gaat pompen moet de lucht in de leiding ergens heen. Je krijgt dan een overdruk op je riool door het hele huis. Normaliter wordt er op zolder een stijgleiding of overdruk leiding geplaatst. Dat is niks anders dan een PVC riool buis van liefst minimaal rond 40 mm.die door het dak onder de dakpan uit komt. Dit omdat er ook nare luchtjes uit komen. Ook zijn er automatische beluchters te verkrijgen die je op een zo hoog mogelijk punt in de riool leiding kan aanbrengen. Ik wweet niet of dit bij de ******** oid ligt. Maar een bedrijf als *********** kan je hier zeker aan helpen.
  Succes

  Bedrijfsnamen verwijderd. Mod
   

  Boompje74

  • #11
  Dank dank heren :D
  Beluchten klinkt stuk prettiger dan alles opn aanleggen....met alle gevolgen van dien! Hoor bij de afvoer naast de vaatwasser beneden ook wel eens dat soort geluiden....kan trouwens best zo zijn dat vorige bewoners de buis die door t plafond moet gaan zomaar gebruikt hebben voor de wasmachinen???? heb geen idee zie verder geen buizen, maar ben dan ook een vrouw:roll: haha...
  Ik plaats nog een foto van de situatie op zolder. Aan de onderkant verdwijnt de afvoer door t plafond zo de ketelkast in naar de vloer (en dan waarschijnlijk stukje door de vloer naar de badkamer en bij op de andere afvoer). Wellicht dat jullie DE plek kunnen aanwijzen waar zo n ding moet komen...om de man die t moet gaan doen te overtuigen wil ik t zelf ook beetje snappen ;-) Moet je verder nog ergens rekening mee houden....wat kan er mis gaan bijv??? Of is dat een heel simpel klusje?

   

  Elmertje

  • #12
  De buis dient vóór de sifon te worden aangesloten, op zeg maar de hoofdleiding. Wat erg belangrijk is is dat hij in ieder geval tot in de nok van de zolder wordt gemaakt en dan bij voorkeur door het dak heen naar buiten tot net onder de dakpan (riool luchtjes naar buiten). Altijd goed om te begrijpen hoe en wat :)
  Hoor graag of alle problemen zijn verholpen straks.
   

  Boompje74

  • #13
  Voor alle zekerheid met voor bedoel je dan van begin vd wasmachine afvoer gezien?
  Dan snap ik de werking niet denk ik. Die buis heeft best ruimte rondom de afvoerbuis dus dan zou die toch daar ook lucht kunnen zuigen( doet ie ook gezien dat ie die slang anders er in zuigt, daarom heb ik hem ook vastgeknoopt...) of is dat dan te weinig? En als t laatste water in dat sifon blijft staan en de rest verder gaat dan ontstaat daar toch een probleem?

  Hadden in eerste instantie bedacht om in de ketelkast voor t sifon te gaan ontluchten zodat als t water met een noodgang naar beneden komt en de lucht ri sifon drukt hij dan daar stoom kan afblazen zeg maar...of is dat dom gedacht?

  Thnx maar weer!
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #14
  Elmertje schreef:
  Wat erg belangrijk is is dat hij in ieder geval tot in de nok van de zolder wordt gemaakt en dan bij voorkeur door het dak heen naar buiten tot net onder de dakpan (riool luchtjes naar buiten). Altijd goed om te begrijpen hoe en wat :)
  Je bedoeld zeker die buis moet door het dakbeschot en op een ontluchtings pan worden aangesloten. De aansluiting tussen pan en buis moet absoluut luchtdicht worden en blijven. Google even op ontluchtingspan en klik op afbeeldingen.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #15
  Je kan ook zo doen je kan een ontstoppingsbedrijf bellen dat hun de leiding schoonmaken van af de ketel (1) naar hoofdleiding.

  Mits hun met een veer in de buis kunnen komen als er veel haakse bochten in zitten wil dat haast niet.

  heb even een tekening gemaakt voor beter uitleg.  Als de wasmachine afpompt (2)valt het water naar beneden en bij (1) zit in de buis een vernauwing over gehele lengte van deze buis tot hoofd aan sluiting.

  deze kan het water niet verwerken en het water stijgt in sifon en loost(3)in de ketel kast omdat dat het laagste uitstroom punt is.
  Je kunt voor de sifon aansluiting op zolder waar nu een bocht zit een T-stuk plaatsen met een beluchter er op.


  kleine beluchter 40mm


  Zodat als alles weer schoon is de sifon niet meer klotst.
   

  Boompje74

  • #16
  Hoi henk,
  Dank je voor je duidelijke tekening en uitleg! Ik heb nog 1 vraagje.
  Als er door de waterkolom in de buis van zolder naar de ketelkast een overdruk ontstaat, en die overdrukt duwt de inhoud uit het sifon in de ketelkast, zou de overdruk dan ook via een ONTluchter op het sifon in de ketelkast kunnen verdwijnen zodat de overdruk niet via het sifon in de ketelkast ontsnapt en het water er uit duwt?

  Bedankt maar weer :D
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #17
  Dat werkt niet want door de tegen druk sluit de beluchter en gaat het als nog via (3) er uit.
   

  Boompje74

  • #18
  Dankje wel!

  Gaan ermee aan de slag en k zal nog ff laten weten of t gelukt is!
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu